"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър". Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.
Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.
Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.
В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти.
В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове.
И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:
Кольо Мартинов от Казанлък е един от хилядите българи, които емигрирали във Влашко и се включва в дейността на революционните дейци при организирането на двете легии и съставянето на чети, с които да се освободи Отечеството. Но като много..
Пейо Мариновски е поет, работи в сферата на компютърните технологии и притежава черен колан по джудо и самбо. На 17 октомври предстои премиерата и на новата му книга "Храна за душата". На събитието ще свири Стефчо, познат на публиката от формата..
Животни и птици от семейната ферма на Андрей и Христина Андрееви в Липник, около Разград се снимат от няколко месеца в холивудски продукции. Семейството започва да отглежда животни, заради своята дъщеричка. Следва и предложение на приятеля и..
Отборът на регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Стара Загора ще вземе участие в юбилейното издание на Международно състезание по пожароприложен спорт във Варна. Това съобщи Георги Георгиев, който е рекордьор в..
Преходните месеци между различните сезони са предизвикателство за родители и деца. Есента е времето, когато децата са изправени пред двойно изпитание - свършват ваканционните безгрижни дни, започва новата учебна и творческа година. Сега е периодът, в..
Научно-образователен детски център „Музейко“ представя изложба, посветена на зелената енергия в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Експозицията гостува в града този петък, 27 септември, за Нощта на изкуствата, съобщи директорът на културната..
Константин Димитров е писател, педагог, богослов, поет и...пътешественик. Той е дипломиран преподавател и преводачс испански, английски и руски езици с 35 годишна практика. През 1993 год. става член на Мадридската асоциация на филолозите. Има издадени..
След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици. Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..
Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..
Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net