Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лалева: Важно е производителят да има възможност да предложи продукцията си на пазара

Снимка: bfsa.egov.bg

Държим средна цена на яйцата от големина „М“ - 0,40 лв. и продаваме продукция с добър срок на годност и доказан произход. Събираме яйцата от производителите до два дни и веднага ги пласираме в магазина. Цената на яйцето  скочи през последната година и половина, но от близо месец и половина поддържаме тази, каза  проф. Стайка Лалева, директор на Земеделски институт - Стара Загора. 
По думите й въвеждане на таван на цените на продуктите от първа необходимост не е решение в пазарна икономика, по-важно е да има възможност фермерите  да предлагат продукцията си на пазара.  Пречка пред българските производители също и евтините вносни яйца с неясно качество, които се предлагат у нас, поясни тя.

Припомняме, че Асоциацията на земеделските производители в България отправи призив да посрещнем най-светлия християнски празник Великден с яйца от български производители.

Репортерска проверка показва, че дълги опашки от чакащи, предимно пенсионери, се извиват през последните дни пред фирмени магазини, в които се продават яйца от производители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жена е загинала при пожар в къща в село Партизанин

64-годишна жена загина при пожар в къща в село Партизанин, община Братя Даскалови. Сигнал за инцидента е подаден в неделя малко преди 18 часа в районното управление на полицията в Чирпан, информират от пресцентъра на областната дирекция на МВР...

публикувано на 26.08.24 в 12:44

Вторият етап от колоездачната обиколка на България финишира в Казанлък

Вторият етап от 71-та Международна колоездачна обиколка на България се провежда днес, като старта ще бъде даден в Троян в 14,30, а колоната финишира в Казанлък.  Движението ще бъде ограничено в няколко населени места, съобщиха от Агенция пътна..

публикувано на 26.08.24 в 12:07

Президентът ще подпише указ за назначаването на правителство

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 27 октомври. Утре второто служебно правителство на Димитър Главчев ще се закълне пред Парламента. Това обяви президентът Румен Радев след като одобри представения състав на служебния кабинет обяви, че ще..

публикувано на 26.08.24 в 11:05

В Стара Загора организират безплатната инициатива „Неразказани истории по правите улици"

На 28 август, от 11.00 часа е последната възможност за това лято малчуганите да станат част от  безплатния тур „Стара Загора и нейните талисмани" .   Разходката е част от безплатната инициатива на Община Стара Загора „Неразказани истории по..

публикувано на 26.08.24 в 10:15

Забраниха загражденията около езерото на Старозагорските бани

Временна забрана за ограждане на всички поземлени имоти около езерото, което се намира в Старозагорските бани, гласуваха днес общинските съветници на извънредна сесия с две точки в дневния ред.  Забраната беше гласувана с 34 гласа „За“ и 4..

публикувано на 26.08.24 в 10:11

Къде няма да има вода в Стара Загора

Във връзка изпълнение на монтажни дейности по проект за реконструкция на  водопроводна мрежа в Стара Загора по бул. „Цар Симеон Велики“, ще бъде спряна водата и ще има временни прекъсвания от 9:00 до 18:00 часа , съобщават от ВиК Стара Загора...

публикувано на 26.08.24 в 08:40

Защо Общинският съвет в Стара Загора ще заседава извънредно?

Общинският съвет в Стара Загора ще проведе извънредно заседание от 9:00 часа. Две са точките в дневния ред, които ще гласуват заседателите. Първата точка е за финансиране на неспециализирани паралелки с брой ученици под нормативно..

публикувано на 26.08.24 в 08:22

240 свободни места в "Гранична полиция" - Елхово

240 свободни места са обявени за елховската Регионална дирекция „Гранична полиция”. По данни на Министерството на вътрешните работи за цялата страна незаетите позиции са 400. Конкурси са обявени за 240 младши изпълнителски длъжности, за които се изисква..

публикувано на 26.08.24 в 07:24

Влак се запали в района на Чирпан

Пожар е възникнал тази нощ в бързия влак от Варна за Пловдив, преди Чирпан.  Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй..

публикувано на 26.08.24 в 07:21

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" при 157 км

Заради катастрофа е затруднено движението по автомагистрала „Тракия“ в района на 157 км в посока София в района на село Оризово. По първоначална информация са се блъснали два автомобила, които са се забили в разделителната мантинела. Образувало се е..

публикувано на 25.08.24 в 13:50