Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години от рождението на Борис Денев

6
Снимка: Венета Павлова

С голяма изложба Художествена галерия „БорисДенев” във ВеликоТърново поставя началото на честванията по повод 140 години от рождението на своя патрон.

Експозицията се открива официално днес, на рождената дата на художника. В нея са включени близо 100 творби от фонда на галерията, много от които непоказвани пред широката аудитория.

Борис Денев - един от най-големите български художници. Автор е на стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически, библейски и военни сюжети, хиляди рисунки и на 25 самостоятелни изложби. Участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Като военен художник рисува човешките, "стаени" моменти между затишията в сраженията, от една страна, а от друга - увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България с подвизите  и саможертвата на българските войни. Неговият път в изкуството започва с представянето на творби в изложба на дружество "Родно изкуство". Окуражен от оценката на колегите си и от направените откупки, през 1909 година, урежда своя изложба. Със средствата получени от продадените картини заминава да учи в Мюнхен. Борис Денев, Никола Танев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Лазаров и Сирак Скитник с много ентусиазъм и лични средства създават и една нова галерия в София „Галерията на шестте“, оформена по образец на салоните в Академията за декоративни изкуства в Букурещ. Мястото отваря врати през 1927 година.

През февруари 1942-ра година Борис Денев е определен от Министерството на народното просвещение за комисар на българския отдел във Венецианското биенале. Задачата е много отговорна, тъй като за първи път там нашата страна се представя със собствен павилион. Участието е успешно за България.

Борис Денев също така е бохем и основна фигура в популярния оркестър на „Бръмбъзъците“ Илюстрира поемата „Чеда на Балкана“ от Кирил Христов и „История на музиката“ от Стоян Брашованов, сътрудничи често с публицистиката и прави илюстрации в няколко вестника.

Прекарва 10 месеца в затвор и лагер след 9 септември 1944 година, преживява изключване от Съюза на българските художници и забрана да рисува на открито до възстановяване на членството му през 1956-та година. През този период е затруднен да си купува материали, което ги принуждава да прави малки пейзажи от видяното през прозореца или с остатъци от детските цветни моливи на дъщеря си портретува нейни приятелки.

Автор е на стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически, библейски и военни сюжети, хиляди рисунки и на 25 самостоятелни изложби. Участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Като военен художник рисува човешките, "стаени" моменти между затишията в сраженията, от една страна, а от друга - увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България с подвизите  и саможертвата на българските войни. Любима негова тема е Търновград с романтиката и очарованието на старинната архитектура. За своя роден град казва: “Намирам, че Търново е най-живописният град в България, който със своята странна природа ми е правил дълбоко впечатление още от детинство. От родния си град съм направил, може би, около 2000 пейзажа, но всякога го виждам пак нов и всяко ново посещение е свързано с дълбоки преживявания от природата около тоя град”. 

През 2003 г.  с решение на Великотърновския общински съвет художествената галерия в родния град на художника започва да носи името му.

Предстоящата изложба е първото от събитията, с които галерията започва честванията. С финансиране от Министерство на културата институцията реализира два проекта, посветени на Борис Денев. Единият е за дигитализация и виртуален тур, обхващащ всичките 250 творби на художника, с които разполага галерията, а другият е за издаване на двуезичен книжен каталог. Именно представянето на виртуалния тур ще бъде другото значимо събитие предвидено за днес, 7 февруари.


По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04

„Улиците на Стара Загора“ – за година вече малка общност

От малка страничка в социалните мрежи „Улиците на Стара Загора“ за една година се превърнаха в малка общност с общи идеи, размисли, истории. Във фейсбук последователите вече наброяват около 7000 души, разказва по повод годишнината си Ивайло Аврамов,..

публикувано на 09.09.24 в 13:08
Христо Стоянов

Христо Стоянов живее в лавината на думите

Христо Стоянов не се побира в рамки . Писател, журналист, драматург, преводач, колекционер, дарител, общественик, човек сбогувал се с писането на стихове, но не и с поезията. През май 2019 година завеща на родното си Габрово колекцията си от над..

публикувано на 08.09.24 в 15:35

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в три нови града – София (14 септември), Стара Загора (20 – 21 септември) и Бургас (11 – 12 октомври), съобщават организаторите. „Още от втората ни фестивална година се роди мечтата 6Fest да..

публикувано на 07.09.24 в 16:49

"Антична реалност" на доброволния отшелник Светлин Стоев

В залата за временни експозиции на Художествена галерия – Стара Загора е представена изложбата „АНТИЧНА РЕАЛНОСТ” с живописни произведения и пластики на старозагорския художник Светлин Стоев (1966 – 2024). Творбите са създадени през последните няколко..

публикувано на 06.09.24 в 17:30

"Отдавна знам" - четиридесет и първата песен от "Пеещи артисти" (видео)

Представяме четиридесет и първата песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“, която вече е в ефир. В „Отдавна знам“ за първи път и като изпълнител влиза един от двигателите на проекта Момчил Колев, заедно с младата певица Майя Йорданова. Автор..

публикувано на 06.09.24 в 10:45