Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мара Шопова и сцената - същността на един живот

Снимка: ДТ "Гео Милев"

Една от първите актриси на театралната сцена в Стара Загора, първата жена, поставила оперно представление в България, първият глас на радио Стара Загора – зад всичко това стоят името, трудът и сърцето на Мара Шопова. Жената, без която градският живот и култура между 20-те и 70-те години на миналия век, не би бил същият. За нея самата се знае и много и малко. 

Мария Делчева Митева е родена на първи или на десети октомври 1894 година в Хасково. Документите не са еднозначни за точния ден и това е само един от многото въпроси около живота й.

Аз си спомням в много ранните години една голяма стая, където живееше моята баба, много често правеха репетиции там. Защото тогава основното за тях беше да си свършат работата и то по най-добрия начин. Нямаше претенции за пари и други.

Разказва внукът Димчо Дандов, с когото се опитваме да разплетем родословното дърво на Мара Шопова. Знаем, че на 17 тя вече е омъжена за Петър. На места той е записан като Райжеков, на други – като Гюргаков. Децата им си поделят двете фамилии. През 1920 година, вече вдовица, Мария пристига в Стара Загора заедно с брат си – Данчо Делчев и двете си деца – Петър Райжеков и Кичка Гюргакова. Започва артистична кариера на сцената на дружество "Театър".

От предадените документи се вижда, че тя се е изявявала на сцената не само като актриса, тя се е изявявала и като режисьор, тя е правела пиеси и постановки по училища, по читалища. Помагала е на новопостъпилите актьори в театъра, обяснява Христина Дучева от Държавния архив в Стара Загора, където Мара Шопова лично предава документите за своя живот. Само дневниците й са над 1000 страници.

Едновременно с ролите на театралната сцена, Мара Шопова записва името си като първата жена постановчик на българския музикален театър. Тя режисира първата опера на старозагорска сцена – „Гергана“ на Маестро Георги Атанасов.

И всъщност старозагорската опера е единственият оперен театър в България, който от този първи спектакъл – 1-ви юли 1925 година,  не е прекратявал дейността си, казва Ема Жунич от Държавната опера в Стара Загора и допълва:

И е много странно, тя е артистка, но приема и започва с режисурата, учила е артистите буквално как да ходят по сцената, държала ги е за ръка.

На 19 февруари 1936 година Мара Шопова е първата, която застава пред микрофона на радио Стара Загора, а през 50-тте години на миналия век играе и в няколко филма. Димчо Дандов си спомня:

Силните светлини и прожектори оказаха влияние върху зрението й. И дори почти ослепяла, тя с една голяма лупа четеше. Единствената й връзка беше стационарният телефон и непрекъснато общуваше с артисти, с известни личности. Един човек широко скроен.

Автентичният глас на Мара Шопова и какво пише в дневниците й можете да чуете в прикачения звуков файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04

„Улиците на Стара Загора“ – за година вече малка общност

От малка страничка в социалните мрежи „Улиците на Стара Загора“ за една година се превърнаха в малка общност с общи идеи, размисли, истории. Във фейсбук последователите вече наброяват около 7000 души, разказва по повод годишнината си Ивайло Аврамов,..

публикувано на 09.09.24 в 13:08
Христо Стоянов

Христо Стоянов живее в лавината на думите

Христо Стоянов не се побира в рамки . Писател, журналист, драматург, преводач, колекционер, дарител, общественик, човек сбогувал се с писането на стихове, но не и с поезията. През май 2019 година завеща на родното си Габрово колекцията си от над..

публикувано на 08.09.24 в 15:35

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в три нови града – София (14 септември), Стара Загора (20 – 21 септември) и Бургас (11 – 12 октомври), съобщават организаторите. „Още от втората ни фестивална година се роди мечтата 6Fest да..

публикувано на 07.09.24 в 16:49

"Антична реалност" на доброволния отшелник Светлин Стоев

В залата за временни експозиции на Художествена галерия – Стара Загора е представена изложбата „АНТИЧНА РЕАЛНОСТ” с живописни произведения и пластики на старозагорския художник Светлин Стоев (1966 – 2024). Творбите са създадени през последните няколко..

публикувано на 06.09.24 в 17:30

"Отдавна знам" - четиридесет и първата песен от "Пеещи артисти" (видео)

Представяме четиридесет и първата песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“, която вече е в ефир. В „Отдавна знам“ за първи път и като изпълнител влиза един от двигателите на проекта Момчил Колев, заедно с младата певица Майя Йорданова. Автор..

публикувано на 06.09.24 в 10:45