Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Годината на Черния Воден Заек

Китайската Нова година започва на второто новолуние след зимното слънцестоене, а неин тотем или стопанин е един от знаците на китайския зодиак. В китайската зодиакална система всеки знак попада под влиянието на 5 елемента (стихии): метал (злато), дърво, вода, огън и земя. Повторението им се случва веднъж на 60 години.

През 2023 ред е на Черния (или тъмно-син) Воден Заек (или Котка).

Интересен факт е, че някои от китайските зодиакални знаци се символизират от два тотема, както е в случая. Освен Заека, за покровител на годината се приема и Котката. Двете животинки се изписват с един и същ йероглиф и имат доста сходни характеристики – любознателни, предпазливи, находчиви, добродушни, гальовни, пухкави и винаги падат на краката си, никога по гръб.

Годината на Заека е 4-та в 12-годишния цикъл на източния календар и се възприема за една от най-щастливите, защото обикновено е изпълнена с романтика, приятелство, сравнително лесни успехи и съвсем обикновено човешко и семейно щастие. Настъпването й ще омекоти последствията от събитията, случили се в годината на Тигъра. Тигърът е символ на храброст, а Заекът – на предпазливост, така че те действат винаги в синхрон. Според една китайска поговорка: „Храброст, проявена без предпазливост е равна на безумие, а предпазливост без храброст – на страх!“

В годината на Заека щедра компенсация ще получи всеки, който е жертвал нещо в предишните години. Който е посял семената, сега ще бере плодовете, защото Заекът е символ на плодородие. Без особени затруднения ще се реализират новите проекти. Ще осъществят мечтите си хората, които желаят да имат деца. Художниците и представителите на творческите професии ще усетят прилив на вдъхновение и ще са с пъти по-продуктивни. Основно направление, в което трябва да се работи в предстоящата година е подобряването на взаимоотношенията на всякакво ниво и в частност на любовните, романтичните и семейните. Всички конфликти и противоречия ще се разрешават много по-лесно и най-вече по пътя на убеждението, а не на грубата сила.

С каквото и да се заемат, през годината на Заека (Котката), хората трябва да запазят достойнството си и чувството за мярка. Всеки, който би желал да постигне успехи без да допусне фатални грешки трябва да се научи да се приспособява към обстоятелствата, да реагира гъвкаво, да решава проблемите по мирен начин, по пътя на преговорите и да не създава конфликти.

Бизнес партньорствата също ще са печеливши. 2023 ще е страхотна година във финансов аспект.

Чуйте повече за Годината на Черния Воден Заек от интервюто на Поли Гънчева с Мариана Мръвкова, фън шуй експерт от "Фън Шуй Академия":

Подробности и очакваните прогнози за всеки знак от китайския зодиак през предстоящата година на Водния Заек, чуйте от фън шуй експерта Мариана Мръвкова:  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50

Вълнуващ градски маршрут разкрива тайните на гладиаторските битки

На 17 август, събота, от 9.30 ч., Туристическият информационен център предлага да се потопим в един от най-интригуващите периоди от историята на града чрез новия безплатен градски маршрут „Отиващите на смърт те поздравяват". Поредният тур е част от..

публикувано на 12.08.24 в 14:06

18-годишната Дарина Налбантова: Не се уморявайте да мечтаете

Най-важно е човек да не спира да мечтае и да не се отказва от мечтите си. Защото тогава те се случват. Това е мнението на 18-годишната Дарина Налбантова, стажант -репортер в Радио Стара Загора. И млад човек, избрал да продължи живота си в България...

публикувано на 12.08.24 в 09:07