Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалното училище в Котел ще поздрави Ансамбъл "Филип Кутев"

| обновено на 20.02.22 в 09:37
Снимка: интернет

Националният ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев" ще отбележи своята  70-годишнина с три различни концерта в зала 1 на НДК. Създаден през 1951 г., ансамбълът не можа да отпразнува 70-ия си рожден ден миналата година заради избухналата пандемия от КОВИД. Затова, с концерти на 18, 19 и 20-ти февруари под патронажа на президента Румен Радев ще бъде отбелязана кръглата годишнина. На 18 февруари е "Началото" с музикални и танцови произведения, съхранени от раждането на ансамбъла до 1985 г., включително и емблематичната постановка "Тракийска сватба".

На 19 февруари "Пътят" представя сценичните постижения на ансамбъла, ще бъдат изпълнени премиерно три нови произведения. Предвидено е и участието на гост изпълнители от ансамбъл  "Пирин" и ансамбъл  "Тракия". На 20 февруари е "Наследството", където публиката ще се докосне до предаденото и съхранено фолклорно и сценично наследство. В този трети концерт своя поздрав към големите професионалисти ще поднесат и възпитаниците на НУФИ „Филип Кутев“ от Котел.  „Ние ще се представим  с гайдарски оркестър, който ще повдигне настроението на публиката със своя колорит, с камерна група и с песента от котелския край „Че са хайдути излезли“, съобщи директорът на училището Мария Градешлиева.  Тя изрази увереност, че всички песни и танци, които са подготвили певците, инструменталистите и танцьорите от ансамбъла домакин, гостите и учениците от по-малкия брат на кутевци -  ще бъде истинска палитра от ритми и багри, една фолклорна феерия. Децата от котелското музикално училище се вълнуват от тази изява, защото ще се представят на една сцена с редица утвърдени имена в българския фолклор, мнозина от които са техни предшественици - възпитаници  на НУФИ“Ф. Кутев“ в Котел. Другата отговорна изява за децата от училището е участието им в благотворителния концерт, организиран от Фондация „Шевица“ на Националния празник на България –Трети март за талантите от двете музикални училища по фолклор в Котел и Широка лъка. „Какво по-голямо щастие и мотивация от това да покажем всичко онова, на което сме способни ние от музикалното училище?“, пита г-жа Градешлиева.

   Непрекъснатата смяна на присъственото с дистанционно обучение притеснява всички 42-ма преподаватели в училището, защото в училището се работи творчески, децата отработват пеенето, свиренето и танцуването в групи. „Няма как това, което се направи за една седмица, после да се затвърди в онлайн среда. Тази смяна и доста дълго продължило дистанционно обучение е много , много уморително. В изкуството това не помага. Цялата структура на оркестъра, на хора, на камерните групи, танцовия състав  се нарушава, защото класовете се разменят всяка седмица в кабинета по музика или в танцовата зала. А всяка структура се състои от ученици от различни випуски. – от 7 до 12 клас.“, допълва директора. Всички преподаватели в училището подхождат изключително отговорно и амбициозно,  дават всичко от себе си. „Всички мои колеги са съдбовно свързани с училището. Разбират, че то трябва да съществува с висок професионализъм и качество. Да не се гледа на ученика като бройка, която ще ни носи пари, а като човек, когото ние трябва да изградим чрез изкуството.“, смята Мария Градешлиева. Министерството на културата осигурява достатъчно средства за издръжката на училището, а и самите учители и ръководството се стремят да се съобразяват и да не правят излишни разхищения. Училището си плаща сметките .Притеснението идва, по –скоро от  условията на работа, от битовизмите, предизвикани от разхищението на творческа енергия и амбиция у ученици и учители.

 Тази година в училището се обучават 252 ма ученици от първи до 12-ти клас във всички специалности – кавал, гайда, тамбура, гъдулка, акордеон, народно пеене и  български танци. Зрелостниците са  36, сред тях са изключителни музикантикато Симеон Илиев, Асен Станоев, Божидар Павлов, Хрисимир Георгиев , които вече са добре познати на публиката. Мария Градешлиева е благодарна на колегите си за техния ентусиазъм, на децата, които с любов се учат и на родителите, които ги подкрепят, за да съществува училището, пазейки всички високи стандарти, които е изградило във времето.

Втората част от интервюто с Мария Градешлиева, директор на НУФИ „Филип Кутев“ в Котел, чуйте в звуковия файл. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Програма на ДТ "Гео Милев" Стара Загора за октомври

ДТ „ГЕО МИЛЕВ”СТАРА ЗАГОРА ПРОГРАМА ОКТОМВРИ ’ 20 24 3 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир режисьор Елена Панайотова 10 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център  - ПРЕМИЕРА! „Масло от..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Изложбена зала „Лубор Байер“ представя изложба на Сашо Сандев

Живописни картини на Сашо Сандев ще бъдат изложени в зала „Лубор Байер“ от 18.00 часа днес, 16 септември. Старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на експозицията до 28 септември, съобщават от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 16.09.24 в 14:16

DOWNTOWN готвят концерт на Димитровден, представят новия си албум „Рок свят“

Нови три песни от втория си албум „Рок свят“ представи в ефира на Радио Стара Загора Димо Димитров – вокалист, ритъм и соло китара на старозагорската рок група DOWNTOWN.Пред слушателите той разкри, че цялата тава съдържа общо 8 парчета и всички тях,..

публикувано на 15.09.24 в 18:00

Старите къщи на Стара Загора оживяват във виртуална карта

Късно лято, ранна есен - чудесно време за разходки из Стара Загора. Обичайно те включват най-значими археологически, исторически и културни обекти, паркове и емблематични точки от урбанистичния пейзаж. Но колко от жителите и гостите на града проявават..

публикувано на 13.09.24 в 16:08

"Момичето със сините коси" гостува в Стара Загора

Тя е от Стара Загора, но живее и твори в Прага. Обича слънцето и котките, а женските образи присъстват осезаемо в художествените й експресии. Разговорът с нея преминава като летен бриз, небрежно отместващ кичура от лицето на „Момичето със сините..

публикувано на 13.09.24 в 15:03
Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04