Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно старозагорско присъствие в изпълнителната власт

Oт ляво надясно: Николай Денков, Румен Радев, Атанас Славов

Народното събрание избра първото в обществено-политическия живот на България правителство с ротационен премиер. След напрегнати преговори, продължили няколко седмици, двете водещи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ постигнаха исторически компромис и излъчиха министерски съвет. Кабинетът „Денков-Габриел“ получи подкрепата за ротационно управление, като първите 9 месеца начело като премиер застава Николай Денков, а вицепремиер и външен министър става Мария Габриел.  

Кой е акад. Николай Денков

След Андрей Тошев и Богдан Филов, Николай Денков е третият премиер на страната, роден в Стара Загора. Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea от 2019 г., професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. От 2014 до 2016 г. акад. Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше образование и европейски структурни фондове, през 2017 г. и 2021 г. - служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 г. – министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков. Той е едно от авторитетните имена, които заедно с Кирил Петков и Асен Василев създават партия "Продължаваме Промяната“.  

Денков представи водещите приоритети - бюджет с 3% дефицит, запазване на социалните плащания и данъците, влизане на България в Шенген и еврозоната и стабилизиране на икономиката.

Ключови министри са свързани със Стара Загора

Румен Радев оглави министерството на енергетиката. Той има сериозен опит в индустрията. Председател е на съвета на директорите на “Асарел-Инвестмънт”. Отговаря за инвестициите на групата в минната индустрия, енергетиката, новите технологии. Той е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и координатор на проект ZAHYR.

При последното си гостуване в обществената медия през октомври 2022 година като представител на старозагорския "Холдинг Загора" Радев коментира бъдещето на водородните технологии и по-масовото им навлизане в съвременния свят. Той сподели мнението, че Стара Загора има потенциал да се разгърне като „водородната долина“ на България.

Спряганият до последно за енергиен министър депутат от ПП-ДБ от Стара Загора Радослав Рибарски изненадващо отпадна от първоначално лансирания проектокабинет. Той не участва в гласуването на новото правителство в пленарната зала във вторник заради планирано работно посещение в САЩ, заявиха от екипа му. 

Старозагорският депутат от ПП-ДБ и учредител на "Да, България" доц. Атанас Славов е новият министър на правосъдието. Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Произхожда от старозагорския род Воеви, участвал активно в културния живот на града. Завършил е СУ „Васил Левски“ в Стара Загора с хуманитарен профил.

В интервю за Радио Стара Загора от края на май тази година доц. Славов подчерта, че България се нуждае от експертно правителство, което да осъществи ключови за страната реформи в рамките на година и половина. На първо място страната има нужда от работещ парламент, който да приеме необходимото законодателство и да стартира дълго отлаганата съдебната реформа с конституционни промени. 

Радослав Василев от ПП-ДБ става депутат от Старозагорския регион на мястото на избрания за министър на правосъдието Атанас Славов. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

119 са първокласниците в община Павел баня

През новата 2024/2025 учебна година 119 деца ще прекачат за първи път прага на училищата в община Павел баня, като 24 от тях ще учат в града в СУ „Христо Ботев”, информират от общинския пресцентър. По предварителни данни броят на учениците от 1..

публикувано на 13.09.24 в 11:31

60 дами и 39 господа в община Стара Загора ще почерпят за Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен на 14 септември, утре. Кръстовден, наричан още Гроздоберник, ознаменува началото на есента. 60 дами в община Стара Загора носят името Кръстина. Родителите на други 17 са избрали..

публикувано на 13.09.24 в 11:12
Инж. Иван Чергеланов

През пролетта ще започне залесяването на изгорялата гора на "Седми километър" край Стара Загора

До края на годината се очаква да бъде премахната изгорялата дървесина в района на местността "Седми километър"  край Стара Загора и през пролетта на следващата година да започне залесителна кампания. Това каза в ефира на Радио Стара Загора инж. Иван..

публикувано на 13.09.24 в 10:46

Рекордно количество злато задържаха на ГКПП "Капитан Андреево"

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево", съобщават от прокуратурата в Хасково.  Очаква се служебният вътрешен министър  Атанас Илков и ръководството на ДАНС да посетят "Капитан Андреево".  По неофициална информация е..

публикувано на 13.09.24 в 09:39

Със 7% по-евтина ще ни излезе тази година домашно приготвена туршия

С между 6 и 8% по-евтина ще ни излезе тази година домашно приготвената туршия. Въпреки това потребителите все повече предпочитат готова консерва от магазина, това каза за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. 90лв. ни струва..

публикувано на 13.09.24 в 08:50
Драгомир Стойнев

Областният съвет на БСП избра Драгомир Стойнев за водач на листата в Стара Загора

Областният съвет на БСП-Стара Загора гласува на свое заседание пълна кандидатска листа за 51 Народно събрание. Регионалната партийна структура ще оповести поименно листата след нейното утвърждаване от Националния съвет.   Ръководството на БСП в София ще..

публикувано на 12.09.24 в 20:49

Верижна катастрофа затруднява движението в Стара Загора

Верижна катастрофа затапи движението по бул. "Цар Симеон Велики" в района на парк "Артилерийски", съобщиха наши слушатели. Произшествието е станало около 18.00 часа.  На пътното платно в посока запад са се ударили 4 коли, като при удара едната е изхвърчала..

публикувано на 12.09.24 в 18:46

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора

Сериозни мерки за безопасност са предвидили организаторите на младежкото събитие - TEEN BOOM FEST, което ще се проведе на 13 септември, с начален час 15.00 часа, в парк „Бедечка". Посетители ще бъдат допускани от 13.00 часа. Входът е свободен, съобщават..

публикувано на 12.09.24 в 18:27

Тежко лято изпращат пожарникарите в Сливенско

Изминалото лято е едно от най-тежките за пожарникарите в Сливенска област и страната през последните пет години. Това обяви главен инспектор Росен Георгиев, изпълващ длъжността началник на противопожарната служба  в областния център по повод "Седмицата на..

публикувано на 12.09.24 в 17:47

В Стара Загора утрото на първия учебен ден ще бъде хладно, без валежи

15-ти и 16-ти септември може да се окажат най-хладните дни от месеца. Температурите към 9 сутринта ще са около 12 градуса. По обед обаче ще се затопли значително - до 23 - 24 градуса. Валежи за първия учебен ден не се очакват, каза за Радио Стара..

публикувано на 12.09.24 в 17:23