Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4000 участници събра XVII Национален тракийски фолклорен събор „Богодорична стъпка“

С празничен водосвет по традиция започна тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка", който изпълва с български песни и танци сърцето на курортно селище Старозагорски бани.  През двата дни, на две сцени ще се надпяват и надиграват близо 4 000 изпълнители - индивидуални участници и ансамбли от цялата страна.

„Много важно е да пазим традициите, да ги развиваме и предаваме напред за поколенията, това е което остава след нас. Радвам се, че в очите на толкова много хора се виждат искри и желание да споделят емоцията от това събитие, да се изявят. За мен е чест да открия седемнадесетото издание на събора „Богородична стъпка", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.  Той не пропусна да припомни и заслугите на инициаторите на събора – д-р Евгений Желев – кмет на Стара Загора от 1999 до 2007 г., и дългогодишния председател на Тракийски дружество „Одринска епопея" Петра Мечева.

Председателят на Тракийските дружества в България – Красимир Премянов също се обърна към гости и участници в двудневното тържество на българския дух и фолклор.

Сред официалните гости на събитието бяха още зам.-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова, кметският наместник на курортното селище Станчо Станчев, общински съветници, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, Цанко Атанасов – председател на ТД „Одринска епопея", представители на различни организации, подпомагали събора в годините като „Зонта клуб" и участниците в VII издание на Международния арт пленер „Безгранично изкуство" и други.

През двата фестивални дни участниците ще бъдат оценявани от жури, което ще отличи най-добрите състави и индивидуални изпълнители. На първи сцена председател е доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а членове акад. Крум Георгиев – член на Международната академия по традиционно изкуство, Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре". На втора сцена председател е гл. ас. д-р Петър Кръстев от Институт по етнология  по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове акад. Кирил Тодоров – композитор и художествен ръководител на Ансамбъл за народни и песни танци „Зорница" Стара Загора, Дарина Славова – солист на Фолклорен ансамбъл „Тракия" Пловдив и преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров".

Богата и изпъстрена с дух и традиции е съпътстващата програма на „Богородична стъпка". Гостите могат да посетят Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант", Занаятчийска чаршия с десетки майстори на сувенири, битови изделия, красиви бижута и вкусни храни. Съборът приканва и на раздумка с билков чай и ръжено кафе, а песни се пеят и хора се играят на селския сбор, където не се кани. Точно до селския двор са разположени и кътовете, разкриващи  „Живата традиция от махалата  - Добра среща", показващи занаяти от миналото и вкусни гозби.

Участници в събора са още Туристически информационен център и Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани" с информационен щанд и атрактивно пускане на свобода на излекувани при тях керкенези, демонстрации са подготвили и Юношески туристически клуб към ТД „Сърнена гора". Логото на фестивала ще бъде запечатано на специално мозаечно пано. Всеки може да допринесе с поставяне на фрагмент. Инициативата е на „Арт мозайка".

Кулминацията на съботния ден ще бъде от 19.00 часа, когато ще започне празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев" – с участието на хор, солисти и оркестър, ще представи магията на фолклора. Директор и диригент е Георги Андреев. Традицията повелява, нестинарска демонстрация, от 21.00 часа, да сложи края на фестивална вечер.

Неделният ден започва с разнообразна програма на 1-ва и 2-ра сцена, от 9.00 до 15.00 часа. В 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

За осигуряване на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи на събитието, автобусите до Старозагорски бани и околните села,  ще се движат само по околовръстния път на курорта – пътя през хотелската част. Автобусите обслужващи линии с №№ 9, 91, 92 ще спират на спирки: „Армира" – „Мини Марица-изток" – „Старозагорски бани-поща" – „Старозагорски бани-обсерватория" и ще обръщат на разклона за село Сулица.

Ще бъде осигурен допълнителен курс на 26 август (събота) с час на тръгване 22.00 часа от Старозагорски бани – център, който ще бъде безплатен за гостите на събитието. Автобусът ще мине и през обиколния маршрут.

НТФФ „Богородична стъпка" се организира от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея" – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев - 1952" Старозагорски бани, с подкрепата на ОФА „Загоре".


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Съветници се обявиха за забрана на строителството в центъра на Стара Загора

Общинските съветници от групата на "Алтернативата на гражданите-ВМРО" се обявиха за забрана на строителството в централната градска част на Стара Загора. Повод за реакцията на Ивета Лазарова, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров станаха две предложения за..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

Разпределят средствата от даренията между пострадалите от пожарите в община Болярово

С решение на Общинския съвет на Болярово, на пострадалите от пожарите семейства ще бъдат разпределени средствата от откритата дарителска кампания на Общината. Набраната до момента сума е 203 342,00 лева, съобщиха от пресцентъра на крайграничната община...

публикувано на 17.09.24 в 17:15

Фармацевтичният съюз е в стачна готовност заради промяната в Закона за лекарствените продукти

Промяната в закона за лекарствените продукти, с която вендинг автомат ще замени отпускането на лекарства по лекарско предписание от дипломиран фармацевт води до сериозни притеснения, защото лекарството не е обикновена храна и неговата употреба би..

публикувано на 17.09.24 в 17:04
Пожарът край Стара Загора през юли изпепели хиляди декари

Инвестиционно намерение за терен, изгорял от пожара край „Седми километър“, ще гледат на сесия в Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора ще разглежда инвестиционно намерение за терен край „Седми километър“, който в средата на месец юли беше засегнат от големия пожар. Парцелът с площ от 5 декара се намира в непосредствена близост до горски масиви, изпепелени..

публикувано на 17.09.24 в 17:00

Събарят останалите незаконни постройки по поречието на Бедечка

Незаконни постройки по поречието на река Бедечка, които са обитавани от ромски фамилии, ще бъдат премахнати до края на месеца .  Припомняме, че в началото на юли общинска администрация събори над 30 незаконни полумасивни постройки в района.  Само..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Стара Загора се включи в Европейската седмица на мобилността

Дните от 16 до 22 септември ежегодно са посветени на Европейската седмица на мобилността. Мотото тази година е „Споделено пространство за всички“ . Идеята е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасно придвижване в..

публикувано на 17.09.24 в 15:31
Снимка: община Стара Загора

Стара Загора ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествен ритуал

На  22 септември 2024 г., неделя, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествено отбелязване на 116 години от обявяването на Независимостта на България. От  10.30 часа ще се поднасят венци и цветя пред Паметника на..

публикувано на 17.09.24 в 14:52

7 държави гостуват в Стара Загора за четвъртото издание на студентския театрален фестивал „Данаил Чирпански"

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански" ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии от Полша, Чехия, Румъния, България, Финландия, Швейцария и Унгария ще представят своите..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Зам.-кмет Надежда Чакърова: Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите

„Да работим ръка за ръка, за да подобрим качеството на живот на младите.“ С тези думи Надежда Чакърова, зам.-кмет по образование и младежки дейности и председател на общинския консултативен съвет по въпросите за младежта, откри първото заседание на..

публикувано на 17.09.24 в 14:45

Селата със сто души да продължат да избират свой кмет, настояват от Сдружението на кметовете

Някои от предлаганите промени в Закона за административно-териториалното устройство предвиждат да се формира кметство при 300 души с постоянен адрес и правото Общинските съвети да обединяват населени места в едно кметство и да закриват кметства и..

публикувано на 17.09.24 в 14:44