Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

д-р Румяна Грозева от Вашингтон:

Районът на "Марица-изток" е най-добрият в Европа за производство на зелен водород

Обучават заети в енергийния бранш за работа във ВЕИ сектора

| обновено на 15.11.22 в 16:11
Снимка: Личен архив

Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) в Стара Загора, съвместно с 5 чуждестранни партньорски организации, започва реализация на проекта RES-SKILL, финансиран по програма "Еразъм+" на ЕС. В рамките на проекта се очаква да бъдат преквалифицирани между 10 и 20 работници от минно-енергийния бранш за сектора на възобновяемите енергийни източници, където има огромно търсене на квалифицирани кадри, съобщи изпълнителният директор на АРИР д-р  Румяна Грозева. Плавната интеграция към работа с вятърни и слънчеви фотоволтаични системи става възможна чрез нови образователни програми. Очакванията са изготвените обучителни програми да бъдат тествани пилотно в преквалификацията на хората. Проектът е съобразен със законовата рамка в сферата на професионалното образование и обучение. "Програмите са създадени да надградят съществуващи професионални умения, а не да изграждат изцяло нови", поясни тя. 

В предаването "Час пик" Грозева обясни, че участието в програмата ще става на доброволен принцип и в професионални центрове, а не в гимназии. 

Зеленият преход на Стара Загора - заигра се със страховете на хората, казва Румяна ГрозеваТемата, свързана с предстоящата трансформация на региона, беше грубо и непрофесионално комуникирана във времето и доведе до негативни последици сред работещите в "Марица-изток", споделя тя с огорчение и разказва за опита на САЩ по пътя на енергиен преход, където се намира от няколко месеца.

Усилията на АРИР са с фокус 10-15 години напред. Старозагорският регион не просто да запази сегашния си стандарт на живот, а да постигне лидерски позиции в нови, прогресивни сектори и привличането на инвестиции на базата на съществуващите ресурси, като водещ принцип в регионалната икономика, акцентира още в разговора Грозева.   

Водородната мобилност е ключова за САЩ.
Районът на "Марица-изток" е проучен като възможности за производство на зелен водород и е най-добрият в Европа. Освен географски дадености е необходима обаче и политическа воля, изтъкна Румяна Грозева. На този фон териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник все още не са одобрени, губим пари, предупреди събеседничката. 
"Никой не иска да извади горещия картоф". Противоречивото говорене за бъдещето на минно-енергийния комплекс ще продължи, убедена е Грозева, защото в условия на политическа нестабилност това е "източник на късогледи, краткосрочни политически дивиденти".
Стара Загора има потенциал да изгради първата у нас "водородна долина". Водородът е стратегическа област, в която ЕС ще инвестира за постигане на целите за по-чист и енергийно независим континент. Това заяви при посещението си в града неотдавна еврокомисарят по иновациите Мария Габриел. Повече по темата вижте ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора се представя на форум в Лондон, който има за цел да привлече българи обратно в родината

Форум, наречен „Кариера и живот – защо в България?“ ще се проведе за втори път в Лондон на 20 октомври. Събитието се организира от платформата Bulgaria Wants You / "България те иска"/ в Кралското географско дружество в британската столица...

публикувано на 01.10.24 в 15:02
Боряна Пейчева- ръководител на BASE Стара Загора

Започна записването за BASE Стара Загора

Историята на програмата BASE Стара Загора започва през 60-те години на миналия век в Америка. Тогава се дава шанс на жените домакини да се върнат на пазара на труда със свой бизнес. Години по-късно, когато всеки може да има свой бизнес в България, BASE е..

публикувано на 24.09.24 в 14:37

Българите предпочитат демократичния свят, сочи проучване на "Галъп"

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към Европейския съюз и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации като Германия (50%) , Франция (39%),..

публикувано на 20.09.24 в 14:06

Любомир Любенов: Учителството е защитена професия

В предаването „Репортер“ гостува Любомир Любенов - известен учител по математика, бивш директор на РУО към Министерството на образованието в Стара Загора, създател на турнира „Математика без граници“. „Дължим на децата внимание и взаимовръзка...

публикувано на 18.09.24 в 13:28

На старта на учебната година: Съветите на златния учител на България Теодосий Теодосиев

Според преподавателя по физика и един от най-обичаните български учители Теодосий Теодосиев първият учебен ден е една от датите, които българите обичат и отбелязват, а и време, в което всеки може да си спомни своите ученически години.  Неговите учениците..

публикувано на 16.09.24 в 14:57

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата и на шесто при възрастните. Това съобщи проф. Теодора Ханджиева – Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания..

публикувано на 09.09.24 в 14:35

Борислав Григоров : "Лазаровите таксони"

"Терминът „Лазаров ефект” е въведен през 1983 година и според него един таксон, който е приеман известно време за изчезнал, изведнъж отново „възкръсва“. Реално изчезналите видове са липсвали само в представите на учените, но всъщност те никога не са..

публикувано на 05.09.24 в 13:31

Общопрактикуващите лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на своите пациенти

„Мобилното приложение еЗдраве, което заработи без електронен подпис от началото на месеца е от голяма полза за всеки здравноосигурен български гражданин. Чрез него всеки би могъл да има достъп до своето здравно досие и да прави контрол  на..

публикувано на 03.09.24 в 15:25

Д-р Иван Добринов: Напитка за смъркане звучи безсмислено, ритуалът имитира употреба на други вещества

Сериозни рискове за здравето крие смъркането на субстанции през носа. Обявяване на енергийната напитка за смъркане звучи несъвместимо. Напитката се приема през устата. Самият ритуал с приема имитира употреба на други опасни сериозни наркотици, а..

публикувано на 30.08.24 в 11:04
Минчо Николов

Инфлуенсърите лесно повлияват на подрастващите

Лесно инфлуенсърите и хората с обществено положение повлияват на подрастващите. Лошо е обаче, когато го правят с негативен ефект. В случая с енергийната напитка на прах проблемите са два – че точно този човек я рекламира и че тя е легална. Това..

публикувано на 29.08.24 в 16:13