Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва международният фестивал Джаз форум Стара Загора

БНР Новини
2
Снимка: Радио Стара Загора

Десетото издание на международния фестивал Джаз форум Стара Загора започва днес. Фестивалът ще бъде открит в 19:00 часа на традиционното място – античния форумен комплекс "Августа Траяна" в Стара Загора. Под знака на юбилейната годишнина на сцената ще се изявят участници от първото му издание в партньорство с млади музикални таланти, които преди десет години тепърва са прохождали в музикалното поприще.

Това ще бъде фестивал на приятелството, каза за Радио Стара Загора артистичният директор Венцислав Благоев. Поканили сме много млади старозагорски музиканти, които  припознаха джаза като своята музика и го обикнаха за цял живот именно по време на  ежегодните издания на Джаз форум Стара Загора, каза още Благоев.

За да отбележи десетия си рожден ден, в първата фестивална вечер Джаз форумът предлага богато музикално меню – хот джаз, суинг, бибоп, модерен джаз и фюжън. Наред с утвърдени музиканти като Веселин Койчев, Стоян Роянов Я-Я и Димитър Шанов, ще се изявят млади изпълнители като Светлина Койчева, Неделчо Нинов  и Ивайло Манев. Сред чуждестранните гости са и пианистът Стийв Хамилтън от Шотландия, французите Габриел Пиер – контрабас, и Густав Райхерт – барабани и китара.

Във втората фестивална вечер унгарският Modern Art Orchestra пренася в творчеството на Бела Барток с проекта "Петнадесет унгарски селски песни". Това е сборник от кратки народни мелодии, обогатени и разширени, като се запазва и зачита изцяло оригиналната им форма. Връзките между пиесите се изграждат от импровизациите на прекрасните изпълнители, които са не само музиканти на академично ниво, но и отлични композитори.

След тях на сцената ще чуем "За нашите 10" – концерт на поколенията. Утвърденият вокалист Петър Салчев, когото чухме в първото издание на фестивала, споделя сцена с младите старозагорски певици Дона Мосто, Рая Йовчева, Йоана Николова, Микаела Петрова, Вероника Гочева и Елиза Виденова, възпитанички на Павел Петков.

Заключителната трета вечер е отредена за магията на големите оркестри. Роял дикси бенд – Велико Търново и Военният биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев ще партнират със солистите и любимци на публиката Милица Гладнишка и Цветомир Цанков, водещите тромпетисти Михаил Йосифов и Венцислав Благоев.

По традиция в рамките на Джаз форум Стара Загора няма да бъдат забравени и най-малките. За тях е "Джаз за деца" в събота. За меломаните и любителите на моментните импровизации организаторите предвиждат два джемсешъна след основните концерти в четвъртък и петък.

Джаз форум Стара Загора се организира от Община Стара Загора и фондация "Джазтет". Всички фестивални събития са с вход свободен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Образованието е знание, а знанието те прави можещ

Професор доктор Николай Михайлов , ръководител на катедра "Пътища и транспортни съоръжения" към Факултета по транспортно строителство при "Университета по архитектура, строителство и геодезия"  и Любомир Любенов , преподавател по математика,..

обновено на 04.10.24 в 10:10

Зам.-кметът Надежда Чакърова: Книгата „Кметовете на Млада Загора” е завладяващ пример и вдъхновение за младите в Стара Загора

„В Община Стара Загора се радваме, че в навечерието на празника на града ни се сбъдна една мечта - реализацията на книгата „Кметовете на Млада Загора“. Идеята, чрез осъществяването на подобни инициативи, е младите хора да натрупат ценния капитал, който..

публикувано на 04.10.24 в 09:40

Поредна вандалска проява в гробищата в Ямбол

Сигнал за поредна вандалска проява в ямболските гробища е подаден в полицията. От общината предвиждат поставянето на видеонаблюдение, за да бъде ограничено влизането в нощните часове на територията на гробищния парк. Само преди дни мраморна..

публикувано на 04.10.24 в 09:33
Мартин Кръстев, победител от миналогодишното издание на конкурса Веселин Ханчев, с премиера на първата му стихосбирка

92 млади поети събира под Липите националният конкурс "Веселин Ханчев"

92 млади дарования очакват преценката на журито кой сред тях е най-талантливият участник в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2024.   Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора ще отбележи 41-ото си поредно издание...

публикувано на 04.10.24 в 08:40
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Навършват се 121 години от рождението на Джон Атанасов, днес е кулминацията на честванията

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес  се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто..

публикувано на 04.10.24 в 07:21

Слънчево с летни температури на изток, облачно - на запад

Днес над източната половина от страната ще бъде предимно слънчево, а над западната облачността ще е предимно значителна, гласи прогнозата на НИМХ.  След обяд и през нощта на места в Западна България ще има валежи от дъжд.  Ще духа умерен, близо до..

публикувано на 04.10.24 в 06:46
Лемурите са един от най-застрашените животински видове

Четвърти октомври е Световен ден за защита на животните

Четвърти октомври е Световен ден за защита на животните. На тази дата човечеството поглежда към дивите обитатели на планетата.  От години редица природозащитни организации призовават за повишено внимание заради климатичните промени, повишаването на..

публикувано на 04.10.24 в 06:20

Старозагорска болница светва в зелено в подкрепа на донорството

Сградата на Болница „Тракия“ – Център в сърцето на Стара Загора ще засияе в зелено във вечерните часове на съботния 5 октомври. Болницата ще бъде осветена от 35 ярки прожектора в знак на подкрепа за донорството и трансплантацията на органи, които..

публикувано на 03.10.24 в 17:32

Обявиха началото на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник"

Старт на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник" обявиха днес неговите организатори - Център за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора. Крайният срок за предаване на художествените творби е 4 ноември 2024 г.,..

публикувано на 03.10.24 в 15:54

Пуснаха под домашен арест кмета на община Минерални бани

Окръжният съд в Хасково пусна под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група със сина си Али Али и служителя на общината Байрям Иляз. Те също бяха освободени с по-леката мярка "домашен..

публикувано на 03.10.24 в 15:52