Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 120 км в Старозагорско са заложени в инвестиционната програма на АПИ

Започва полагането на маркировката по пътя от Богомилово до магистрала "Тракия"

До края на седмицата предстои да започне полагането на нова маркировка в отсечката от второкласния  път II-66 - от с. Богомилово до пътен възел „Свобода“ до магистрала "Тракия", съобщиха за Радио Стара Загора от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).  

В момента Пътната агенция подготвя документацията за започване на обществена поръчка за проектиране при основния ремонт на мостовото съоръжение при село Ягода. 

Наличието на технически проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни дейности на мостовото съоръжение при с. Ягода на първокласния път I-5 Стара Загора – Казанлък, което беше сериозно компрометирано през юни 2020 година, когато извънгабаритен багер счупи трегерите му. Прогнозният срок за изпълнението на проектните работи е 90 календарни дни. Въз основа на готовия технически проект след това ще се проведе обществена поръчка за избор на изпълнители на ремонтните дейности и на строителния надзор, информират от АПИ.

Към момента в област Стара Загора се изпълняват дейности по изкърпва се асфалтовата настилка на отделни участъци и се почистват тревните площи, премахват се излишните крайпътни храсти и дървета. 

Трябва да започне и ремонт на 15,7 км от третокласния път III-5504 Мъдрец - Обручище. АПИ е провела ускорена обществена поръчка за изработването на технически проект и основен ремонт на отсечката. Има избран изпълнител, но решението се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

В инвестиционната програма на АПИ е предвидено през 2022 г. да бъде възложено изработването на технологични проекти за текущ ремонт на 8 отсечки в област Стара Загора с обща дължина над 120 км. Въз основа на готовите проекти след това ще е възможно през тази или следващата година да се изпълнят ремонтните дейности - подмяна на асфалтови пластове, попълване и профилиране на банкети, почистване на окопи, подмяна на ограничителни системи и пътни знаци, полагане на маркировка. Предвидено е проектиране за текущия ремонт на 3 км от АМ „Марица“, над 35 км от път II-55 Полски градец – Главан, близо 18 км от път ІІ-56 Павел баня – Турия, около 34 км от път ІІ-66 Подслон – Богомилово, 3,5 км от път ІІІ-565 в района на с .Черна гора, над 7 км от път ІІІ-664 о.п. Чирпан – Партизанин, 10 км от път ІІІ-5007 Зимница – Ветрен – Николаево, както и 11 км от път ІІІ-5007 Николаево – Гурково – Конаре.

Планирано е да се възложи проектирането на основния ремонт на 116 км републикански пътища в област Стара Загора. Наличието на технически проект е първата и задължителна стъпки преди предприемането на качествени строителни работи. Заложена е подготовка на процедура по ЗОП за проектиране при основния ремонт на близо 2,7 км от път II-55 през с. Полски градец, на 18,3 км от път III-5031 Опан – Венец – Разделна – Гълъбово, на 27,4 км от път III-554 Раднево – Гълъбово, на 5,3 км от път III-536 Овчи кладенец – Маца – (ТЕЦ II – Полски Градец), на 4,5 км от път III-559 Полски Градец – Светлина, на над 3 км от път III-5505 Мъдрец – Орлов дол, на 15 км от път III-503 Средец – Опан – Васил Левски, както и за два участъка от път III-609 (Казанлък – о.п. Сливен) – Радунци – Борущица – Кръстец с обща дължина 27,1 км.

Заложена е и подготовката на процедура по ЗОП за възлагане на проектиране и строителство /инженеринг/ при основния ремонт на 4,6 км от първокласния път I-5 Стара Загора – АМ „Тракия“ и на две съоръжения при гр. Казанлък /198-ми км/ и при гр. Стара Загора /225-ти км/.

Инвестиционната програма предвижда и обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнители за строителство и надзор при основния ремонт на 4,1 км от път ІІІ-807 Скобелево – о.п.Чирпан – Зетьово, включително и ремонт на мостово съоръжение над река Марица.

По публикацията работи: Моника Съртонева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонтираха 100-годишната църква в хасковското село Стамболийски

В хасковското село Стамболийски църквата отвори врати след двумесечен ремонт. Това е третия ремонт за 15 години в православния храм, който днес на Св. Неделя отбелязва 100-годишен юбилей. Православният храм е построен през 1924 години.  Ремонтът,..

публикувано на 07.07.24 в 15:53

Обсъждат прехвърлянето в Братя Даскалови на изгорялото училище в село Гранит

На извънредна сесия на общинския съвет в Братя Даскалови в понеделник ще се гласува предложението на местната администрация за пребазиране на основното училище в село Гранит в училището в Братя Даскалови. Сградата, където се помещаваше училището в..

публикувано на 07.07.24 в 12:08
Шипченският манастир „Рождество Христово“.

В Шипченския манастир ще бъде отслужен молебен против беди и злощастия

Навръх Св. Неделя от 11 часа в Шипченски манастир " Рождество Христово " ще бъде отслужен молебен за здраве, против беди и злощастия. В града продължава възстановяването на щетите от бурята и градушката, които удариха региона в средата на юни...

публикувано на 07.07.24 в 09:40

Жълт код за жеги в област Стара Загора

Жълт код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 14 области в страната, включително за Стара Загора, Хасково и Ямбол. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в..

публикувано на 07.07.24 в 09:16

Популацията на белия щъркел в Сливенско остава стабилна, сочи Международното преброяване на птиците

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно..

публикувано на 06.07.24 в 14:47

Пожар гори край Чирпан близо до магистрала "Тракия"

Пожар гори в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан в близост до автомагистрала "Тракия". Това съобщиха  от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора. Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа..

публикувано на 06.07.24 в 14:29

Приключва жътвата в Ямболско, отчитат по-ниски добиви

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област. Средните добиви при пшеницата и ечемика са по-ниски в сравнение с миналата година, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова. Заради засушаването добивите са по- ниски,..

публикувано на 06.07.24 в 10:33

Забраниха използването на вода за пиене в четири села в Хасковска област заради замърсяване

Ограничава се използването на вода за питейни нужди и приготвяне на храна в четири села на територията на три общини в Хасковска област, заради мътност и повишени нива на манган, желязо, фосфати и амониеви йони. Това съобщи на страницата си..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49