"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър". Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.
Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.
Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.
В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти.
В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове.
И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:
Изкуственият интелект (AI) ще играе ключова роля на пазара на труда през 2025-та. Все по-масовото му навлизане води до дълбоки трансформации, защото катализира промени, които засягат работния процес. Немалко професии и работни места с преобладаващо..
Можете да го срещнете из цялата страна, където Патриотичен клуб „Поп Минчо Кънчев“ участва в исторически възстановки и фестивали. По родолюбивата идея да участва като доброволец в тези събития с патриотична и историческа цел, го запалила съпругата му..
Едно от нарушенията в кампаниите Черен петък е да се обявява процент сумарно събран между два различни типа намаления . Например търговец е провел есенно намаление и един месец е продавал стоките си с 30% отстъпка. За Черния петък той иска да..
Образите на Левски, поп Минчо Кънчев и местния революционер Бойчо Русев ще оживеят на 9-ти ноември в с. Преславен. Членовете на клуб „Поп Минчо Кънчев“ ще представят две възстановки „Приключението Видрица“ и „Зазимяване на хайдушко оръжие“ пред..
Спектакълът "Децата и зависимостите" ще представи тази вечер от 19 часа Пето основно училище "Митьо Станев". Зад сценария на постановката стои колективен труд, актьори са децата от училището, а режисьор е добре познато име – Радост Младенова..
Небето винаги сме свързвали с необятното, с космоса, с мечтите, неизвестното, далечното и недостижимото. Милен Димов е създател на рекламни и други аудио-визуални продукти за радио, телевизия, интернет. Радио водещ и звукорежисьор остава в кръвта..
Етнографска експозиция в стара пашакьойска къща откриха в Болярово. Музеят се помещава в реставрирана автентична къща в града на поп Атанас Николов, която е съхранена от периода след Освобождението, съобщиха от общинския пресцентър. На сградата е извършен..
Организацията „Синя Гордост“ ще заведе 120 футболисти и треньорите им от детско-юношеската школа Локомотив –Стара Загора на прожекцията на филма „Гунди- Легенда за любовта“. Билетите се поемат от феновете на "Левски". „Идеята е чрез филма децата да..
Над 25% от всички раждали жени са преживели следродилна депресия, а между 50 и 80% в следродилна тъга. Точни данни няма как да се определят, тъй като повечето жени не търсят помощ, каза за Радио Стара Загора клиничният психолог и психотерапевт Радост..
Нов проект на Еразъм+ в Африка и Йордания планира Тракийският университет за следващата година. В колаборация между Ветеринарно-медицинския, Педагогическия и Аграрния факултет, студентите и преподавателите ще се включат в дейности като..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net