Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава кръводарителската акция за родилката от Сливен

Снимка: Стоян Радев

Продължава кръводарителската акция в Сливен в помощ на 30-годишната родилка, която е на лечение в София, след полиорганна недостатъчност. Пред Кръвния център има десетки чакащи да дарят кръв за младата жена.

До обяд днес през отделението Трансфузионна хематология са преминали над 17 кръводарители, обяви началникът на отделението д-р Рая Ралева. Вълната от кръводарители е започнала от Великден.  

„За момичето до този момент са 52 сака (кръв, кръвна плазма и др. б.а.). Над 57 са преляти, а тези са отделно, които сега даряват.“ 

Кръводарители са не са само роднини и приятели на младата жена, а и много хора съпричастни със съдбата и.  

„В неделя идваха основно близки на родилката, познати. Днес идват хора, които са чули във фейсбук са прочели, чули са по някакво радио, телевизия, различни хора. Значи това, което видях на Великден, от 2005 година работя тук за първи път виждам, хората бяха максимално мотивирани, съпричастни.“ 

30-годишната родилка бе откарана със самолет на ВВС в София в неделя, а днес директорът на областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров обяви, че подготовката за въздушното и транспортиране е започнало много по-рано.

д-р Васислав Петров

„Без тази подготовка, която продължи 24-часа с идеята вече за евакуацията и към друга болница, нямаше как да я приведем, защото ако иначе беше дошъл веднага самолета най-вероятно тя щеше да загине по пътя. И това наложи тази подготовка над 24 часа, за да може тя да бъде транспортирана безопасно.“  

В момента жената е на лечение в болница Токуда в София. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Стара Загора утрото на първия учебен ден ще бъде хладно, без валежи

15-ти и 16-ти септември може да се окажат най-хладните дни от месеца. Температурите към 9 сутринта ще са около 12 градуса. По обед обаче ще се затопли значително - до 23 - 24 градуса. Валежи за първия учебен ден не се очакват, каза за Радио Стара..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Водач на тротинетка блъсна пешеходка в центъра на града и избяга

Жена беше блъсната от тротинетка в центъра на Стара Загора, а водачът на превозното средство е избягал, съобщиха слушатели на Радио Стара Загора. Инцидентът стана малко след 16.00 часа. на пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики". На място веднага са..

публикувано на 12.09.24 в 16:32

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26

Затягат епизоотичния контрол в граничната община Болярово

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседание, председателствано от Нина Терзиева, зам.-кмет на общината. На него беше представена заповедта на Изпълнителния Директор на БАБХ във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Засилен пътен контрол край училищата за началото на учебната година

Преди началото на учебната 2024/2025 служителите на ОДМВР-Стара Загора предприеха различни дейности за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и..

публикувано на 12.09.24 в 14:07

Няма сериозни поражения от дъжда в Стара Загора

Няма сериозни поражения от силния дъжд, който преваля снощи в Стара Загора, съобщи в личния си фейсбук профил зам.-кметът Радостин Танев. По-голяма част от сигналите, получени на горещия телефон в общината, са за наводнени улици. Отрано сутринта..

публикувано на 12.09.24 в 11:42
Архив БНР

Полицейски служители предотвратиха кражба на гориво

На 11.09.2024г., от полицейски служители от Първо РУ е извършена проверка на паркинг за леки и тежкотоварни МПС, в землището на гр.Стара Загора във връзка със сигнал за противозаконно присвояване на течно гориво. На мястото са установени трима мъже на..

публикувано на 12.09.24 в 11:03