Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд - Стара Загора за случая с обезобразеното 18-годишно момиче

Снимка: pixabay.com

"От заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота-лека телесна повреда".

Това съобщават от Окръжния съд - Стара Загора във връзка със случая, при който млад мъж наряза с макетно ножче тялото на 18-годишно момиче от областния град.


За случая информира преди дни майката но обезобразеното момиче. В интервю пред Радио Стара Загора, по нейни данни, на 26 юни дъщеря ѝ е нападната и нарязана по цялото тяло с макетен нож, има десетки рани и стотици шевове, счупвания. Пострадалата разказала, че въпреки маскировката, е разпознала приятеля си-26-годишен мъж от Стара Загора.

От Районна прокуратура съобщават, че уведомлението от ОД на МВР за започнато досъдебно производство, е постъпило на 27 юни. То е за извършено престъпление по чл.129 ал.2 вр.ал.1 от Наказателния кодекс с пострадало лице – 18-годишна момиче. На следващия ден, на извършителя на деянието-26-годишен мъж, е било предявено постановление от Районна прокуратура – Стара Загора за привличане му в като обвиняем за причиняване на средна телесна повреда на 18-годишната. 

С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Стара Загора от 28 юни, мъжът бил задържан за срок  до 72 часаНа 1 юли прокурор е изготвил и внесъл за разглеждане в Районния съд – Стара Загора искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". Районният съд – Стара Загора е уважил искането на прокуратурата и е взел мярката спрямо мъжа.

Обвиняемият е обжалвал определението пред Окръжния съд в Стара Загора, който със свое определение от 5 юли е отменил определението на Районния съд и задържането на обвиняемия.

От Окръжен съд Стара Загора припомнят, че е образувано въззивно частно наказателно дело по подадена частна жалба против определение на Районен съд – Стара Загора, с което е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо 26-годишния мъж с инициали Г. Г. 

Ето и пълният текст на съобщението от Окръжен съд:

"Окръжните магистрати изцяло са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената съвкупност, събрана до момента, позволява дасе направи извода, че не друг, а обвиняемият е причинил на пострадалата множеството наранявания по главата, крайниците и тялото. Според съдебния състав съществува и реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност.

Въпреки изложеното, въззивният съд намира, че определението на Старозагорски районен съд, с което спрямо Г. Г. е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража" е незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено. Мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемото лице само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред (наказателно преследване, което се води от държавното обвинение). 

В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата ВРЕМЕННО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, НЕОПАСНО ЗА ЖИВОТА – ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА.

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, извършеното от жалбоподателя престъпно деяние (лека телесна повреда)се преследва по реда на частното обвинение (завеждане на наказателно дело от пострадалото лице). Това обстоятелство, според закона, не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и "Задържане под стража", поради което обвиняемият е освободен".

От Районна прокуратура информират, че наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата.

В началото на годината мъжът е осъден по силата на одобрено от Районен съд – Стара Загора споразумение, с което му е наложена пробация за шест месеца за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.12 предложение първо във вр. с чл.130, ал.1 от НК, а именно лека телесна повреда, припомнят още от Окръжен съд Стара Загора.


По публикацията работи: Гергана Събева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 3500лв. събраха деца в подкрепа на кауза на „Самаряни“

3417,60лв. е сумата, която децата от образователен център „Ние, врабчетата“ са събрали в рамките на благотворителна кампания , проведена от тях в подкрепа на каузата „Детството не бива да боли“ на „Самаряни“ в Стара Загора. Средствата ще бъдат..

публикувано на 28.08.24 в 16:56

Спортното училище в Стара Загора започва учебната година на 2 септември

Спортно училище „Тодор Каблешков“ по традиция ще открие учебната година първо в Стара Загора, близо две седмици преди останалите учебни заведения. Тържествено първият звънец ще бие на 2 септември от 9.00 часа, информират от община Стара Загора...

публикувано на 28.08.24 в 16:38

Над 8100 са заявените до момента целеви помощи за отопление

В област Стара Загора 8142 са подадените до момента заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление през предстоящия отоплителен сезон. От тях са одоборени и издадени з аповеди за отпускане – 5685, откази – 716, в процес на обработка са 1741..

публикувано на 28.08.24 в 16:33

Общинските съветници на Болярово заседаваха извънредно

Съветниците на община Болярово дадоха единодушно съгласие за внасяне на мотивирано предложение в министерството на образованието и науката за учебната 2024/2025 г. в Списъка на Средищните детски градини и училища да бъде включена ДГ “Здравец“ и филиали,..

публикувано на 28.08.24 в 16:16

Леко увеличение на безработицата в Старозагорско през юли

Леко увеличение на безработицата в областта отчитат за последния месец от Бюрото по труда. За месец юли равнището на безработица в Старозагорско е 4,5%, което е по-ниско от средното за страната - 5,4 на сто, но спрямо предходния месец юни се покачва с..

публикувано на 28.08.24 в 15:49

Увеличават се първокласниците в Казанлъшко

Всички 26 училища в община Казанлък ще открият новата учебна година в утрото на 16 септември /понеделник/ с официални тържества, а данните на общината сочат, че тази година учениците се увеличават. Традиционно и тази година те ще получат лични подаръци..

публикувано на 28.08.24 в 15:48

Шофьор на автобус в Стара Загора намери и върна голяма сума пари

Шофьор на автобус н амери голяма сума пари и ги върна на собственика им. Водачът открил торбичка с над 400 лева , забравени в управлявания от него автобус по линия 26 в Стара Загора. Мъжът предал откритите средства, съставен бил..

публикувано на 28.08.24 в 15:13
село Скобелево

Жители на Скобелево искат изселването на конфликтна фамилия

Жителите на павелбанското село Скобелево организираха протест с искане да бъде изселена конфликтна фамилия. Новодошлите преди месец роми са обвинявани за серията кражби и посегателства в домовете и стопанствата на хората. Семейството вече е печално..

публикувано на 28.08.24 в 13:28

Благотворителна тренировка подкрепя млади футболисти

Боен клуб “Атила” и приятели се включват в дарителската кампания "Да помогнем на ФК "Траяна". От 19,00 часа на игрищата, заключени  между Плувния басейн и  зад Централна поща в Стара Загора  ще се проведе благотворителна тренировка в помощ на клуба...

публикувано на 28.08.24 в 13:04
Снимката е илюстративна.

Ниски добиви от слънчоглед, срив в цената на пшеницата и поредна трудна година за зърнопроизводителите

Зърнопроизводителите в страната отчитат едни от най-ниските добиви от слънчоглед за последните десетилетия. Продукцията от маслодайната култура през настоящата стопанска година варира от 50 до 150кг. от декар, което представлява драстичен спад...

публикувано на 28.08.24 в 12:18