Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашното консервиране - традиция и здраве

6
Снимка: Архив

"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър"Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.

Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.

Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.

В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти. 

В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове. 

И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изкуственият интелект: Поглед в бъдещето

Изкуственият интелект (AI) ще играе ключова роля на пазара на труда през 2025-та. Все по-масовото му навлизане води до дълбоки трансформации, защото  катализира промени, които засягат работния процес. Немалко професии и работни места с преобладаващо..

публикувано на 08.11.24 в 13:11

Даскал Петър Иванов: Чест е да си да си войвода на патриотичен клуб

Можете да го срещнете из цялата страна, където Патриотичен клуб „Поп Минчо Кънчев“ участва в исторически възстановки и фестивали. По родолюбивата идея да участва като доброволец в тези събития с патриотична и историческа цел, го запалила съпругата му..

публикувано на 06.11.24 в 15:42

Триковете на Черния петък са безчет

Едно от нарушенията в кампаниите Черен петък е да се обявява процент сумарно събран между два различни типа намаления . Например търговец е провел есенно намаление и един месец е продавал стоките си с 30% отстъпка. За Черния петък той иска да..

публикувано на 03.11.24 в 10:57

Образите на Левски, поп Минчо Кънчев и Бойчо Русев оживяват в с. Преславен

 Образите на Левски, поп Минчо Кънчев и  местния революционер Бойчо Русев ще оживеят на 9-ти ноември в с. Преславен. Членовете на  клуб „Поп Минчо Кънчев“ ще представят две възстановки „Приключението Видрица“ и „Зазимяване на хайдушко оръжие“  пред..

публикувано на 01.11.24 в 15:43

Дело №13 "Лошите навици - децата и пороците" представят тази вечер в Стара Загора

Спектакълът "Децата и зависимостите" ще представи тази вечер от 19 часа Пето основно училище "Митьо Станев". Зад сценария на постановката стои колективен труд, актьори са децата от училището, а режисьор е добре познато име –  Радост Младенова..

публикувано на 31.10.24 в 16:11

На лов за самолети – старозагорска връзка в plane spotting (снимки)

Небето винаги сме свързвали с необятното, с космоса, с мечтите, неизвестното, далечното и недостижимото. Милен Димов е създател на рекламни и други аудио-визуални продукти за радио, телевизия, интернет. Радио водещ и звукорежисьор остава в кръвта..

публикувано на 27.10.24 в 16:15

Болярово вече има музейна сграда

Етнографска експозиция в стара пашакьойска къща откриха в Болярово. Музеят се помещава в реставрирана автентична къща в града на поп Атанас Николов, която е съхранена от периода след Освобождението, съобщиха от общинския пресцентър. На сградата е извършен..

публикувано на 24.10.24 в 15:54
Снимка: Стамен Бишков

„Синя Гордост“ водят 120 млади футболисти на филма "Гунди - Легенда за любовта"

Организацията „Синя Гордост“ ще заведе 120 футболисти и треньорите им от детско-юношеската школа Локомотив –Стара Загора на прожекцията на филма „Гунди- Легенда за любовта“. Билетите се поемат от феновете на "Левски". „Идеята е чрез филма децата да..

публикувано на 22.10.24 в 09:07

Следродилната депресия – не се срамувайте да потърсите помощ

Над 25% от всички раждали жени са преживели следродилна депресия, а между 50 и 80% в следродилна тъга. Точни данни няма как да се определят, тъй като повечето жени не търсят помощ, каза за Радио Стара Загора клиничният психолог и психотерапевт Радост..

публикувано на 19.10.24 в 14:16

Африка и Йордания са следващите дестинации по програма Еразъм+ в Тракийския университет

Нов проект на Еразъм+ в Африка и Йордания планира Тракийският университет   за следващата година. В колаборация между Ветеринарно-медицинския, Педагогическия и Аграрния факултет, студентите и преподавателите ще се включат в дейности като..

публикувано на 16.10.24 в 12:40