Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора се готви да отбележи 150 години от гибелта на Васил Левски

Снимка: Кристина Русева

От следващата седмица община Стара Загора започват повсеместно събитията, посветени на 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Тържественото отбелязване на годишнината е на 18-ти февруари с общоградски ритуал-поклонение  от 11.00 часа, организиран от  Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорската митрополия пред паметника на Васил Левски.  По-рано ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество. Възпитаниците на СУ „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона ще изнесат рецитал в памет на живота и делото му. Водещ на събитието ще бъде старозагорския поет Йордан Пеев. Във всяко училище и читалище ще се организират викторини, четения, беседи, изложби, състезания и дискусии за значението, живота и делото на най-великия българин Васил Левски.

  В ОУ „Кольо Ганчев“ в едноименния квартал в Стара Загора четвъртокалсниците ще четат стихове и творби за Дякона на втроколасниците, а третокласниците на първокласниците.  В читалищата и 8-те училища в селата на общината ще има четения и оформени кътове за Левски. В с. Преславен, в НЧ „Димитър Наумов“ проявите започват на 13-ти февруари с издигането на трибагреника с лика на Апостола на сградата му с размери 5 на 3 м., който ще остане до Националния празник на Р България – Трети март. В двора на църквата, на 17-ти февруари децата ще участват в състезание за редене на пъзел, който ще остане в рамка в читалището.  В с. Дълбоки децата от местното училище ще участват в състезанието „Лъвски скок“, съобщи Анелия Овчарова, главен експерт в отдел „Култура“ на общината.

   Заместник-директорът на СУ „Васил Левски“ в Стара Загора представи програмата на училището за юбилейното отбелязване на годишнината. Събитията започват с изложби във фоайетата на училището от понеделник, с рисунки на децата посветени на патрона на училището. По традиция почетен караул ще застане  пред барелефа на Апостола на входа на училището, а деца от 1-ви до 6-ти клас ще участват в рецитал по стихове за Дякона на общоградското отбелязване на годишнината. Екип от възпитаници на училището ще направи  анкета с ученици и учители за 150 думи от заветите му и ще попитат старозагорци „Кой е за тях Левски с една дума?“, след което ще направят обща снимка с определенията на хората за Апостола. Викторина и състезание „Лъвски скок“ са също част от проявите.  

 

Накрая ученици от 6“б“ клас с класна раководителка Даниела Дечкова отговориха с една дума кой за тях е Левски или с какво свързват името му:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорският кмет с благотворителна кауза

От нов апарат за реанимация на новороденит е се нуждае Клиниката по Неонатология към Университетската болница в Стара Загора. Екипите работят с близо 30-годишна техника, която обаче е необходима при близо 30 % от новородените, обясни началникът на..

публикувано на 17.09.24 в 12:35

Учредяват Сдружение с нестопанска цел в обществена полза за Академията за таланти в с. Розово

На 17.09.2024г. в изложбена зала „Иван Милев” на ул. „Искра” № 4 ще се проведе учредително събрание за създаване на Сдружение с нестопанска цел във връзка с Академия за таланти в село Розово.  Основната дейност на сдружението ще бъде свързана с..

публикувано на 17.09.24 в 12:28
Община Стара Загора

Кметът Живко Тодоров покани 6 партии и коалиции на консултации за секционните комисии

Покана от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е изпратена до 6-те партии и коалиции, представени в 50-ото Народно събрание. Те са призовани да участват в провеждането на консултации, с които ще се определят съставите на секционните..

публикувано на 17.09.24 в 12:08
СУ

Барелеф на даскал Атанас Иванов ще бъде изграден във фоайето на СУ "Иван Вазов"

Барелеф на даскал Атанас Иванов, дал началото на светското образование в Стара Загора ще бъде изграден във фоайето на Средно училище „Иван Вазов“, съобщи директорът на учебното заведение Динко Цвятков. Той допълни, че инициативата за това е на..

публикувано на 17.09.24 в 11:25
Доц. Йовчо Йовчев в студиото на

Започва строителството на хеликоптерната площадка в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора

До края на седмицата ще стартират строителните дейности по хеликоптерната площадка на територията на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, съобщи в ефира на РСЗ  директорът на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев. Срокът за..

публикувано на 17.09.24 в 11:06

Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се..

публикувано на 17.09.24 в 06:29

Затварят за час важно кръгово кръстовище в Стара Загора

Провеждането на Европейската седмица на мобилността ще промени само за час движението по кръстовище с кръгово движение в Стара Загора днес.  Промяната се случва със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Ограничението е с цел да се..

публикувано на 17.09.24 в 06:00

Национална художествена гимназия в Сливен се сдоби с новопостроено общежитие

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" Сливен заедно с откриването на учебната година откри и новоизграденото общежитие за възпитаниците си. Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений благослови ученици и учители и отслужи..

публикувано на 16.09.24 в 18:39

Служители на ГДБОП разкриха лаборатория за метамфетамин в Сливен

Петима са арестувани при специализираната операция на ГДБОП в Сливен. Разбита е нарколаборатория от домашен тип, открити са наркотици и незаконно оръжие. Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура Сливен  на 13 септември т.г.  В..

публикувано на 16.09.24 в 17:00

Кметът на Чирпан: Образованието и младите хора са основният ни приоритет

„Образованието и младите хора са основният приоритет на общинското ръководство, който бе заявен още преди пет години. Само тук  проектите, които реализирахме са на стойност близо 1 млн. 176 хил. лева" , каза кметът на Чирпан Ивайло Крачолов  при..

публикувано на 16.09.24 в 16:22