Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет нови филма от Европа влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2023

Стопкадър от филма "Васил". Снимката е предоставена от пресцентъра на "Златната липа"

Десетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще представи 9 филма, произведени през миналата 2022 г., които ще участват в конкурсната програма в спор за престижните статуетки. За първи път на „Златната липа“ ще гледаме филм от Румъния и то в конкурсната програма.

За десети път авторитетното международно жури, тази година с председател режисьора Адела Пеева, ще присъди награди за най-добра женска роля, най-добра мъжка роля, най-добър режисьор и най-добър филм. По традиция специално отличие ще връчи и Съюза на българските филмови дейци, а любим на всички българи актьор от големия екран ще получи специалната награда за цялостен принос в киното „Златна липа“.

България ще бъде представена в конкурсната програма с черно-бялата лента на режисьора Иван Павлов „Пролетно равноденствие“ (2022). Сценарист на филма е Красимир Крумов-Грец, музиката е на Кирил Дончев, оператор е Емил Христов, а в основните роли ще видим Ивайло Христов, Светлана Янчева, Китодар Тодоров, Ненчо Костов, Диана Ханджиева, Красимир Доков и други.

„Пролетно равноденствие“ разказва три хумористични, но горчиви истории, които се превръщат в екзистенциална драма в живота на малките хора, които трябва да понесат всичко с достойнство и да намерят някакъв смисъл в целия абсурд.

България ще разчита на „троянски кон“ и в конкурсното предложение на Испания – нашумелият филм „Васил“, главната роля в който изпълнява талантливият български актьор Иван Бърнев („Урок“ 2014 г.). Историята на гениален бездомник, който се скита по улиците на Валенсия, е разказана по изключително интересен и докосващ сърцето начин от испанската режисьорка Авелина Прат. Освен Бърнев във филма ще видим испанските звезди Карра Елехалде, Алехандра Хименес, Сузи Санчес и Сю Флак.

Унгария влиза в съревнованието за статуетка „Златна липа“ с филм за първия унгарски алпинист, покорил Еверест - Жолт Ерьос, който губи живота си при опит за изкачване на друг известен връх. Филмът се казва „Височини и дълбочини“ (2022), режисьор на лентата е Шандор Чома, а в главната роля ще гледаме Жолт Трил.

Франция ще се представи в конкурсната програма на „Златната липа“ с романтичната драма „Една хубава утрин“ (2022) на Миа Хансен-Льове – сценарист и режисьор на филма. Главната героиня на филма е самотна млада майка, която се впуска в любовна авантюра с приятел, когото не е виждала отдавна, въпреки че той има сериозна връзка.

„Момче от рая“ (2022) е изключително увлекателен филм, копродукция между четири европейски страни – Швеция, Франция, Финландия и Дания. Режисьорът Тарик Салех е и автор на сценария, който проследява живота на синът на обикновен рибар, който получава шанс да учи в университета „Ал Ажар“. Когато Великият Имам умира внезапно, Адам неочаквано се оказва пионка в безмилостна битка за власт между религиозния и политическия елит на Египет…

Паоло Дженовезе също влиза в конкурсната програма на старозагорския кинофестивал с драмата „Първият ден от моя живот“ (2022), за която сам пише сценария и режисира. История за силата да започнеш отначало, когато всичко наоколо сякаш рухва.

Паоло Дженовезе го разказва през живота на мъж (Валерио Мастандреа), две жени (Маргерита Буй и Сара Серайоко) и момче (Габриеле Кристини), които, убедени, че са достигнали дъното, срещат мистериозен герой (Тони Сервило), способен да им даде една седмица, за да открият какъв би могъл да бъде светът в тяхно отсъствие…

Латвия ще се представи в конкурсната програма с филма на Линда Олте „Сестрички“ (2022). Сестрите Анастасия и Даяна са тийнейджърки, които разбират, че американско семейство е готово да ги осинови. В този момент обаче тяхната биологична майка се появява. Какъв път ще поеме всяка от сестрите, изстрадали детството си без родителска любов?

Полският филм „Хляб и сол“ (2022) на режисьора Дамян Коцур проследява историята на Когато студент от Варшавската музикална академия, който се завръща в родния си град за лятната ваканция, но без да иска се замесва в конфликт между местните младежи и група чужденци.

Много интересен поглед върху проблемите на съвременното румънско общество хвърля филмът от северната ни съседка „Ядрено-магнитен резонанс“ (2022). Режисьорът Кристиан Мунджиу Филм води зрителите в трансилванско село, в което живеят румънски, унгарски и дори германски общности. Няколко дни преди Коледа, след като напуска работата си в Германия, Матиас се завръща в своето мултиетническо село. Когато в малката фабрика, ръководена от бившата му любовница Цила наемат няколко нови работници, спокойствието в общността е нарушено от дълго потискани страхове, конфликти и страсти, които взривяват еднообразното ежедневие.

Филмите в конкурсната програма на „Златната липа“ са излезли съвсем скоро на екран, но вече са спечелили своите първи награди и отличия, успели да привлекат погледа на филмовата критика. Те са внимателно селектирани и представят едни от най-добрите образци на европейското кино от 2022 година, каза директорът на МФФ „Златната липа“ Магдалена Ралчева.

И тази година филмите ще се прожектират за почитателите на фестивала при вход свободен, напълно безплатно, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора. Прожекциите по традиция ще бъдат в голямата зала на Държавна опера Стара Загора, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и в салона на Културен център „Стара Загора“ (бившия Синдикален дом).

Десетото издание на фестивала по традиция ще бъде открито с празнична церемония и червен килим пред западния вход на Операта, по който ще преминат официалните гости, много обичани актьори, режисьори и киносъздатели. Това ще се случи на 27 май. Филмовият маратон ще продължи до 31 май, като през петте фестивални дни ще бъдат прожектирани общо 48 филма от 19 европейски страни.


По публикацията работи: Анна Турлакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

Разпределят средствата от даренията между пострадалите от пожарите в община Болярово

С решение на Общинския съвет на Болярово, на пострадалите от пожарите семейства ще бъдат разпределени средствата от откритата дарителска кампания на Общината. Набраната до момента сума е 203 342,00 лева, съобщиха от пресцентъра на крайграничната община...

публикувано на 17.09.24 в 17:15

Фармацевтичният съюз е в стачна готовност заради промяната в Закона за лекарствените продукти

Промяната в закона за лекарствените продукти, с която вендинг автомат ще замени отпускането на лекарства по лекарско предписание от дипломиран фармацевт води до сериозни притеснения, защото лекарството не е обикновена храна и неговата употреба би..

публикувано на 17.09.24 в 17:04
Пожарът край Стара Загора през юли изпепели хиляди декари

Инвестиционно намерение за терен, изгорял от пожара край „Седми километър“, ще гледат на сесия в Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора ще разглежда инвестиционно намерение за терен край „Седми километър“, който в средата на месец юли беше засегнат от големия пожар. Парцелът с площ от 5 декара се намира в непосредствена близост до горски масиви, изпепелени..

публикувано на 17.09.24 в 17:00

Събарят останалите незаконни постройки по поречието на Бедечка

Незаконни постройки по поречието на река Бедечка, които са обитавани от ромски фамилии, ще бъдат премахнати до края на месеца .  Припомняме, че в началото на юли общинска администрация събори над 30 незаконни полумасивни постройки в района.  Само..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Стара Загора се включи в Европейската седмица на мобилността

Дните от 16 до 22 септември ежегодно са посветени на Европейската седмица на мобилността. Мотото тази година е „Споделено пространство за всички“ . Идеята е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасно придвижване в..

публикувано на 17.09.24 в 15:31
Снимка: община Стара Загора

Стара Загора ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествен ритуал

На  22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България. От  10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на..

публикувано на 17.09.24 в 14:52

7 държави гостуват в Стара Загора за четвъртото издание на студентския театрален фестивал „Данаил Чирпански"

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански" ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии от Полша, Чехия, Румъния, България, Финландия, Швейцария и Унгария ще представят своите..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Зам.-кмет Надежда Чакърова: Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите

„Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите.“ С тези думи Надежда Чакърова, зам.-кмет по образование и младежки дейности и председател на общинския консултативен съвет по въпросите за младежта, откри първото заседание на..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Селата със сто души да продължат да избират свой кмет, настояват от Сдружението на кметовете

Някои от предлаганите промени в Закона за административно-териториалното устройство предвиждат да се формира кметство при 300 души с постоянен адрес и правото Общинските съвети да обединяват населени места в едно кметство и да закриват кметства и..

публикувано на 17.09.24 в 14:44