Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на ЕК посетиха жп гарите в Стара Загора и Чирпан

„Европейските инвестиции в българската транспортна инфраструктура са от изключителна важност за повишаване на сигурността, бързината и удобството на пътниците – както в пътния, така и в железопътния сектор. Може да се каже, че железопътният транспорт е транспортът на бъдещето, защото той е по-зелен, по-безопасен и по-евтин за опериране. Важно е да подчертаем, че всички проекти, които се изпълняват с европейско финансиране, са за всички, проектирани така, че да са достъпни също за хора с намалена подвижност. ЕС инвестира около 700 милиона евро в железопътния сектор в България през програмния период 2014-2020 г.: в изграждане, модернизация, рехабилитация, електрификация и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникация на железопътни участъци и мерки за техническа помощ за подготовка/завършване на подготовката на инвестиционни проекти по „основната“ и „разширената“ TEN-T мрежа. През новия програмен период 2021 – 2027 г. страната ще продължи тези усилия да постигне същото ниво чрез привличане на пътнически и товарен трафик към железопътния транспорт и чрез подобряване на качеството на железопътната инфраструктура. Тези инвестиции ще намалят настоящата зависимост на сектора от изкопаемите горива и ще подкрепят амбициозната цел за намаляване на емисиите на CO2 от транспорта с 90% до 2050 г.”

Това подчерта при посещението си на място на жп гарите Чирпан и Стара Загора г-жа Агнес Монфре, началник на отдел за България, Унгария и Словения в генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия. Тя се запозна лично с хода на строително–монтажните работи по гара Чирпан, както и с археологическите находки, разположени в землището на града.

Към настоящия момент в гара Чирпан са изградени железен път и контактна мрежа по коловози 1, 2, 3 и 4, монтирани са перонните елементи, и е положена временна настилка по пероните. По приемното здание на гара Чирпан е изпълнено усилване на покривната плоча на сградата, изградена е електрическата инсталация и водопроводната система. Към момента се монтират перонните навеси, изпълняват се дейности по фасадата на приемното здание, полагат се подовата настилка и стенните облицовки в приемното здание на гара Чирпан.

По време на подготовката на трасето за строителни работи имодернизация на железопътен участък „Оризово – Михайлово“ са открити шест археологически обекта от различни епохи. Разкрити са множество жилищни сгради с помощни помещения, полувкопани жилища – землянки, стопанска постройка, вкопани структури – ями с различно предназначение  от периода на Средновековието. Проучени са и редица съоръжения от късножелязната епоха, късния халколит и неолита. Установено е, че  обектите се намират на древния път „Филипопол – Берое“ и са в близост до Виа Диагоналис, който свързва Западна Европа с Константинопол. Обект „Модернизация на железопътен участък Оризово-Михайлово“ е част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. След приключването му цялата отсечка с дължина 37 км ще бъде удвоена. В по-голямата си част участъкът между Оризово и Михайлово ще бъде изграден по ново трасе и ще позволява скорост за движение на влаковете от 160 км/ч. В рамките на проекта ще бъдат изградени нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и изграждане на ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан. Дейностите по договора  включват проектиране и строителство, а неговата стойност е 217 982 167 лева без ДДС.

Г-жа Монфре посети и жп гара Стара Загора, която е във финален етап от процеса на пълно архитектурно и функционално обновяване. След приключване на ремонта гаровият комплекс ще отговори на съвременните нужди на пътниците, всички актуални норми за функционалност и на всички приложими български и европейски изисквания за достъпна среда. Жп гара Стара Загора ще разполага и с нова фотоволтаична система, която да спомогне за задоволяването на енергийните нужди на гаровия комплекс.

По време на посещението на г-жа Монфре началникът на жп гарата в Стара Загора, инж. Марин Георгиев, сподели любопитни факти от историята й. В една от стените в чакалнята, под специален мемориален надпис, строителите на съвременното приемно здание са оставили послание към идните поколения – „капсула на времето“. Тя ще бъде запазена и след реконструкцията на гаровия комплекс ще бъде върната в същата стена, като заедно с нея ще бъде поставена и нова с послание към бъдните поколения от днешна гледна точка. Двете капсули ще бъдат поставени тържествено една до друга, в ниши, затворени с прозрачни прегради, за да бъдат видими и да напомнят на гражданите и гостите на град Стара Загора за историята на гаровия комплекс. Реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., а стойността на договора за строителство на обекта е 9 726 944 лева без ДДС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден

Повече от осем часа продължава борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община. На място са десет екипа на противопожарните служби от Ямбол и Бургас, тежка техника прокарва просеки за да ограничи..

публикувано на 16.07.24 в 22:56

Сложна е обстановката в област Стара Загора, къща изгоря в Обручище

Обстановката в цялата област Стара Загора в момента е изключително сложна. Горят къщи в село Обручище . По данни от кмета на селото Станислав Габровски е изгоряла една къща , засегнати са още няколко . Пожарът се разпростира в периметър от около 50 дка..

публикувано на 16.07.24 в 19:04

Пожарът край Симеоновград приближава село Константиново

Пожарът, който вчера пламна край Симеоновград продължава да се развива в голяма близост до с. Константиново, съобщават от местната община. Горят земеделски земи. Направени са просеки преди с. Константиново. Пътят Поляново - Константиново е временно..

публикувано на 16.07.24 в 18:54

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция...

публикувано на 16.07.24 в 18:46

Пожарът в Стара Загора е локализиран (Обобщение)

Пожарът в Стара Загора е локализиран и е под контрола на пожарната , заяви областният управител Методи Марков, който цяла нощ бе на място заедно с кмета на общината Живко Тодоров и неговия екип. Днес по обяд на мястото бяха служебният премиер..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Заради пожарите има промяна на движението на автобусна линия № 9

Във връзка с разразилия се пожар в района на „7-ми километър" и усложнената обстановка, междуселищните линии изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на..

публикувано на 16.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до  пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село.  По последни данни..

публикувано на 16.07.24 в 16:52
Илиана Иванова

Комисарят Илиана Иванова ще посети Стара Загора

Комисарятпо иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана  Иванова  ще посети Стара Загора в сряда, информират от пресцентъра на Еврокомисията в България. По време на визитата си тя ще се срещне с кмета на общината Живко..

публикувано на 16.07.24 в 16:14

Над 70 хил. лева изплатиха на пострадали от бедствието в Шипка

Над 70 хил. лева са изплатените до момента средства на пострадалите от бедствието на 13 юни в град Шипка, съобщи директорът на Социално подпомагане в Казанлък Даниела Русева. От получени 321 молби, уважени са били 117, посочи тя и уточни, че..

публикувано на 16.07.24 в 16:02

Пожар избухна до боляровското село Горска поляна

Пожар е обхванал територия, в близост до компресорна станция до боляровското село Горска поляна. На място са 7 противопожарни екипа от Ямбол и Бургас. Сигналът за пожара е подаден малко след 14 часа, все още няма информация за нанесените щети и..

публикувано на 16.07.24 в 15:54