Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Хасково създава Координационен център за приемане на бежанци от Украйна

Община Хасково създава Координационен център за приемане на бежанци от Украйна. Това съобщи днес кметът Станислав Дечев. „Много са обажданията до мен от хора от Хасково и от местни предприемачи, които са готови да помогнат на бягащите от войната в Украйна. От друга страна ми се обадиха съграждани, които вече посрещат бежанци, но знаят че към Хасково са се насочили още украински семейства. Затова създаваме Координационен център и откриваме денонощен телефон 0884 840 222. Целта е тези, които са готови да помогнат да предоставят жилища, храна, а в бъдеще и работни места на мигрантите, да заявят това в община Хасково. От друга страна този Координационен център очаква информация от хората за пристигащи от Украйна бежанци. Така на едно място ще е събрана информацията за търсене и предлагане и ще се направи връзката между украинските семейства и желаещите да им помогнат да се установят в Хасково или селата от общината“, обясни кметът Станислав Дечев. Той уточни, че по този начин ще има яснота за нуждите на пристигащите и за възможностите, които Хасково предлага. „Вече има фирми, които искат да предоставят апартаменти или селски имоти, където хората, бягащи от войната, могат да се подслонят. Има и такива, които са готови да предложат храна, дрехи и консумативи на пристигащите бежанци. Целта е информацията да е на едно място и да се насочва към нуждаещите си“, уточни Станислав Дечев. Украинците, които пристигат ще могат да разчитат на медицинска помощ от ДКЦ 1, на правна помощ, както и на психологическа подкрепа от психолозите в община Хасково. Не на последно място този Координационен център ще има информация за идващите тук и ще работи за гарантиране сигурността на жителите на общината, подчерта кметът на Хасково.  

Той съобщи, че още миналата седмица община Хасково регистрира в Министерството на туризма  Почивна станция „Смокини“ като база за настаняване на бежанци от Украйна. „Задължително условие беше да предоставим база, която да позволи настаняване и изхранване на нуждаещите се. Затова като социално отговорна община ние регистрирахме станция „Смокини.“ Тя разполага със 150 легла. От тук нататък чакаме решението на държавата от кога ще бъде ползвана тя“, каза още кметът на Хасково.  

„Всяка интеграция е един дълъг процес и той има законов път. Но в момента говорим за предимно за жени и деца, които се спасяват от войната и трябва сега и веднага да бъдат подслонени. Ако в последствие има семейства, които ще изберат да останат трайно тук, тогава вече има законови механизми, чрез които да бъдат интегрирани“, обобщи кметът на община Хасково Станислав Дечев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26

Затягат епизоотичния контрол в граничната община Болярово

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседание, председателствано от Нина Терзиева, зам.-кмет на общината. На него беше представена заповедта на Изпълнителния Директор на БАБХ във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Засилен пътен контрол край училищата за началото на учебната година

Преди началото на учебната 2024/2025 служителите на ОДМВР-Стара Загора предприеха различни дейности за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и..

публикувано на 12.09.24 в 14:07

Няма сериозни поражения от дъжда в Стара Загора

Няма сериозни поражения от силния дъжд, който преваля снощи в Стара Загора, съобщи в личния си фейсбук профил зам.-кметът Радостин Танев. По-голяма част от сигналите, получени на горещия телефон в общината, са за наводнени улици. Отрано сутринта..

публикувано на 12.09.24 в 11:42
Архив БНР

Полицейски служители предотвратиха кражба на гориво

На 11.09.2024г., от полицейски служители от Първо РУ е извършена проверка на паркинг за леки и тежкотоварни МПС, в землището на гр.Стара Загора във връзка със сигнал за противозаконно присвояване на течно гориво. На мястото са установени трима мъже на..

публикувано на 12.09.24 в 11:03
архив БНР

Крадци опитаха да разбият и оберат банкомат

Неизвестни лица се опитаха да разбият и оберат банкомат, намиращ се в в с. Оризово, общ. Братя Даскалови.   Сигналът за произшестнието е подаден на 11.09.2024г., в 02.30ч., в РУ-Чирпан. На място е установено, че в помещението е било проникнато след като е..

публикувано на 12.09.24 в 10:54

Ректорите на Тракийския университет и на университета Обафеми Аволово, Нигерия подписаха меморандум

Меморандум за разбирателство подписа ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков с ректора на нигерийския университет Обафеми Аволово проф. Симеон Бамире, който беше придружен от проф. Бенджамин Адиса. Нигерийската делегация..

публикувано на 12.09.24 в 10:16