Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните за трафик на мигранти остават в ареста

| обновено на 28.02.23 в 16:46
Снимка: БГНЕС

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът остави в ареста двама обвиняеми за подпомагане на 46 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната.

Районен съд-Чирпан определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата мъже-на 27 и на 29 години.

Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 26 февруари на автомагистрала „Тракия“, с цел да набавят за себе си 20 000 лева, противозаконно подпомогнали на афганистански граждани, сред които и 7 деца, да преминат страната в нарушение на закона. За целта мигрантите били превозени в товарен автомобил.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5000 до 20000 лева.

Съдът прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност. Те са дали обяснения в хода на досъдебното производство и са се признали за виновни.

Деянието, в което са обвинени се отличава с изключително висока степен на обществена опасност. Районен съд – Чирпан отчете и обстоятелството, че мигрантите са „превозвани“ в товарния бус, управляван от единия от обвиняемите, който е неправоспособен водач. За другия са налице данни, че е извършил престъплението в изпитателния срок по предходно осъждане.

Според съда, изложените факти охарактеризират обвиняемите като лица, склонни да извършват престъпни деяния, каквито и са извършвали, съществува и опасност да извършат друго престъпление, ако не бъдат задържани.

С постановление на дежурен прокурор двамата мъже бяха задържани на 26 февруари за срок до 72 часа.

На 28 февруари наблюдаващият прокурор внесе искане в Районен съд-Чирпан за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми, което бе уважено.

При задържането си двамата мъже обяснили, че са наети от трето лице да превозят мигранти до София, а парите трябвало да получат при пристигането. Предполага се, че част от схемата е и другият бус с 46 мигранти, който катастрофира, отново в неделя, на магистрала „Тракия“. Тогава един от афганистанците загина, а  девет от тях все още се лекуват в Университетската болница в Стара Загора с различни травми. Шофьорът на втория бус все още се издирва от органите на реда.

Определението на Районен съд-Чирпан може да се обжалва пред Окръжния съд-Стара Загора.

Товарният микробус, който катастрофира с 46 мигранти в неделя край Чирпан, е бил претоварен и в лошо техническо състояние, съобщи Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора. Един човек загина, а 9 от афганистанците, пострадали при инцидента, остават за лечение в университетската болница в града в стабилно състояние.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа на Подбалканския път край Павел баня

Пътен инцидент между два автомобила е станал в късния следобед на пътя Карлово – Казанлък на разклона за Павел баня. Движението в участъка е затруднено. По непотвърдена информация при катастрофата са пострадали две жени, една от които тежко. Движението в..

публикувано на 06.10.24 в 19:23

Товарен влак е дерайлирал на гара Любимец

Товарна композиция на частен превозвач е дерайлирала на гарата в Любимец. Инцидентът е станал на глух коловоз, след като машината не е спряла и е продължила след края на релсите. По първоначална информация локомотивът и два от вагоните са "изпаднали" от..

публикувано на 06.10.24 в 16:22

Инцидент затвори Прохода на републиката

Временно е затворен Проходът на републиката заради самокатастрофирал тир в района на село Въглевци. Пострадали няма. До приключването на действията по отстраняването му леките коли ще се пренасочват през прохода Шипка, товарните ще изчакват на място,..

публикувано на 06.10.24 в 13:52

Жълт код за валежи в Стара Загора

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обявен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян...

публикувано на 06.10.24 в 09:24

Повече от 60 доброволци чистиха около УМБАЛ „Киркович“ в Деня на Стара Загора

Два камиона с отпадъци успяха да съберат доброволци в рамките на петте часа, в които протече днешната кампания за почистване на част от болничния комплекс край УМБАЛ „Киркович“ в Стара Загора. Повече от 60 души се включиха в инициативата, чийто..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Стара Загора отбеляза своя празник - 5 октомври

Стотици граждани се включиха в отбелязването на Деня на Стара Загора - 5 октомври. Градът празнува 145 години от възстановяването си след опожаряването по време на Руско-турската освободителна война. Празничните събития започнаха с молебен за Стара..

публикувано на 05.10.24 в 14:21

Навръх 5-ти октомври - Стара Загора през погледа на три поколения

Времето се променя, а с него и хората. И това не е лошо, просто прави понякога по-труден прочита на събитията. В опит да намерим лесен път към сърцето на Града на липите изкушихме се да погледнем Стара Загора през очите на три поколения. Първо се..

публикувано на 05.10.24 в 13:27
Община Свиленград

5 октомври - Денят на Свиленград

Днес е Денят и на Свиленград. Празничният 5 октомври започна с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в храм „Св. Троица” от 8.30 часа. Поклонението на историческия връх Шейновец с панихида пред паметника-костница на..

публикувано на 05.10.24 в 10:48
СНИМКА: Радослав Балкански(вдясно) и Николай Кирилов

Eдинадесетокласникът Радослав Балкански е тазгодишният кмет на Млада Загора

Eдинадесетокласникът от Профилираната природо-математическа гимназия „Гео Милев“ Радослав Балкански беше избран за тазгодишния кмет на Млада Загора. За негов заместник беше избрана определена Сиана Сивова  от 11 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан". За 28 път в..

публикувано на 05.10.24 в 10:44
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Стара Загора празнува на 5 октомври

Празничните събития започват в 8,40 ч., в съботния ден, с молебен за Стара Загора , отслужен от старозагорския митрополит Киприан в катедралния храм „Свети Николай“. Богата културна, образователна и спортна програма са подготвили от общината за..

публикувано на 05.10.24 в 06:00