Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще разговаря за ново правителство с ДБ и депутатите, напуснали ИТН

Снимка: Ани Петрова

В третия ден на консултации за съставяне на правителство в рамките на 47-мия парламент с третия последен мандат  БСП се среща днес с ръководството на "Демократична България" (ДБ) и с депутатите, напуснали "Има такъв народ" (ИТН).

БСП вече проведе срещи с "Продължаваме промяната" (ПП) и с "Има такъв народ" в предишните дни. На тях формациите взаимно се увериха, че имат желание да съставят кабинет, за да не се стига до нови избори.

"Продължаваме промяната" обаче поставиха условие - първо да бъде приет антикорупционния закон, а Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Искат и да се стъпи върху досегашната управленска програма.

От ИТН отстъпиха и обявиха, че ще подкрепят на първо четене проекта, но пък ще внесат свои предложения в програмата. Нерешен остава въпросът за името на кандидат-премиера.

От БСП обявиха, че очакват предложение от ПП, техни депутати посочиха, че ще номинират отново Асен Василев, а от "Има такъв народ" още не са отговорили еднозначно дали са съгласни.

Часове преди срещата между левицата и десницата е ясно, че ДБ ще решат дали да дадат подкрепа едва след като чуят името на кандидата за министър-председател. Василев е приемлив вариант за тях

"Нашите очаквания са да се разглежда третият мандат като общ мандат, който да съставлява втори опит за първи мандат на "Продължаваме промяната", заяви Христо Иванов.

Със срещата с ДБ и с представители на отцепилите се от ИТН депутати приключва първият етап от преговорите, в който се говори за политики.

Вторият започва идната седмица и тогава ще се говори за персонален състав и структура на кабинета. Корнелия Нинова:

"Ако се стигне до разногласия по персоналния състав, ще търсим разговори, ще даваме аргументи, ще убеждаваме. Ако не успеем, отиваме на избори".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За хората и кучетата

Отдел „Закрила на детето“ в Стара Загора се самосезира след сигнал за мъчително отношение на деца към кучета . Таня Атанасова става свидетел на агресията в края на миналата седмица в района на незаконните постройки покрай река Бедечка. Вижда..

публикувано на 18.09.24 в 08:53

Как недостигът на медицински сестри не успя да затвори две отделения в казанлъшката болница

15 медицински сестри от детските ясли, градини и училища в Казанлък са давали това лято дежурства в МБАЛ "Христо Стамболски" в Града на розите.   По този начин от временно затваряне заради недостиг на персонал са били спасени две от отделенията..

публикувано на 18.09.24 в 08:05

Отново ще бъде облачно с превалявания

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца. През деня слабо ще се повиши. Днес облачността ще бъде разкъсана, но от югозапад ще продължи да се увеличава и след обяд над по-голямата част от страната вече ще бъде значителна. Валежи от..

публикувано на 18.09.24 в 07:33

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

Разпределят средствата от даренията между пострадалите от пожарите в община Болярово

С решение на Общинския съвет на Болярово, на пострадалите от пожарите семейства ще бъдат разпределени средствата от откритата дарителска кампания на Общината. Набраната до момента сума е 203 342,00 лева, съобщиха от пресцентъра на крайграничната община...

публикувано на 17.09.24 в 17:15

Фармацевтичният съюз е в стачна готовност заради промяната в Закона за лекарствените продукти

Промяната в закона за лекарствените продукти, с която вендинг автомат ще замени отпускането на лекарства по лекарско предписание от дипломиран фармацевт води до сериозни притеснения, защото лекарството не е обикновена храна и неговата употреба би..

публикувано на 17.09.24 в 17:04
Пожарът край Стара Загора през юли изпепели хиляди декари

Инвестиционно намерение за терен, изгорял от пожара край „Седми километър“, ще гледат на сесия в Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора ще разглежда инвестиционно намерение за терен край „Седми километър“, който в средата на месец юли беше засегнат от големия пожар. Парцелът с площ от 5 декара се намира в непосредствена близост до горски масиви, изпепелени..

публикувано на 17.09.24 в 17:00

Събарят останалите незаконни постройки по поречието на Бедечка

Незаконни постройки по поречието на река Бедечка, които са обитавани от ромски фамилии, ще бъдат премахнати до края на месеца .  Припомняме, че в началото на юли общинска администрация събори над 30 незаконни полумасивни постройки в района.  Само..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Стара Загора се включи в Европейската седмица на мобилността

Дните от 16 до 22 септември ежегодно са посветени на Европейската седмица на мобилността. Мотото тази година е „Споделено пространство за всички“ . Идеята е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасно придвижване в..

публикувано на 17.09.24 в 15:31
Снимка: община Стара Загора

Стара Загора ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествен ритуал

На  22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България. От  10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на..

публикувано на 17.09.24 в 14:52