Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителка от Панагюрище подари на старозагорци ушито от нея знаме

4
Снимка: Радио Стара Загора

Учителката Елисавета Георгиева от Панагюрище подари на Стара Загора и старозагорци знаме по повод Националния празник Трети март. 

  Знамето с размери 150 на 90 см е ушито от зелена и червена коприна, извезано със златни сърмени конци и е посветено на героизма и величието на старозагорци, изгорели в пламъците на Руско-турската освободителна война и загиналите за свободата на града и за Освобождението на страната ни през 1877-1878 г.. На лицевата му страна е избродиран  изправен лъв с корона на главата, символ на силата на старозагорци и на българския народ, а в четирите му ъгъла са избродирани златни орнаменти за украса, подсилващи величието на лъва."Върху червения плат, символ на кръвта на загиналите за свободата на майка България е извезан Паметника на Свободата, от двете му страни надписа „Вечна слава“, а над буквите два гълъба, символизиращи свободата, вярата и Бог... вярата, че България ще я има!. Над Паметника грее военния „Кръст за храброст“, орденът с който е наградено Самарското знаме", сподели Елисавета Георгиева.

 Отдолу под вечния символ на България е избродирано четиристишието от безсмъртната ода на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“:

„..и днес йощ Балкана щом буря зафаща

помни тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва, и от век на век“

 Иван Вазов

„Следвала съм  традициите на Стара Загора – нейните символи зеления фон и лъва. Вдъхнових се по време на пандемията, когато прочетох 8 книги и една от тях бе романа „Шипка“ на Яна Язова. Прочетох и един материал за събитията в Стара Загора през юли 1877 г.“ Развълнувана от съдбата на старозагорци, Елисавета Георгиева  се захваща  с ушиването на знамето, по технологията на бродиране на предшественичката си Райна Попгеоргиева. Свързала се с историците от  Регионалния исторически музей, които й изпратили материали за събитията около Старозагорското въстание и битката за освобождението на Стара Загора.  Посвещава 8 месеца, 1009 часа за изработването на знамето, за да го дари на старозагорци на днешния национален празник Трети март.

Знамето е ушито и извезано със средства на самата Елисавета Георгиева, подобно на съгражданката й - учителката Райна Попгеоргиева.„Знамето го посветих на избитите мирни старозагорци и на загиналите 800 финландци, 3 600 румънци, 63 000 български опълченци и хилядите руски войни за Освобождението на страната ни. За мен другото име на Шипка е Свобода. Това е най-трудното знаме, което съм везала за 18 години“, призна развълнувана след връчването на знамето на кмета на Стара Загора Елисавето Георгиева.

   В звуковия файл чуйте интервюто с Елисавета Георгиева от Панагюрище, дарила знамето на старозагорци. 

62-годишната Елисавета Георгиева е шила и подарявала знамена и на други градове в страната по повод паметни дати и годишнини. За себе си казва, че е "учителка по призвание, горда българка от Панагюрище." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Поетът с черен колан по джудо Пейо Мариновски с нова книга "Храна за душата"

Пейо Мариновски е поет, работи в сферата на компютърните технологии и притежава черен колан по джудо и самбо. На 17 октомври предстои премиерата и на новата му книга "Храна за душата". На събитието ще свири Стефчо, познат на публиката от формата..

публикувано на 03.10.24 в 19:17

Животни и птици от българска семейна ферма са холивудски актьори

Животни и птици от семейната ферма на Андрей и Христина Андрееви в Липник, около Разград се снимат от няколко месеца в холивудски продукции. Семейството започва да отглежда животни, заради своята дъщеричка. Следва и предложение на приятеля и..

публикувано на 03.10.24 в 18:23

Пожарникарите от Стара Загора отиват на Международно състезание във Варна

Отборът на регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Стара Загора ще вземе участие в юбилейното издание на Международно състезание по пожароприложен спорт във Варна. Това съобщи Георги Георгиев, който е рекордьор в..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Есента и детският имунитет

Преходните месеци между различните сезони са предизвикателство за родители и деца. Есента е времето, когато децата са изправени пред двойно изпитание - свършват ваканционните безгрижни дни, започва новата учебна и творческа година. Сега е периодът, в..

публикувано на 29.09.24 в 11:30

Библиотека "Захарий Княжески" се включва в Нощта на изкуствата

Научно-образователен детски център „Музейко“ представя изложба, посветена на зелената енергия в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Експозицията гостува в града този петък, 27 септември, за Нощта на изкуствата, съобщи директорът на културната..

публикувано на 25.09.24 в 14:52

Педагогът, богослов и писател Константин Димитров пътешества с велосипед по света

Константин Димитров е писател, педагог, богослов, поет и...пътешественик. Той е дипломиран преподавател и преводачс испански, английски и руски езици с 35 годишна практика. През 1993 год. става член на Мадридската асоциация на филолозите. Има издадени..

публикувано на 18.09.24 в 15:41

С рок музика отглеждат защитен вид птици в "Зелени Балкани"

След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици.  Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..

публикувано на 18.09.24 в 09:25

Как деца и родители да преминат по-леко през промяната и адаптацията в първи, пети и седми клас

Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Добрият пример са младите музиканти Филип Донков и Васил Желев, чиито клип завладя мрежата

Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..

публикувано на 13.09.24 в 17:21

Рицарски турнир за деца организират в Стара Загора тази неделя

Ученическо състезание, игри и забавления „Като рицарите“ организират Клуб „Изследовател – роден за приключения“ в неделя на 15 септември от 11ч. в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Събитието е стартово за началото на учебната година, поясни за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 15:50