Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР предвижда увеличение средно с 3,3% на цената на тока от 1 юли

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда увеличение средно с 3,3% на цената на тока за битовите потребители от 1 юли. Това стана ясно след публикувания днес доклад на Комисията. Най-висок е процентът, с който ще поскъпне електроенергията за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – 4,56 %. Увеличението предвидено за битовите абонати на EVN е 3,46%, а за тези на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/  - 2,39 %. 

"Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата за да неутрализира този фактор. За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР приложи регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар. Делът на електроенергията от АЕЦ Козлодуй се увеличава до 30%. Намалява се цената на електроенергията от хидроцентралите на НЕК. Тези мерки дават възможност за да бъде компенсирано увеличението на разходите за пренос на ЕСО и на електроразпределителните дружества „ЕВН България Електроснабдяване“, „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби“", се казва в доклада на КЕВР. 

Сериозно увеличение обаче ще има в цената на парното и топлата вода - средно с 39,26 % за цялата страна. "Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията  на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%.", отбелязват от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

"Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличи почти четикрикратно- от 45 лв./МВч  до над 160 лв./МВч.  Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха  със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. 

Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени.

За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. Въпреки това цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират. 

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн.лв. Само за „Топлофикация София“ натрупания дефицит през изминалия  период е в размер на около 350 млн. лв", пише в доклада на КЕВР.

Предложенията на Комисията за цени на електро- и топлоенергията предстои да бъдат разгледани на открито заседание, обществено обсъждане и окончателно приети на 1 юли тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почина легендата Кирил Маричков

Певец, музикант и композитор Кирил Маричков загина при инцидент малко преди да навърши 80 години. Трагедията се е случила в село Селановци.  Той е трябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал. С тежка черепно-мозъчна..

публикувано на 11.10.24 в 21:10

24 престъпления са регистрирани при специализираната полицейска операция в Старозагорско, шестима души са задържани

Общо 24 престъпления са регистрирани до момента в хода на специализираната полицейска операция, която се извършва днес на територията на Област Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на полицията. Шестима души са задържани за срок до 24 часа...

публикувано на 11.10.24 в 19:21

Радио Стара Загора събира таланти за XXV фолклорен конкурс "Славейче"

Радио Стара Загора организира 25-то издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“. Конкурсът ще се проведе на 12 и 13 октомври в сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на бул, „Руски“..

публикувано на 11.10.24 в 17:00

Експерти ще дискутират как регионалната икономика ще се справи с енергийната трансформация

„Разговори за енергийната трансформация“ е темата на събитие, насрочено за 15 октомври 2024 г., вторник, в Стара Загора. Началото е от 15.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са посолството на Федерална република Германия в..

публикувано на 11.10.24 в 16:44
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Д-р Руско Петров отличен с награда за всеотдайната си работа в Спасителен център за диви животни на “Зелени Балкани”

Гл. ас. д-р Руско Петров от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет беше отличен в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2024 на Българска Фондация Биоразнообразие . Д-р Петров получи "Наградата на публиката" за..

публикувано на 11.10.24 в 16:37

Връчиха сертификат за приоритетен инвеститор на проекта за завод за соларни панели край Стара Загора

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект „Завод за производство на соларни панели и клетки“ на „Смарт Солар Технолоджис“ АД, информират от пресцентъра на министерството...

публикувано на 11.10.24 в 16:21

Зам.-кметът Надежда Чакърова откри техническа академия за успешни бизнес практики за ученици

Техническата академия за успешни бизнес практики за ученици в Стара Загора откри днес зам.-кметът по образование и младежки дейности Надежда Чакърова. Образователната инициатива е насочена към ученици от 10 и 11 клас, които се интересуват от IT и..

публикувано на 11.10.24 в 16:05

Нова Загора събира любители на кръшните хора на фестивала „Фолклорна омая“

За втора поредна година любителите на кръшните български хора се събират в Нова Загора за колоритния фестивал „Фолклорна омая“. Той ще се проведе в съботния ден, като началото му ще бъде поставено от 10:00 часа в Градски парк. Събитието е част..

публикувано на 11.10.24 в 16:00

Скринингова кампания за рак на маточната шийка провежда Диагностично-консултативен център-1 в Ямбол

До края на годината в Диагностично консултативен център-1 в Ямбол ще се провежда безплатна скринингова кампания за рак на маточната шийка. Ще се извършват гинекологични прегледи за ранно откриване на заболяването, в т.ч. вземане на цитонамазка, на жени..

публикувано на 11.10.24 в 15:57

Автобус помете каруца в Сливен

И петъчния ден не мина без жертва на войната на пътя. Мъж на 64 години е загина тази сутрин около 7.00 часа при тежко пътно произшествие между сливенските села Малко Чочовени и Гавраилово. Автобус на градския транспорт удари каруца, следствие на..

публикувано на 11.10.24 в 15:23