Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на народната памет Снежана Маринова подреди пъстра мозайка от спомени

В последната неделя на ноември отбелязахме и Деня на народната памет. На 27 ноември през злокобната за народа ни 1919 година е подписан Ньойският мирен договор, който окончателно и безмилостно разпокъсва българското етническо землище. България завинаги губи Беломорския си излаз, румънската окупация на Добруджа е потвърдена, Македония също остава под чужда власт, а Западните покрайнини са погълнати от Кралството на сърби, хървати и словенци. Стотици хиляди българи бягат в пределите на свободна България, а още повече остават извън нея и десетилетия наред търпят тормоз и унижение. Несправедливостта на този акт на международното право се доказва от отказа на Американския конгрес да го ратифицира. От 1996 г. този ден по инициатива на Общонародното сдружение "Мати Болгария" се чества като Ден на народната памет, за да напомня на поколенията за трагедията, но и да напомня за героизма и непримиримостта на предците им в отстояването на националните идеали. 

Специален гост в ефира на Радио Стара Загора и предаването "Моята неделя" беше краеведът Снежана Маринова, носител на плакет "Свети Климент Охридски" за изключителен принос в библиотечната и родокраеведческата дейност в Стара Загора.  

В момента дългогодишният директор на РБ "Захари Княжески" наред с изследванията си в областта на краезнанието, работата върху нови книги е и администратор на групата "Наш"та Заара нийде я няма - Атанас Тр. Илиев(1852-1927) за Стара Загора", където публикува любопитни, малко познати или напълно забравени факти, снимки, реклами, истории и имена от паметта на града. Тя е един от съавторите на сборника "На този ден...130 години от живота на Стара Загора". С нейно участие е издаден  и луксозен двуезичен албум "Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX до средата на XX век" и друг "Стара Загора и Старозагорска област", а по време на срещата ни в ефира пристигна и вестта, че вече е отпечатана и поредната книга в съавторство с проф. д-р Светла Димитрова "Мозайка от миналото на Стара Загора". Навярно, някой от вас си спомнят, че преди месеци тя беше разпространена в PDF формат: https://www.infoz.bg/region/stara-zagora/9594-mozaika-ot-minaloto-na-stara-zagora.  

В Деня на народната памет фокусирахме разговора си към семейството и рода. "Моето семейство е малко. Аз съм единствена дъщеря. Баба и дядо са бежанци от Одринска Тракия. Буквата с която започва името ми е на дядо Стойко, загинал при трагичен инцидент. От баба си знам, че са имали хубава къща, много земя и стада, но подобно на хилядите бежанци и те са тръгнали с една бохча в ръката", започва да реди броеницата на спомените си краеведът Снежана Маринова. "Съжалявам, че когато баба ми разказваше не съм записвала. Спомням си, че в нейната стая имаше железен креват с красиво изрисувани табли. Освен това баба имаше маса с чекмедже, което се заключваше. В него съхраняваше най-ценните си неща. Една кутия с дрънкулки, снимки и няколко документа криеше баба в това чекмедже и за мен беше голямо вълнение да го видя отключено."

Какви истории отключиха думите на нашата неделна среща, може да чуете в прикачения звуков файл. В него ще намерите насоки как да направите родословно дърво, ако проявявате интерес към миналото на предците си, ще се информирате защо е важно да бъдем ревностни пазители на семейните си албуми, снимки, документи, вещи и книги, които са част от националната ни история, ще се учудите, че Стара Загора освен град на поети, художници, музиканти, прави улици и липи в недалечното минало е град познат със своите прочути... лекари. 

Краеведът Снежана Маринова е човек отдавна получил признанието на старозагорци. Като един от най-ревностните пазители на документалната памет и културното наследство на осемхилядолетна Стара Загора тя пожела да не попадаме в плен на Алцхаймер и не губим паметта си, защото от нашето отношение към миналото, от желанието ни за разговори с децата и внуците, зависи съхраняването на националната ни памет.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старите къщи на Стара Загора оживяват във виртуална карта

Късно лято, ранна есен - чудесно време за разходки из Стара Загора. Обичайно те включват най-значими археологически, исторически и културни обекти, паркове и емблематични точки от урбанистичния пейзаж. Но колко от жителите и гостите на града проявават..

публикувано на 13.09.24 в 16:08

"Момичето със сините коси" гостува в Стара Загора

Тя е от Стара Загора, но живее и твори в Прага. Обича слънцето и котките, а женските образи присъстват осезаемо в художествените й експресии. Разговорът с нея преминава като летен бриз, небрежно отместващ кичура от лицето на „Момичето със сините..

публикувано на 13.09.24 в 15:03
Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04

„Улиците на Стара Загора“ – за година вече малка общност

От малка страничка в социалните мрежи „Улиците на Стара Загора“ за една година се превърнаха в малка общност с общи идеи, размисли, истории. Във фейсбук последователите вече наброяват около 7000 души, разказва по повод годишнината си Ивайло Аврамов,..

публикувано на 09.09.24 в 13:08
Христо Стоянов

Христо Стоянов живее в лавината на думите

Христо Стоянов не се побира в рамки . Писател, журналист, драматург, преводач, колекционер, дарител, общественик, човек сбогувал се с писането на стихове, но не и с поезията. През май 2019 година завеща на родното си Габрово колекцията си от над..

публикувано на 08.09.24 в 15:35

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в три нови града – София (14 септември), Стара Загора (20 – 21 септември) и Бургас (11 – 12 октомври), съобщават организаторите. „Още от втората ни фестивална година се роди мечтата 6Fest да..

публикувано на 07.09.24 в 16:49