Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признание за старозагорските лекари от УМБАЛ

Областният управител връчи Почетния знак на директора и грамоти на началниците на клиники

Тежка катастрофа на магистрала „Тракия“ в средата на месец август потресе цяла България и вдигна на крак спешна помощ, пожарна, полиция и прокуратура. 

Сръбски автобус с около 50 пътници, предимно деца, се преобърна в канавката, а пострадалите подрастващи и двама възрастни бяха настанени за лечение в старозагорската Университетска болница.

Именно заради бързата реакция и високия професионализъм, който демонстрираха старозагорските лекари, те получиха признание и бяха отличени от областния управител Иван Чолаков.

Директорът на Университетската болница в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев получи Почетния знак на областния управител. Приемам този знак като форма на признателност към всички, които работят на територията на болницата, сподели д-р Йовчев и припомни, че само за два часа екипите на здравното заведение „заработиха като един организъм“, а този факт бил отчетен както от българския здравен министър, така и от неговия сръбски колега.


Началниците на клиниките, в които се лекуваха ранените сръбски деца , пострадали от катастрофата, бяха отличени с грамоти за високия си професионализъм.

„За мен е удоволствие да изкажа огромната ни благодарност за вашите изключително бързи, адекватни и организирани действия, заради които се съхраниха човешки животи“, обърна се към медиците Иван Чолаков.

УМБАЛ-Стара Загора за пореден път доказа, че е единственото лечебно заведение, което може да реагира адекватно в тежки ситуации, коментира още д-р Йовчев. По думите му Почетният знак на областния управител ще бъде оставен в кабинета на директора, за да напомня, че когато имаме позитивно желание, има и начини за справяне.

Подробности може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Доброволците от Стара Загора бориха огъня с 10-годишна екипировка

Десетгодишна и неподходяща за борба с пожарите е екипировката на доброволното формирование за овладяване на бедствия и аварии към община Стара Загора, съобщи в предаването „Репортер“ заместник-ръководителят му Александър Мечев. От създаването на..

публикувано на 18.07.24 в 09:36

Социалните за случая на дете в риск: Извършени са всички необходими действия

Социалните служби в Стара Загора са предприели абсолютно всички необходими и навременни действия по случая с държаното под ключ непълнолетно момче от майка му, категорична е Петя Чакърова, която е директор на  Регионалната дирекция "Социално..

публикувано на 18.07.24 в 09:27

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен учредява стипендии за 7 медицински сестри и 4 акушерки

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Иван Селимински-Сливен” учредява стипендии по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, съобщи за Радио Стара Загора главната сестра на лечебното заведение Красимира Танева. Стипендиите..

публикувано на 18.07.24 в 08:50

Отново предупреждение за опасно високи температури

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове..

публикувано на 18.07.24 в 07:28

Продължава битката с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново.  Около 200 души - Пожарникари, горски служители , жандармерия,..

публикувано на 18.07.24 в 07:19
Паметникът на Васил Левски в Карлово

България днес почита 187 години от рождението на Васил Левски

В цялата страна ще бъде отбелязан 18-ти юли, рождения ден на най-светлата личност в българската история – Васил Левски. С изложби, литературен салон, филм за изчезналите и запазени места, свързани с Васил Иванов Кунчев, посрещане на участниците в..

публикувано на 18.07.24 в 07:10

20 пожарни коли пристигнаха от Турция, хеликоптерите от Чехия са вече в Пловдив

20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция в отговор на изпратената от премиера и външен министър Димитър Главчев молба за съдействие в борбата с пожарите, информират от правителствената пресслужба. Министърът на вътрешните работи..

публикувано на 17.07.24 в 22:13
Жителите на село Воден се евакуираха от горящото село

Екипи от Турция се включват в борбата с пожарите в община Болярово

Общо 23 екипа на пожарната се борят с пожарите в община Болярово. Около 10 къщи са изгорели при пожара в село Воден. Хората са евакуирани, няма пострадали, но все още горят дворове на къщи, каза вътрешният министър Калин Стоянов, който дойде на място..

публикувано на 17.07.24 в 19:12

Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове

Сухи треви и храсти горят на голяма площ край Стара Загора. Огънят е обхванал части от землищата на селата Калояновец, Арнаутито и Михайлово, по протежението на железопътната линия, която преминава през тях. Изпратени са три пожарни автомобила. Това..

публикувано на 17.07.24 в 17:58

Много диви животни загинаха при пожарите, доброволци търсят оцелели на терен

Доброволци – студенти от ветеринарно медицинския факултет в Тракийския университет са били на терен от първия ден на пожара край Стара Загора и са успели да намерят и да приютят за лечение в Спасителния център за диви животни множество..

публикувано на 17.07.24 в 17:41