Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стара Загора отделя по 2,5 млн. лв. за дофинансиране на детските градини

Снимка: БГНЕС

Има достатъчна възможност да се обезпечи желанието на всички родители за прием в детските заведения в община Стара Загора. В момента има 4568 деца в детските градини и 830 деца в яслите, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова. По думите й все още се изчаква приемането на окончателните суми за стандартите за децата в държавния бюджет, за да се направят разчети колко ще са необходимите общински средсва за детските заведения. Народното събрание вече гласува за осигуряване на безплатен достъп до детските градини, но разходите на общините няма да намалеят, ще са нужни повече средства за енергоносители, ремонтите и инфраструктурата също се поемат от общините, припомни Сотирова.

"Общината е от малкото, които 2021 г. приеха наредбата за задължителния обхват на 4-годишните деца в детските градини, което е много положителна мярка. безспорно тази мярка, която сега вече ще облагодетелства всички родители би била много полезна. Държавно-делегираните средства, които се получаваха досега за детските градини бяха в рамките на 800 хил. лв. Община Стара Загора отделяше по 2,5 млн. лв. Това, което общината е доинвестирала в никакъв случай няма да отпадне",  коментира зам.-кметът.

Иванка Сотирова припомни, че в процес на изграждане е и нова детска градина в Стара Загора. Тя апелира и да се увеличи стандарта за държавните делегирани средства за заплати за работещи в детските заведения. По думите й много по-целесъобразно е да има по двама учители, за да бъдат обгрижени всички деца и да им бъде обърнато внимание. Това са средства, които в момента общината не може да си позволят.

Въвеждането на безплатни детски градини ще е в голям плюс за децата от ромски произход, за тяхната социализация и активно приобщаване. Това коментира пред Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на Управителния съвет на Сдружение „Свят без граници“.

„Все още обаче има твърде много въпросителни“, допълни той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момче пострада при спречкване в Стара Загора

Момче на 14 години е пострадало при спречкване между младежи в Стара Загора, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента е получен снощи малко след 20:00 часа в Първо Районно управление на полицията. Инцидентът е станал по време на..

публикувано на 14.09.24 в 09:25

Времето в събота: захлаждане и дъжд

Днес вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и на места в планинските и източните райони ще превали дъжд, възможно е и да прегърми...

публикувано на 14.09.24 в 08:01

Стара Загора и Казанлък се включват в кампанията по почистване

Община Стара Загора се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно” , която се провежда днес в цялата страна. Три парка са предварително набелязаните терени за почистване от служители на общинска администрация. Това са..

публикувано на 14.09.24 в 07:00

Домашен арест за старозагореца хванат със 125 кг злато на границата

Под домашен арест ще бъде пуснат 47-годишният старозагорец, който бе арестуван на граничен пункт "Капитан Андреево" при опит да пренесе в Турця близо 125 кг. злато в кюлчета и накити. Това определи днес съставът на Окръжен съд -Хасково на заседание по..

публикувано на 13.09.24 в 18:24

Номинират Вълка за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган в Сливен

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор Вълка, който в момента е следствения арест ще бъде номиниран за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган - Алианс за права и свободи в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на..

публикувано на 13.09.24 в 18:18

По-качествени социални услуги поиска заместник-кметът на Стара Загора Павлина Делчева

Как социалните услуги, предоставяни от Община Стара Загора, да функционират пълноценно и качествено, а също и да повишат своята мобилност, отивайки при хората на място , вместо потребителите да бъдат транспортирани до тях. Това бе обсъдено днес на среща..

публикувано на 13.09.24 в 16:28

Конференция за туризъм и местни храни ще се проведе в Стара Загора

Вкусовете на Стара Загора и региона ще бъдат акцент на поредица от събития в последната седмица на септември . На 24 септември ще се проведе конференция, посветена на връзката между туризма и местните храни и напитки. От 27 до 29 септември е..

публикувано на 13.09.24 в 16:24

МОН: Дуалното обучение навлиза във висшето образование

Над 16 хиляди са върнатите ученици в училищата система, но основното е съвместна работа със заинтересованите страни. Само така можем да постигнем резултати, каза Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката на форум в..

публикувано на 13.09.24 в 15:01

Арестуваха старозагорец със злато за над 10 млн. лв.

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево". За трафик от България към Турция е задържан 47-годишен старозагорец. Близо 125 кг е заловената пратка в кюлчета и златни накити, като първоначалната оценка е за над 10 млн...

публикувано на 13.09.24 в 14:54

Търсят 15 000 за пазара на труда в Старозагорско

Индивидуален план за всеки старозагорец, който работи във въглищната индустрия, но му предстои да бъде засегнат от трансформацията на сектора, гарантира социалното министерство чрез експертите си в областта. Това съобщи зам.-министърът на труда и..

публикувано на 13.09.24 в 14:20