Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черният лешояд се завръща в Източните Родопи

6
Меандърът на река Арда, Маджарово

Популацията на белоглави лешояди в Източните Родопи запазва ръста си. Около 110 - 120 двойки от застрашения в страната вид гнезди по долината на река Арда край Маджарово, съобщи Борис Стоянов от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той е гид в Природозащитен център “Източни Родопи” във втория най-малък град у нас, където посетителите могат да научат интересни факти за лешоядните птици. 

Благодарение на доброто си зрение, колективния начин на търсене на храна, широките криле и завидни летателни умения, които им дават възможност да прелитат стотици километри дневно в търсене на храна, те са се превърнали в най-добрите природни санитари. Лешоядите бързо изяждат труповете на животните в природата и по този начин ограничават разпространението на болести. Високата киселинност в стомаха им е способна да унищожава бактерии и микроорганизми.

Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в миналото в България, но от началото на 70-те години на ХХ век се смята за изчезнал. През 1986 г. е открита колония белоглави лешояди край Маджарово, състояща се от около 20 птици и 3 гнездящи двойки. Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България. В резултат на дългогодишните усилия на експерти и доброволци, видът постепенно възстановява популацията си и днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите. Белоглавият лешояд е с впечатляващ размах на крилата от около 2,7 метра. 


Черният лешояд, наричан още картале най-едрата граблива птица в Европа. Видът е включен в категорията „изчезнал“ в Червената книга на България. Последният опит за гнездене в страната е регистриран през 1993 г. в Източните Родопи. Единствената колония на вида на Балканите се намира в гръцката част на Източните Родопи – Национален парк „Дадя“. В българската част на планината черният лешояд търси храна и пребивава по време на скитания, почивка и нощуване. Тъмнокафявото му оперение го прави да изглежда почти черен и с характерна къса опашка. 

Черният лешояд се завърна в българската част на Източните Родопи, след като 17 птици бяха транспортирани от Испания и заселени в специално изградена адаптационна волиера. Очаква се тази есен да бъдат пуснати обратно в дивата природа. Надеждата на орнитолозите е видовете да загнездят успешно в района, каза още в разговора Борис Стоянов.

Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Египетският лешояд е един от най-бързо изчезващите видове птици в нашето съвремие, въпреки огромните грижи, които се полагат за опазването на вида у нас. Птиците са подложени на редица заплахи по пътя им на миграция към Близкия Изток и Африка и трайно намаляват, разказа Стоянов.

Египетският лешояд (Neophron percnopterus ) е най-дребният от лешоядите в България. Той е бял, на тила има дълги остри пера, които образуват характерната му "прическа".

Египетски лешояд

Брадатият лешояд, смятан за символ на българската природозащита, е изчезнал от територията на страната преди повече от 50 години. Наричан още „костобер“, брадатият лешояд е една от най-величествените грабливи птици в природата. Благодарение на усилията на природазащитни организации и програми за реинтродукция, днес Алпите са естествено местообитание на емблематичния вид.

 

Защитена зона "Маджарово" е част от тясната и дълбока долина на река Арда, заобиколена от скални масиви, стръмни склонове и сипеи. Издънкови дъбови гори, основно от цер, благун и космат дъб със сухоустойчиви храсти - червена хвойна, жасмин, драка, както и тревни съобщества със средиземноморски елементи са преобладаващата растителност в зоната. Територията на Маджарово предлага местообитания на 174 вида птици. Тук могат да се видят 5 световно застрашени вида. Един от тях е гнездящата белошипа ветрушка. Районът е един от най-важните в Европа за черния щъркел, черната каня и белоглавия лешояд. 

Маджарово се намира в центъра на живописна котловина, образувана във вулканичен кратер. Забележителните меандри (завои) на река Арда са впечатляваща гледка. Не ги пропускайте, ако пътувате в Източните Родопи!


Чуйте подробности от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50

Вълнуващ градски маршрут разкрива тайните на гладиаторските битки

На 17 август, събота, от 9.30 ч., Туристическият информационен център предлага да се потопим в един от най-интригуващите периоди от историята на града чрез новия безплатен градски маршрут „Отиващите на смърт те поздравяват". Поредният тур е част от..

публикувано на 12.08.24 в 14:06

18-годишната Дарина Налбантова: Не се уморявайте да мечтаете

Най-важно е човек да не спира да мечтае и да не се отказва от мечтите си. Защото тогава те се случват. Това е мнението на 18-годишната Дарина Налбантова, стажант -репортер в Радио Стара Загора. И млад човек, избрал да продължи живота си в България...

публикувано на 12.08.24 в 09:07