Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Казанлък -невероятна атмосфера и жив град

Невероятна атмосфера в жив град -така в едно изречение може да се  опише Казанлък в неговия ден, който по традиция се отбелязва в първия петък на месец юни.

Празникът на града днес почетоха и официални гости от 11 държави. Българското държавническо представителство също бе впечатляващо -  вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Иван Конов, Областният управител Иван Чолаков, депутати. . 

Всичко започна с издигането на знамето на Казанлък и българския трибагреник на площад "Севтополис".

 "Честит празник, Казанлък" - така започна приветствието си към жители и гости на Града на розите кметът Галина Стоянова., "Посрещаме 120-ото юбилейно издание на Празниците на розата в една разединена България. В която, като че ли, изконни морални ценности вече изглеждат забравени и избледнели, устоите на Доброто са разклатени, злобата, завистта и подлостта излизат на преден план, без страх от Бога. Но вижте Казанлък -  неговите хора блестят като диаманти  в короната. Защото с годините създадохме общност, защото успяваме да съхраним традициите и да създаваме нови, защото тук живеят горди хора, горди от това, че са казанлъчани", каза още Галина Стоянова .  
  

"В днешния ден не празнува само Казанлък, празнува България. Защото няма българин, който да не свързва уханното цвете с образа на Родината", каза в приветствието си вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя сподели също и че наскоро е имала за гост известна чуждестранна журналистка. Когато е споделила с нея, че ще присъства на празника на Розата,  дамата спонтанно възкликнала: "завиждам ти, защото отиваш в райската долина на Европа". "Представете си какво удоволствие е да чуеш нещо подобно", каза Илияна Йотова 

Здраве и благоденствие на Казанлък пожела и старозагорският митрополит Киприан, който отслужи тържествен водосвет.



Тържествената сесия на Общинския съвет включи още три имена към хората, създаващи историята на Казанлък. Името на дългогодишния  директор на Музея на фотографията Стефан Папукчиев вече е част от  Почвтната книга на Казанлък. А кариологът доктор Бойчо Бойчев и прокуристът на най-голямото в Европа хидравлично предприятие Владимир Спасов, са новите почетни граждани


Днешният ден е неучебен за образоватвлните институции в града. А ученически мажоретни състави, ученически  духов оркестър  допринесоха за неповторимата атмосфера в центъра на Града на розите. 
А какви са пожеланията на казанлъчани към казанлъчани чуйте сега
До края на днешния празничен ден за Казанлък, ще се случат още много събития -коронясването на 55-ата Царица Роза, концерт подарък за хората и гостите на града на румънската поп звезда Инна и на “Пътуващи артисти”, и още и още. 
Тази вечер  в 17,00 Градът на розите посреща и чудотворната икона на Света Богородица Неувяхващ свят, която ще остане в  града в рамките на празниците на розата. Тяхната кулминация, както знаете,  е в неделя. А защото празникът е юбилеен -120 поред, в дефилето освен над 5000 участници ще се включи и олимпийски огън -по идея на туристическо дружество “Орлово гнездо” група маратонци, сред които е и Ради Милев ще извървят разстоянието от Казанлък до Олимп и обратно, за да се включат в шествието. С посланието, че красотата, доброто, традициите могат и обединяват света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорска болница светва в зелено в подкрепа на донорството

Сградата на Болница „Тракия“ – Център в сърцето на Стара Загора ще засияе в зелено във вечерните часове на съботния 5 октомври. Болницата ще бъде осветена от 35 ярки прожектора в знак на подкрепа за донорството и трансплантацията на органи, които..

публикувано на 03.10.24 в 17:32

Обявиха началото на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник"

Старт на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник" обявиха днес неговите организатори - Център за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора. Крайният срок за предаване на художествените творби е 4 ноември 2024 г.,..

публикувано на 03.10.24 в 15:54

Пуснаха под домашен арест кмета на община Минерални бани

Окръжният съд в Хасково пусна под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група със сина си Али Али и служителя на общината Байрям Иляз. Те също бяха освободени с по-леката мярка "домашен..

публикувано на 03.10.24 в 15:52

Пътят от гетото към успеха минава през знанието

Отиваме в община Николаево, за да ви разкажем за нещо, което е много полезно на местните хора. Това е Социалният център за интегрирани услуги.  Мястото е създадено с норвежко финансиране и има за цел да помогне на местното ромско население да се..

публикувано на 03.10.24 в 14:22

В Ямбол откриват обновената с дарения Брънекова къща

На 4 октомври, петък, официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол, съобщиха от общинския пресцентър. Началото на церемонията е от 11:30 часа. Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик..

публикувано на 03.10.24 в 12:42

Над 50 творби ще бъдат представени в Есенен салон 2024

32-ро издание на изложбата „Есенен салон“ организират местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Ежегодната среща на творците с публиката ще бъде открита по традиция навръх празника на Стара Загора, в изложбена зала..

публикувано на 03.10.24 в 11:55

Пътуване с ретро тролея ще е част от атракциите за празника на Стара Загора

Поредно безплатно пътуване с атракционна цел ще поднесе в дар Община Стара Загора на жителите и гостите на града ни по повод празника 5 октомври. Всички желаещи отново ще могат да се повозят на тролейбуса от 80-те години на миналия век, информира..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

Безплатна „Зелена зона“ по време на празничния съботен ден в Стара Загора

Старозагорците и гостите на Града на липите няма да заплащат за кратковременно паркиране в рамките на „Зелена зона“ на 5 октомври 2024 г., събота, по повод празника. От 7 октомври (понеделник) работното време на зоната ще бъде обичайното – от 8.00 до..

публикувано на 03.10.24 в 11:17

Съдът в Хасково заседава под скандирания „Мафия“

Близо 300 души са се събрали на протест пред сградата на Хасковския окръжен съд, където продължава заседанието за мярката за неотклонение на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, който е и кандидат за народен представител, сина му Али Али и..

публикувано на 03.10.24 в 11:17

Ден на отворените врати и фестивал на знанието в Тракийския университет

Фестивал на знанието се провежда днес в Тракийския университет в Стара Загора. Това е четвъртото издание на престижния форум, в който участие ще вземат всички факултети, колежи и структурни звена, съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. Добри..

публикувано на 03.10.24 в 11:16