Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Бузлуджа до Сидни - арх. Дора Иванова, която представлява България на Генералната асамблея на ИКОМОС

Заедно с 8 европейски общини, Казанлък вече работи по проект за интегрирането на Дом -Паметника на Бузлуджа

8 общини от Европа ще си партнират с Казанлък при създаването на план за действие, който цели интегрирането на Дом - Паметника на Бузлуджа в богатия ландшафт и културни обекти и наследство в региона. Договорката за това е постигната по време на Университета за опит и добри практики на общините, който се е провел наскоро в Швеция, съобщи за Радио Стара Загора архитект  Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа". Работата по плана ще продължи три години. На форума в Швеция Градът на розите и неговия проект за дисонантните паметници на културата е представляван именно от архитект Иванова.

 До 11-ти септември пък Сидни, Австралия е домакин на Генералната асамблея и научен симпозиум на ИКОМОС – Международния съвет за паметниците на културата и на забележителните места.

Бъдещето на културното наследство,  добрите практики и новите предизвикателства на фона на климатичните промени са тема на форума,  на който архитект Иванова представлява две държави – Германия и България.

"ИКОМОС е впечатляваща организация със своята структура, история и мащаб, тя има различни комитети. Членувам в Международния научен комитет за опазване наследството на 20-ти век и тук се състоя годишната среща и симпозиума на тази работна група", поясни  арх. Иванова.

"Основни теми бяха културното наследство и климатичните промени. За мен беше много интересно да коментираме въпроса защо всъщност нашата система днес е организирана така, че ние избираме кои да бъдат изключителните сгради които да опазим.  При положение че строителството е основен замърсител с въглероден диоксид, а въглеродният диоксид е основната причина за климатичните промени, то не е нелогично да приемем, че трябва да спрем разрушаването на сгради. И че всяка нова сграда трябва да бъде преизползвана и да намира нова функция, а не да бъде разрушавана и на нейно място да бъде изграждана друга.  В рамките на конференцията се чуха мнения за забраняване на разрушаването на сгради, освен в крайни случаи, в които това се налага. И така всъщност преизползването на сгради, особено на тези от 20-ти век, защото те са огромна  част от света, в който живеем,  е много важна мярка за намаляване на емисиите  от серен диоксид.  Друга такава мярка е съставянето на изисквания при паспортизация и даването на разрешения на строеж. Такива мерки вече има в Дания, Нидерландия и Франция – те имат за цел да регулират обема от въглероден диоксид при изграждането на сгради“, даде пример арх. Иванова.  

Церемонията по откриването на Генералната асамблея и научния симпозиум на ИКОМОС, е била в Операта в Сидни.  


"Дойдох с огромни очаквания, но сградата ги надхвърли многократно, честно казано впечатляваща е и малко ми напомня на Бузлуджа – в една своя реч бях казала, че Сидни си има Опера, а ние си имаме Бузлуджа. И виждайки я днес, виждам приликите – като това, че е от същия период – Операта в Сидни ще стане тази година на 50-т, видимия бетон, изключително знаковата архитектура, впечатляващото нестандартно инженерно решение и това, че сградата е била изключително противоречива в миналото, са все прилики. В същото време, основната разлика е в това, че Операта в Сидни е изпълнена с изкуство и култура и именно това бих искала да видя и в Бузлуджа", каза още арх. Иванова.

Представители на над 100 държави участват в Генералната асамблея и научния симпозиум на ИКОМОС в Сидни, Австралия.  В рамките на форума са обособени 89 сесии с над 400 лектори. 

Повече можете да чуете в интервюто с арх. Дора Иванова 

По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата и на шесто при възрастните. Това съобщи проф. Теодора Ханджиева – Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания..

публикувано на 09.09.24 в 14:35

Борислав Григоров : "Лазаровите таксони"

"Терминът „Лазаров ефект” е въведен през 1983 година и според него един таксон, който е приеман известно време за изчезнал, изведнъж отново „възкръсва“. Реално изчезналите видове са липсвали само в представите на учените, но всъщност те никога не са..

публикувано на 05.09.24 в 13:31

Общопрактикуващите лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на своите пациенти

„Мобилното приложение еЗдраве, което заработи без електронен подпис от началото на месеца е от голяма полза за всеки здравноосигурен български гражданин. Чрез него всеки би могъл да има достъп до своето здравно досие и да прави контрол  на..

публикувано на 03.09.24 в 15:25

Д-р Иван Добринов: Напитка за смъркане звучи безсмислено, ритуалът имитира употреба на други вещества

Сериозни рискове за здравето крие смъркането на субстанции през носа. Обявяване на енергийната напитка за смъркане звучи несъвместимо. Напитката се приема през устата. Самият ритуал с приема имитира употреба на други опасни сериозни наркотици, а..

публикувано на 30.08.24 в 11:04
Минчо Николов

Инфлуенсърите лесно повлияват на подрастващите

Лесно инфлуенсърите и хората с обществено положение повлияват на подрастващите. Лошо е обаче, когато го правят с негативен ефект. В случая с енергийната напитка на прах проблемите са два – че точно този човек я рекламира и че тя е легална. Това..

публикувано на 29.08.24 в 16:13

Калоян Цветков: При голяма конкуренция се представихме силно в Дъблин

В периода 19 - 24 август столицата на Ирландия, град Дъблин бе домакин на Международна олимпиада по география. Българският отбор, съставен от 4 участника се представи силно и завоюва един сребърен и два бронзови медала. Ръководител на отбора бе главен..

публикувано на 29.08.24 в 12:42
Снежана Маринова

Фотографите са съхранили новата история на Стара Загора с внимание и респект

Фотографите на Стара Загора са били много отговорни хора, които са съхранили паметта на града ни с много високо качество. Това разказа по Радио Стара Загора краеведът Снежана Маринова, която беше гост в предаването „Репортер“ с водещ Гергана..

публикувано на 21.08.24 в 11:46

Даниел Смилов: Разумно е до месец да бъдат насрочени изборите

Възможен вариант за изход от политическата криза след отказа на президента Румен Радев да назначи служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева е кабинетът на Димитър Главчев да остане на власт. Това коментира в ефира на Радио Стара..

публикувано на 19.08.24 в 16:50
Георги Киряков

Георги Киряков: Пеевски има шанс на изборите само ако Калин Стоянов е вътрешен министър

Важно е какъв състав на служебен кабинет ще представи кандидатът за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Очаквам някои промени, ключова ще е фигурата на вътрешния министър, защото той пряко отговаря за честността на изборите. Това..

публикувано на 19.08.24 в 09:08

Даниел Йорданов: Предстоят още интересни прояви във Витоша, Рила, Пирин и Родопите

"Лятото е към своя край, но проявите на ТД "Сърнена гора" Стара Загора продължават с пълна сила. Предстоят доста такива във високите планини - Рила, Пирин, годишнина от първото изкачване от Алеко Константинов и приятели на Черни връх във Витоша. Ще има..

публикувано на 15.08.24 в 15:53