Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за бомби в училища в община Стара Загора (ОБНОВЕНА)

| обновено на 30.03.23 в 12:40

В 15  училища в община Стара Загора са подадени едновременно сигнали за взривни устройства по електронна поща. Това потвърдиха от полицията и от пожарната. Навсякъде са изпратени полицейски екипи с обучени кучета, "по наше предписание ще може да продължи учебният процес, но не може да влияем на мнението на директорите", заяви старши комисар Лазар Христов, директор на областната дирекция на полицията в Стара Загора. Получените заплахи са идентични с вече изпратените в изминалите дни до образователни институции в страната. Предприети са действия по процедура, увери той. 

Сигнал за бомба във Второ основно училище "Петко Рачов Славейков" в Стара Загора е подаден около 9:20 часа, потвърдиха за Радио Стара Загора от полицията. Учениците и училищният персонал са евакуирани. Оказва се, че това е един от поредните сигнали, подадени по имейл. На място е и ст. комисар Лазар Христов, началник на ОД МВР - Стара Загора. 








В 9:12 часа е постъпил сигнал по имейл и в Пето ОУ "Митьо Станев". Това каза пред наш репортер директорът Димитрина Йовчева. По думите й такова съобщение е изпратено на пощите на всички основни училища в Стара Загора, като заплахата е за всички деца в града. 












Милена Йолдова, началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора също потвърди за случилото се пред Радио Стара Загора. Тя обаче не коментира кои са училищата и къде са. 

Как да реагират директорите на учебните заведения, в които е получен е-mail за поставена бомба, обсъдиха на оперативна среща представители на МВР, ДАНС, РУО и общинска администрация.

Изискването по протокол е учениците да бъдат изведени от сградата , която остава затворена за едно денонощие, съобщи ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова.

„При подобни сигнали протоколът изисква извеждане на учениците, проверка на сградата и връщане към учебния процес след 24 часа“.

В 10 основни училища в Стара Загора и в четири учебни заведения в селата Горно Ботево, Загоре, Хрищени и Братя Кунчеви, до момента са получени заплашителни електронни съобщения за поставени взривни устройства. Едно от школата, където учебният процес бе преустановен заради заплашителното електронно съобщение, бе Пето основно училище "Митьо Станев" в Стара Загора. Там деца и учители бяха изведени от сградата в рамките на шест минути, а по коридорите и класните стаи влязоха полицаи и пожарникари, както и следови кучета.   


Прокуратурата извършва проверки по получените заплашителни сигнали за поставени взривни устройства в учебни заведения в големите областни градове в страната, включително и в Стара Загора.

На този етап няма как да бъдат образувани отделни досъдебни производства, обясни старозагорският окръжен прокурор Дичо Атанасов.

„След изясняване на случаите вероятно ще се образува досъдебно производство, може би в София, но това ще стане факт след решение от ръководствата на МВР и на Прокуратурата.

Отделни досъдебни производства сега е безсмислено да се образуват, все още се работи и се извършват проверки“.



По публикацията работиха: Николета Петрова, Гергана Пейчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

Разпределят средствата от даренията между пострадалите от пожарите в община Болярово

С решение на Общинския съвет на Болярово, на пострадалите от пожарите семейства ще бъдат разпределени средствата от откритата дарителска кампания на Общината. Набраната до момента сума е 203 342,00 лева, съобщиха от пресцентъра на крайграничната община...

публикувано на 17.09.24 в 17:15

Фармацевтичният съюз е в стачна готовност заради промяната в Закона за лекарствените продукти

Промяната в закона за лекарствените продукти, с която вендинг автомат ще замени отпускането на лекарства по лекарско предписание от дипломиран фармацевт води до сериозни притеснения, защото лекарството не е обикновена храна и неговата употреба би..

публикувано на 17.09.24 в 17:04
Пожарът край Стара Загора през юли изпепели хиляди декари

Инвестиционно намерение за терен, изгорял от пожара край „Седми километър“, ще гледат на сесия в Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора ще разглежда инвестиционно намерение за терен край „Седми километър“, който в средата на месец юли беше засегнат от големия пожар. Парцелът с площ от 5 декара се намира в непосредствена близост до горски масиви, изпепелени..

публикувано на 17.09.24 в 17:00

Събарят останалите незаконни постройки по поречието на Бедечка

Незаконни постройки по поречието на река Бедечка, които са обитавани от ромски фамилии, ще бъдат премахнати до края на месеца .  Припомняме, че в началото на юли общинска администрация събори над 30 незаконни полумасивни постройки в района.  Само..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Стара Загора се включи в Европейската седмица на мобилността

Дните от 16 до 22 септември ежегодно са посветени на Европейската седмица на мобилността. Мотото тази година е „Споделено пространство за всички“ . Идеята е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасно придвижване в..

публикувано на 17.09.24 в 15:31
Снимка: община Стара Загора

Стара Загора ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествен ритуал

На  22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България. От  10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на..

публикувано на 17.09.24 в 14:52

7 държави гостуват в Стара Загора за четвъртото издание на студентския театрален фестивал „Данаил Чирпански"

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански" ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии от Полша, Чехия, Румъния, България, Финландия, Швейцария и Унгария ще представят своите..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Зам.-кмет Надежда Чакърова: Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите

„Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите.“ С тези думи Надежда Чакърова, зам.-кмет по образование и младежки дейности и председател на общинския консултативен съвет по въпросите за младежта, откри първото заседание на..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Селата със сто души да продължат да избират свой кмет, настояват от Сдружението на кметовете

Някои от предлаганите промени в Закона за административно-териториалното устройство предвиждат да се формира кметство при 300 души с постоянен адрес и правото Общинските съвети да обединяват населени места в едно кметство и да закриват кметства и..

публикувано на 17.09.24 в 14:44