Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети март в Стара Загора - спокойно и без провокации

Спокойно и без провокации преминаха тържествените прояви в Стара Загора за Трети март. Въпреки студеното време хиляди дойдоха на старозагорската Шипка – Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, за да оставят цвете и да помълчат. В знак на признателност към подвига на хората, извоювали свободата на България.  

С молебен за България в катедралния  храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" започна днешният Трети март в Стара Загора. 

С тържествен ритуал на площада пред общината издигнаха Националното знаме. Присъстваха стотици, а всеки дошъл получи дар – българския флаг от неправителствената организация „Брат за брата“

Старозагорският митрополит Киприан отслужи благодарствен молебен в храм паметника "Рождество Христово" в гр. Шипка

И както всяка година, кулминация на тържествата стана старозагорската Шипка – мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“. През лятото на 1877 година там се водят решителните битки за града.   

„Да помним героите и да ценим свободата си“, призова заместник- кметът на Стара Загора Милена Желева от мемориалния комплекс „Бранителите“.

Освирквания на церемонията пред Паметника на свободата

За Никол Маркова от гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан", Трети март е най-българската дата.

Никол участва в честванията всяка година, но за първи път са заедно с част от класа й и с госпожата, както казват учениците. Силвия Дончева  е преподавател по френски език в ГПЧЕ "Ромен Ролан", а за нея това е най-българският празник. 

 На старозагорската Шипка се качиха и децата от четвърти клас на Основно училище "Георги Райчев".

32-метрово българско знаме прегръща от снощи „Бранителите“ на Стара Загора.  А 144-ата годишнина от нашата свобода бе известена днес на „Бранителите“ с черешово топче.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава гасенето на пожара между боляровските села Крайново и Голям Дервент

И днес продължава овладяването на пожара между ямболските села Крайново и Голям Дервент, който пламна вчера следобед. В дейностите ще се включат 12 противопожарни автомобила, както и горски служители и доброволци.  „Продължава гасенето във вътрешността..

публикувано на 23.08.24 в 08:36

Прогноза за времето

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места, главно в планинските и източните райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 23.08.24 в 08:35

Поправителни матури се провеждат днес

Днес се провеждат поправителните матури по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация. Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова каза: "Втори задължителен държавен зрелостен изпит. Броят на учениците е малко..

публикувано на 23.08.24 в 08:27
архив

Продължава гасенето на пожара край Крайново и Голям Дервент

И към този час продължава гасенето на пожара в землищата на боляровските села Крайново и Голям Дервент. Огънят гори на площ от около 200 декара, засегнат е горист терен - основно сухи треви и храсти в пресечена местност. През последните..

публикувано на 22.08.24 в 22:03

Недоволни граждани поискаха да премахнат загражденията край езерото на Старозагoрските бани

Недоволни жители се събраха на езерото на Старозагорските минерални бани за да поискат премахването на заграждения, които възпрепятстват преминаването през парка. Хората се събраха в късния следобед пред частния имот заграден преди ден от..

публикувано на 22.08.24 в 20:04

Ново кръгово кръстовище изграждат в Ямбол

Ново кръгово кръстовище ще облекчи  трафика в района на Автогарата и южната страна на Централния кооперативен пазар в Ямбол. Проектът включва основен ремонт на ул. „Георги Гарабчи войвода“, в участъка от ул. „Русе“ до ул. „Индже войвода“, съобщиха от..

публикувано на 22.08.24 в 16:44

В Стара Загора: За ден се променя маршрутът на движение на 5 автобусни линии

Променя се маршрутът на движение на автобусни линии с номера 9, 91, 93, 94 и 96 – на 24 август от 08.00 до 17.00 часа. Тази промяна се извършва във връзка с въведена временна организация на движението на Републикански път III – 6602 от 14, 530 км до..

публикувано на 22.08.24 в 16:23

Старозагорската детско-юношеска студия "Allegra" с престижна награда

Старозагорската детско-юношеска студия за сценични изкуства Allegra спечели престижната европейска награда Best Dramatic Presentation на Европейската научнофантастична асоциация със спектакъла „Училище за магьосничества“. Това съобщи в ефира на..

публикувано на 22.08.24 в 16:01

Параграф 22: Частник загради имота си край езерото на Старозагoрските бани

Граждани на Стара Загора се организират във Фейсбук в опит да защитят свободния достъп до емблематичното езеро на Старозагорските бани. Те се заканват да демонтират поставена ажурна ограда върху терен частна собственост в близост до водния басейн...

публикувано на 22.08.24 в 15:17

Намериха останки на воин от Рим край Тополовград

Археолози откриха изключително ценни находки край тополовградското село Капитан Петко войвода. Според данните находките са от изключително историческо значение не само за България, но и за Европа. Археолозите са разкрили тракийски аристократ на..

публикувано на 22.08.24 в 15:03