Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като общината спря да издава разрешителни за разкопаване на улици

Кметът Живко Тодоров: фирмите изпълнителки на ВиК проекта да поемат своята отговорност

След като община Стара Загора спря да издава разрешителни за разкопаване на улиците в града, по които да се изпълняват ремонтите от водния цъкъл, кметът Живко Тодоров коментира, че това е единствения начин администрацията да контролира работата на фирмите изпълнителки. Той беше категоричен, че спазването на крайния срок, който е края на септември 2023 е изцяло проблем на съответните фирми. След това те влизат в санкционен режим, тъй като проектът е финансиран с европейски средства:

Община Стара Загора има ролята на контролен механизъм доколкото трябва да приемем или не работата, която се извършва на територията на улиците на Стара Загора. Издадохме много разрешителни за едновременно разкопаване на участъци, което създаде предпоставки за проблеми в града - задръствания и запрашеност, защото крайният срок за изпълнение на този проект е 30 септември 2023 или след 3 месеца. Затова влязохме в положение на ВиК и изпълнителите и поехме целия негатив с една единствена цел -  да се завърши успешно проектът, защото ако не бяха разкопали едновременно нямаше да успеят да завършат дейностите, щяха да бъдат загубени европейски средства, а Стара Загора нямаше да си смени канализацията.

Кметът Живко Тодоров обясни, че фирмите изпълнителки са поели ангажимент пред него по време на великденските празници, че до 2 месеца ще започнат масово възстановяване на засегнатите участъците. Вече втори месец обаче те не предприемат действия, заяви той.

Живко Тодоров коментира и инцидента, при който необезопасена шахта на ул. „Димитър Наумов“ повреди автомобилът на жена, която е возила двете си малки деца.

Инцидентът е изцяло свързан с нехайството на тези фирми изпълнителки, защото тази улица трябваше да бъде асфалтирана преди две седмици, но тъй като от ВиК дружеството се сетиха, че не са изключили още стария водопровод и ще им трябва време, тази улица не беше асфалтирана и се случи този инцидент. Така че всеки трябва да носи своята вина.

ВиК - Стара Загора с отговор след инцидент с необезопасена шахта

По-голямата част от предвидените по проекта улици вече са разкопани, но остават улички и квартали, които няма да бъдат започнати докато не бъдат асфалтирани старите. Фирми имат ангажимент и към възстановяването на тротоарите:

Ние непрекъснато им пускаме писма с оплакванията на хората за опасни тротоари и въпреки това действията им са епизодични и възстановяавнето не е в тези мащаби в каквито трябва да бъде.

С натиск ще действаме към тези фирми и смятам, че ще успеем да се преборим, защото ако не си свършат работата навреме и в срок ще влезнат в санкционния режим, който започва след 30-ти септември, категоричен е кметът Живко Тодоров.

Цялото интервю на Теодора Иванова с Живко Тодоров можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Анна Турлакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

Разпределят средствата от даренията между пострадалите от пожарите в община Болярово

С решение на Общинския съвет на Болярово, на пострадалите от пожарите семейства ще бъдат разпределени средствата от откритата дарителска кампания на Общината. Набраната до момента сума е 203 342,00 лева, съобщиха от пресцентъра на крайграничната община...

публикувано на 17.09.24 в 17:15

Фармацевтичният съюз е в стачна готовност заради промяната в Закона за лекарствените продукти

Промяната в закона за лекарствените продукти, с която вендинг автомат ще замени отпускането на лекарства по лекарско предписание от дипломиран фармацевт води до сериозни притеснения, защото лекарството не е обикновена храна и неговата употреба би..

публикувано на 17.09.24 в 17:04
Пожарът край Стара Загора през юли изпепели хиляди декари

Инвестиционно намерение за терен, изгорял от пожара край „Седми километър“, ще гледат на сесия в Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора ще разглежда инвестиционно намерение за терен край „Седми километър“, който в средата на месец юли беше засегнат от големия пожар. Парцелът с площ от 5 декара се намира в непосредствена близост до горски масиви, изпепелени..

публикувано на 17.09.24 в 17:00

Събарят останалите незаконни постройки по поречието на Бедечка

Незаконни постройки по поречието на река Бедечка, които са обитавани от ромски фамилии, ще бъдат премахнати до края на месеца .  Припомняме, че в началото на юли общинска администрация събори над 30 незаконни полумасивни постройки в района.  Само..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Стара Загора се включи в Европейската седмица на мобилността

Дните от 16 до 22 септември ежегодно са посветени на Европейската седмица на мобилността. Мотото тази година е „Споделено пространство за всички“ . Идеята е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасно придвижване в..

публикувано на 17.09.24 в 15:31
Снимка: община Стара Загора

Стара Загора ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествен ритуал

На  22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България. От  10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на..

публикувано на 17.09.24 в 14:52

7 държави гостуват в Стара Загора за четвъртото издание на студентския театрален фестивал „Данаил Чирпански"

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански" ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии от Полша, Чехия, Румъния, България, Финландия, Швейцария и Унгария ще представят своите..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Зам.-кмет Надежда Чакърова: Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите

„Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите.“ С тези думи Надежда Чакърова, зам.-кмет по образование и младежки дейности и председател на общинския консултативен съвет по въпросите за младежта, откри първото заседание на..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Селата със сто души да продължат да избират свой кмет, настояват от Сдружението на кметовете

Някои от предлаганите промени в Закона за административно-териториалното устройство предвиждат да се формира кметство при 300 души с постоянен адрес и правото Общинските съвети да обединяват населени места в едно кметство и да закриват кметства и..

публикувано на 17.09.24 в 14:44