Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора почита загиналите за свободата й

Снимка: интернет

Днес Стара Загора ще отбележи 146 г. от боевете за защитата на града по време на кръвопролитните сражения през 1877 г.  Тържественият общоградски ритуал започва в 10:00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя.

Преди това, в 9,30 ч венци на признателност към загиналите за свободата на Стара Загора и България ще бъдат поднесени  пред паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г., паметника на загиналите във войните старозагорци, паметника на участниците в Старозагорското въстание, Мавзолея – костница 19 юлий 1877 г., паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19/31 юли 1877 г.

 По този повод историкът Петьо Мирчев от Регионалния исторически музей припомни събитията от горещия юли преди 146 години.

 На 9/21-ви юли  в Стара Загора навлиза разузнавателният отряд на херцог Лайхтенбергски. На следващия ден влизат и основните части на генералите Гурко и Столетов, посрещнати възторжено от всички старозагорци. Учителката Анастасия Тошева и поетът Петко Р. Славейков приветстват освободителите с пламенни речи на руски език.

Българите избират Градско самоуправление, начело с Петко Славейков. За комендант на града е определен полковник Фьодор де Прерадович. Руският офицер не е очарован, защото иска да участва в бойните действия. Под негово ръководство се организират и стабилизират  продоволствените запаси и охраната на града, иззето е оръжието от турското население, взети са мерки да няма изстъпления на българите срещу турците.

  В началото на юли 1877 г. турското командване прехвърля на беломорския бряг с кораби войската на Сюлейман паша от Албания. Според последни проучвания на наши историци числеността на елитните бойни части, воювали в Албания и в Сръбско-турската война, била между 25 и 30 000 д., които били прехвърлени с влак до Нова Загора и с. Джуранлии за да запушат руския пробив при Стара и Нова Загора.

  Навлизането на Предния руски отряд  в Тракия и завземането на старопланинските проходи предизвикали паника у Високата порта, че руските войски бързо ще превземат Одрин и ще създадат непосредствена заплаха за Цариград.

  "Плановете са - сюлеймановата армия да изтласка руските сили и да си върне старопланинските проходи за да се съедини с армията на Осман паша на запад и с армията на Мехмед Али паша на изток. Руското разузнаване докладва, че ще са необходими около 10 дни на противника да се прегрупира, за да премине към настъпление. В редиците му като попълнения участват и нередовни части башибозук и черкези, с които числеността му нараства до 30 000 д.", разказва историкът.

  При тези обстоятелства ген. Гурко решава да осигури съобщителните и ж.п. линии при Нова Загора и с. Джуранлии, където се завързват тежки и продължителни боеве, в които победата е за руското командване. Дадени са много жертви и от двете страни, но повече са загубите на турците. Сраженията не позволяват на частите на ген. Гурко да се върнат в подкрепа на Стара Загора.  Срещу 30 000-дната армия на Сюлейман, градът се защитава от малобройни руски сили, 4 опълченски дружини и няколко оръдия. „По това време населението на града е около 24-25 000 д, което е нараснало до 40 000 с бежанците от близките и по-далечни села в региона. В ожесточените неравни боеве своето кръщение получават българското опълчение и Самарското знаме. То било ушито още през 1876 г. от монахините на Иверския манастир, като дар за въстаналите българи в Априлското въстание от жителите на г. Самара. Но било подарено на българските опълченци тържествено на 6-ти май, следващата 1877 г. в гр. Плоещ.“, припомня историята на знамето, Петьо Мирчев.

 В защита на Самарското знаме, станало светиня за всички българи, загиват 5–има руски войници и опълченци, начело с командира на Трета опълченска дружина подп. Калитин, които не допускат да попадне във вражески ръце.

  Въпреки храбрата и самоотвержена борба из улиците на града, битката е неравна с многократно превъзхождащия ги враг, българите и руските войници са принудени да се оттеглят. Попаднала в ръцете на турските пълчища, Стара Загора е плячкосана и опожарена, населението й  - потърсило спасение зад стените на църковните храмове - е избито. Според някои историци 14 500 невинни българи – жени, деца, млади момчета и старци са изклани, а 10 000 – предимно млади жени и девойки са отведени в робство. Малцина успяват да се спасят с бягство или с отстъпващите руски отряди.

  Стара Загора повторно е освободена на 13-ти януари 1878 г.

 В звуковия файл чууйте разказа на историка Петьо Мирчев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Благотворителна кулинарна изложба "Детство без насилие"

Благотворителна кулинарна изложба - базар под надслов "За децата на Казанлък" организира сдружение „Жените на Казанлък“, тази вечер от 17:30 ч. в Младежки дом. Всички средства  ще бъдат използвани в подкрепа на кампанията за създаване на защитено..

публикувано на 20.06.24 в 15:23
Маргарита Крумова, директор отдел „Туризъм“ в община Стара Загора.

Историята на старите сгради в Стара Загора разказват на безплатен тур

На 22 юни, в събота, от 10.00 ч. в Стара Загора ще се проведе безплатен градски тур на тема “Старите сгради разказват“. Той е част от инициативата на Туристически информационен център „Стара Загора- неразказани истории по правите улици“.  Желаещите..

публикувано на 20.06.24 в 14:45

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание

50-oто Народно събрание ще бъде открито с тържествено заседание. Политическите сили в новия парламент ще представят в декларации водещите си приоритети. Първото заседание на 50-то Народно събрание ще бъде открито в 9 часа от най-възрастния депутат –..

публикувано на 19.06.24 в 08:12

6 декара "бюфет" за храна на пчелите направи на своя територия старозагорска фирма

6 декара безплатен бюфет за храна на пчелите осигури на своя територия предприятие в областта на автомобилостроенето в Стара Загора.   Преди около година и половина старозагорският завод започва работа по проект, свързан с биоразнообразието,..

публикувано на 18.06.24 в 08:35

За вредите от употребата на алкохол се информираха старозагорски ученици

Регионална Здравна Инспекция, Стара Загора, организира превантивна кампания в днешния ден, за да запознае учениците от 9 училища в града за тежките последици от употребата на алкохол. Събитието е част от Националната програма за профилактика на незаразните..

публикувано на 17.06.24 в 17:30

"Балканът пее и разказва" с Радио Стара Загора от Гурково

Гурково ще бъде домакин на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ –  единственото фолклорно събитие с ротационно домакинство между старопланинските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково. Организатор на празника е Община..

публикувано на 14.06.24 в 14:12

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39
Стара Загора - Регионална библиотека

Регионална библиотека "Захарий Княжески" получи дарение от Зографския манастир

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора получи 35 книги като дарение от Зографския манастир. Това каза за радио Стара Загора дългогодишния зографски поклонник, който организира групи в помощ на Зографския манастир Димо Узунов.  Сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:33