Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници излизат на протест с искане за забрана на фермите за норки в България

Най-голямата ферма, с над 30 000 животни към момента се намира край старозагорското село Маджерито

| обновено на 10.02.23 в 08:07

Мирен протест в подкрепа на заповедта за забрана на отглеждане и развъждане на американски норки в България започва в 8,30 пред сградата на Административния съд в столицата. Заповедта за забрана на отглеждането на дребния хищник у нас, се обжалва от Асоциацията на норковъдите. Делото е с начало 9 часа.  

Според Петя Алтимирска от природозащитната организация СНЦ КАЖИ, които са организатори на протеста в подкрепа на заповедта за забрана,  американската норка е инвазивен вид и представлява заплаха за биоразнообразието в регионите, където се отглежда у нас.

На територията на старозагорското село Маджерито се намира най-голямата ферма за отглеждане на американски норки в България. По данни на Българската агенция по безопасност на храните в момента в нея има над 30 000 животни.  Периодично хората от Маджерито и от село Загоре се оплакват от набези на дребния хищник над отглежданите в стопанствата им птици.  

Един от последните сигнали, получени от природозащитниците, е избягала норка, която е достигнала чак до Гълъбово и лови риба в местната река.  

В интервю за Радио Стара Загора Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ - дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ при Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните, заяви при направените проверки на фермата, няма констатирани нарушения.

От фермата за норки край старозагорското село Маджерито заявиха, че ще се въздържат от коментар. 

Протестът в подкрепа на заповедта, които забранява развъждането и отглеждането на американски норки в България, е подкрепен и от организацията "Невидими животни". 

Гражданската организация „Невидими животни” се включи в подкрепа на последната фаза на кампанията на Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи”. От нейния старт на 18 май 2022 г. до днес общият брой граждани в ЕС, които се обявяват против добива и търговията с ценни кожи, е над 1 400 000. Близо 60 000 от тях са регистрирани в България, съобщи Илина Генова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

При обработени 14% СИК протоколи: 8 формации в 51-ото НС

Осем политически партии и коалиции влизат  в 51-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 14% от секционните избирателни протоколи. Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените в неделя..

публикувано на 28.10.24 в 05:13

Паралелно преброяване на "Галъп" при 80%: ГЕРБ-СДС - 24,4 %, Възраждане - 13,7 %, ПП-ДБ - 13,5 %

Резултати от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл болкан" при извадка от 80% ГЕРБ-СДС - 24,4 % Възраждане - 13,7 % ПП-ДБ - 13,5 % ДПС-Ново начало -11,7 % Алианс за права и свободи-АПС 10,1 % БСП-Обединена левица..

публикувано на 27.10.24 в 22:01

Започна приемането на първите изборни протоколи в Сливенско

Приключи изборният ден в област Сливен. Вече се обработват протоколите на първите четири секционни комисии, информира кореспондентът на БНР Стоян Радев. И в област Сливен също имаше проблеми с машините, в пет секции беше преустановено..

публикувано на 27.10.24 в 21:30

37% избирателна активност в Старозагорско

Първите секционни избирателни комисии вече носят своите книжа в РИК – Стара Загора в сградата на Областна администрация.  Над 60 са сигналите за проблеми с машините в секциите в областта, в четири секции е преустановено гласуването с машини...

публикувано на 27.10.24 в 21:15

Двама задържани за атака над журналисти в Хасково, общински съветнички отстранени от секционни комисии

Журналисти станаха обект на агресия в ромския квартал на Хасково "Република". Ситуацията се разиграва докато репортерите отразяват как тече гласуването в една от секциите там.  На агресия са станали жертви Мария Георгиева и операторът Петър..

публикувано на 27.10.24 в 20:47

Без сигнали за инциденти приключи изборният ден в Стара Загора

Изборният процес във всички секции на територията на област Стара Загора приключи, информират от Областната дирекция на МВР. Няма данни за възникнали сериозни инциденти. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на..

публикувано на 27.10.24 в 20:40

Сравнително висока активност отчитат в част от секциите в "Лозенец"

Със сравнително висока избирателна активност в част от секциите и проблеми с машините – така протече изборният ден в старозагорския квартал „Лозенец. В 134 секция към 17 часа бяха гласували над 32%, отчете Красимира Керанова, председател на..

публикувано на 27.10.24 в 20:24

Между 7 и 9 формации влизат в парламента, според социологическите агенции

Между 7 и 9 формации ще влязат в новия парламент. Това показват предварителните данни на някои от водещите социологически агенции. Според екзитпола на "Алфа Рисърч" първи са ГЕРБ - СДС с 26.4%, второто място е за ППДБ с 14.9%, а "Възраждане" са на трета..

публикувано на 27.10.24 в 20:19

Екзит пол на "Галъп" към 20 ч.: ГЕРБ-СДС - 25,2 %, ПП-ДБ - 15,7 %, "Възраждане" - 14,1 %

ГЕРБ-СДС печелят изборите за български парламент, това сочат данните към 20 часа от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите. Според данните към същия час активността за национален парламент..

публикувано на 27.10.24 в 20:13

"Галъп": Девет формации може да попаднат в Парламента

ГЕРБ-СДС печелят изборите за български парламент с малко под 10% пред следващите с малки разлики ПП-ДБ и „Възраждане“, това сочат данните към 19 часа от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите...

публикувано на 27.10.24 в 20:00