Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Стара Загора празнува с изложба и почит към дарителите

Регионален исторически музей, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Изложбата „Среброто на траките“ представят в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя е организирана от екип на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и ще бъде представена днес от 17,30 часа. С изложбата ще бъде отбелязан и Международният ден на музеите. Тя включва над 100 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в бита на тракийското общество и в частност на неговия елит, разказа директорът на Регионалният исторически музей в Стара Загора Петър Калчев.

В изложба се представят част от високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове, накити и украси за конска амуниция, които са изработени от сребро. На широката публика ще бъдат представени някои от най-важните находки, станали известни преди повече от век, например гробните дарове от богатото тракийско погребение при с. Ресилово, Дупнишко, съкровището от с. Радювене, Ловешко, част от инвентара на погребение в зидана гробница в надгробна могила при с. Брезово, Пловдивско и др., и превърнали се в един от основните поводи за бурното развитие на научните изследвания на тракийската древност, и за трайния интерес към нея, както от научните среди, така и от широката общественост.

Петър Калчев допълни, че днес ще почетат и своите последни дарители. Близо 12 души са подпомогнали обогатяването на фонда през последната година и всички те ще получат специална грамота на церемония в музея. 


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За хората и кучетата

Отдел „Закрила на детето“ в Стара Загора се самосезира след сигнал за мъчително отношение на деца към кучета . Таня Атанасова става свидетел на агресията в края на миналата седмица в района на незаконните постройки покрай река Бедечка. Вижда..

публикувано на 18.09.24 в 08:53

Как недостигът на медицински сестри не успя да затвори две отделения в казанлъшката болница

15 медицински сестри от детските ясли, градини и училища в Казанлък са давали това лято дежурства в МБАЛ "Христо Стамболски" в Града на розите.   По този начин от временно затваряне заради недостиг на персонал са били спасени две от отделенията..

публикувано на 18.09.24 в 08:05

Отново ще бъде облачно с превалявания

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца. През деня слабо ще се повиши. Днес облачността ще бъде разкъсана, но от югозапад ще продължи да се увеличава и след обяд над по-голямата част от страната вече ще бъде значителна. Валежи от..

публикувано на 18.09.24 в 07:33

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

Разпределят средствата от даренията между пострадалите от пожарите в община Болярово

С решение на Общинския съвет на Болярово, на пострадалите от пожарите семейства ще бъдат разпределени средствата от откритата дарителска кампания на Общината. Набраната до момента сума е 203 342,00 лева, съобщиха от пресцентъра на крайграничната община...

публикувано на 17.09.24 в 17:15

Фармацевтичният съюз е в стачна готовност заради промяната в Закона за лекарствените продукти

Промяната в закона за лекарствените продукти, с която вендинг автомат ще замени отпускането на лекарства по лекарско предписание от дипломиран фармацевт води до сериозни притеснения, защото лекарството не е обикновена храна и неговата употреба би..

публикувано на 17.09.24 в 17:04
Пожарът край Стара Загора през юли изпепели хиляди декари

Инвестиционно намерение за терен, изгорял от пожара край „Седми километър“, ще гледат на сесия в Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора ще разглежда инвестиционно намерение за терен край „Седми километър“, който в средата на месец юли беше засегнат от големия пожар. Парцелът с площ от 5 декара се намира в непосредствена близост до горски масиви, изпепелени..

публикувано на 17.09.24 в 17:00

Събарят останалите незаконни постройки по поречието на Бедечка

Незаконни постройки по поречието на река Бедечка, които са обитавани от ромски фамилии, ще бъдат премахнати до края на месеца .  Припомняме, че в началото на юли общинска администрация събори над 30 незаконни полумасивни постройки в района.  Само..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Стара Загора се включи в Европейската седмица на мобилността

Дните от 16 до 22 септември ежегодно са посветени на Европейската седмица на мобилността. Мотото тази година е „Споделено пространство за всички“ . Идеята е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасно придвижване в..

публикувано на 17.09.24 в 15:31
Снимка: община Стара Загора

Стара Загора ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествен ритуал

На  22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България. От  10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на..

публикувано на 17.09.24 в 14:52