Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 четвъртокласници от старозагорското Девето ОУ са с отлични оценки след външното оценяване

Мнозина обаче не могли да обяснят какво означава "пожарникар"

Снимка: Радио ВИДИН

40 четвъртокласници от Девето Основно училище „Веселин Ханчев“ в Стара Загора са с отлични оценки след Националното външно оценяване.

Половината са получили шестици и по двата предмета, а резултатите им потвърждават данните в национален мащаб, че четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература отколкото по математика.

В същото време специалистите отчитат, че се забелязва обедняване на речника на децата. Пословичен стана и примерът, че цели 88% не могат да обяснят значението на думата „пожарникар“.

Рая Петрова от Девето училище е получила отличен резултат и на двата теста, но също е написала, че пожарникарят е човек, който се бори с огъня. „Във въпроса никъде не пишеше, че става дума за професията. На този въпрос се затрудниха и други мои съученици“, споделя момичето.

Резултатите на нашите ученици са много добри, можеше да бъдат още по-високи, но за съжаление дистанционното обучение оказа своето негативно въздействие върху децата от начален етап на обучение, коментира и директорът на Девето ОУ „В. Ханчев“ Мария Горчева.

78 са децата от училището, които са се явили на Национално външно оценяване. Общият им успех по Български език и литература е 78.55 точки, а по Математика - 60.46 точки. Общият успех на регионално ниво по Български език и литература е 67.82 точки, по Математика – 55.29 точки, сочи статистиката. На национално ниво данните са: по Български език и литература -70.46 точки и 55.43 по Математика.

„Мисля, че трябва да отличим тези, които са се справили много добре, а не да поставяме всички под един общ знаменател. Учителите работят със сърце и душа и техният успех е успехът на нашите деца.“


Какво още споделиха Рая и директорът Мария Горчева чуйте в прикачения звуков файл.

Предстоят анализи на регионално и на училищно равнище, както и набелязване на конкретни стъпки за преодоляване на пропуските, установени на изпитите след IV клас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Назначиха нови заместник областни управители

Петко Карагитлиев и Левент Палов са новите заместник областни управители, става ясно от сайта на Областната администрация на Стара Загора. Назначението им идва след като вчера Министерският съвет освободи Ива Радева /ПП-ДБ/ като областен управител и постави..

публикувано на 04.07.24 в 18:17

Министър Галин Цоков откри Център за иновативни образователни технологии в Стара Загора

Над 8 хиляди бъдещи и настоящи учители ще се обучат в следващите 5 години в Центъра за иновативни образователни технологии на Тракийския университет. Това стана ясно по време на откриването му от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков...

публикувано на 04.07.24 в 17:19

Община Стара Загора награди първенците от финалния национален етап на Ученически игри 2023/2024 г.

Учениците, завърнали се с първи места от финалния национален етап на Ученически игри 2023/2024 г., бяха наградени на официална церемония днес в общинската зала „П. Р. Славейков“. „Наистина съм с огромно вълнение тук, за да ви наградя, за това, че..

публикувано на 04.07.24 в 16:26

Над 10 нови автомобила очаква да получи полицията в Ямбол

 Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за „Пътната полиция", информира кореспондентът ни Даниела Костова. Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна,..

публикувано на 04.07.24 в 15:50

Министерски награди за трима сливенски полицаи

 106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР – Сливен бяха отличени по случай по случай професионалния празник и 145 години от създаването на министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния..

публикувано на 04.07.24 в 15:48

Увеличават се осиновяванията от общинския приют за кучета в Казанлък

Увеличават се желаещите да осиновят животни от общинския приют за безстопанствени кучета в Казанлък, като за последните три месеца 35 четириноги са намерили нов дом, съобщават от община Казанлък. Освен задоволителната бройка задомени кучета,..

публикувано на 04.07.24 в 15:36

Боклуци и автомобилни гуми горят край старозагорското село Яздач

Горят отпадъци край старозагорското село Яздач, сред тях и автомобилни гуми, от които излиза черен дим. Сигнал за огъня е подаден около 14:20 часа, съобщиха за Радио Стара Загора от пожарната.  Изпратени са два екипа огнеборци - един от Чирпан и един от..

публикувано на 04.07.24 в 14:44

Тракийски университет организира безплатен скрининг на българите в Албания

Преподаватели и студенти от Медицинския колеж към Тракийския университет- Стара Загора извършиха първи по рода си безплатен скрининг сред българската общност в Албания. Инициативата се проведе на 29 и 30 юни, когато излязоха и резултатите от..

публикувано на 04.07.24 в 12:34

Старозагорка даде над 5000 лв. на телефонни измамници

С над 5000 лв. се раздели старозагорка след като стана жертва на телефонна измама.  На 03.07.2024 г. в Първо РУ - Стара Загора се е явила 65-годишна жена от гр. Стара Загора, която заявила, че на 02.07.2024 г. е получила обаждане по интернет приложение..

публикувано на 04.07.24 в 12:06

Двама в болница след скандал в Паничерево

На 03.07.2024 г., в 15:10 ч., в РУ - Казанлък е получено съобщение от ФСМП - Гурково за приети две лица с порезни рани.  На място е установено, че в с. Паничерево, общ. Гурково, след възникнал скандал, 51-годишен мъж е нанесъл порезна рана в областта..

публикувано на 04.07.24 в 11:47