Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селиминово, Сливенско

Записват участници за конкурса-надпяване "С песните на Йовчо Караиванов"

Крайният срок е 18 април 2023 г.

3
Йовчо Караиванов
Снимка: Балкантон

Сливенското село Селиминово ще бъде домакин на националния конкурс-надпяване "С песните на Йовчо Караиванов". Последната събота на месеца (29 април) родното село на именития тракийски певец ще посрещне талантливи певци от цялата страна. Надпяването съхранява и популяризира песенното наследство на Йовчо Караиванов, открива млади изпълнители на тракийски народни песни. Организатори са Община Сливен, Кметство Селиминово и НЧ "Светлина-1926".

"В конкурса могат да участват индивидуални певци и певици непрофесионалисти и певчески групи, без възрастови ограничения. Всеки участник изпълнява две песни (бавна и бърза) до 4 минути, а групите - две бързи песни до 6 минути. Едната песен задължително трябва да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов", информира за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Селиминово Донка Иванова.

Участниците се разпределят в три възрастови групи: до 14 г., от 14 до 20 г. и над 20 години, като изпълненията могат да бъдат акапелни или с инструментален съпровод. Не се допуска съпровод на плейбек. По традиция голямата награда се присъжда за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Йовчо Караиванов и награда на кметството в Селиминово.

Заявките се изпращат на адреса или на електронната поща на читалището - svetlina1926@abv.bg. Крайният срок за записване е 18 април 2023 г.

Подробности за конкурса-надпяване можете да чуете в информацията на Донка Иванова от звуковия файл.


Биографични щрихи

Йовчо Караиванов е роден на 18 март 1926 г. в с. Селиминово, в семейство на потомствени музиканти. Завършва юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, но любовта към музиката остава. На 1 октомври 1949 г., след успешно прослушване в Радио София, участва със свои изпълнения в рубриката „Час за селото“. Името на Йовчо Караиванов бързо се нарежда до известните по това време Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Мита Стойчева, Вълкана Стоянова и др. Във фонда на БНР е оставил над 250 записа – образци на тракийския певчески стил. 

В последните години именитият певец работи в редакция „Народна музика“ на БНР като водещ на предаването „Запели са, засвирили“. Неговото певческо изкуство се радва на достойни последователи като Красимир Станев, Слави Бойчев, Данислав Кехайов, Тодор Кожухаров и др.

Йовчо Караиванов издъхва на 31 март 1996 г. минути след концерт в НДК, посветен на 70-годишнината от рождението му. По негово желение тракийският певец е погребан в родното Селиминово, Сливенско.

Златният фонд на БНР пази гласа на Й. Караиванов с думи за Мита Стойчева. Можете да го чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00

Програма за Деня на Стара Загора

5 октомври (събота) Ден на Стара Загора Молебен за Стара Загора ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан 8.40 ч. Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“ Тържествена сесия на Общински съвет Стара..

публикувано на 04.10.24 в 09:50

Симфоничен концерт с Бетовен и Дворжак – на сцената на Старозагорската опера

На 11 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще имат възможността да се насладят на елегантен симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е..

публикувано на 02.10.24 в 11:24

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37