Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освещават храм на името на свети Йоан Кръстител в сливенското село Бинкос

Снимка: община Сливен

Тази година жителите на сливенското село Бинкос ще посрещнат събора си на 23.-ти септември с тържествен камбанен звън. Той ще даде началото на празничната литургия за освещаването на новопостроената църква  „Св.  Йоан Кръстител“. “Близо 200 са жителите на малкото село, сгушено в полите на Стара Планина и Средна гора между реките Беленска и Тунджа, са особено радостни и горди, че почти изцяло с дарения на  материали, труд и пари са построили своя храм. За него те мечтаят откакто селото е българско..“, разказва кметът Минко Банков.

 Някога селото било изцяло турско и името му от онези времена не е променяно. Спори се какво означава – според някои означава 1 000 орехи/ дървета или 1 000 кози… Но когато идва Освобождението жителите  му бягат  с отстъпващата османска армия и в селото се заселват българи от Каблежково, Твърдица и Шивачево. Занимават се предимно със земеделие, но никога не са имали своя църква, затова днес добрият край на общото дело, увенча с успех една над 100 годишна мечта на местните хора. „Почти всичко е построено с дарени материали и доброволен труд от жителите на селото и наши приятели и няколко бизнесмени.  Затова помогнаха и община Сливен, която  отчужди парцела за построяването на църквата, арх. Черняков изработи плана и от общината платиха скъпия и красив иконостас, а то Сливенската митрополия са дарили средства за покрива. От дарители събрахме около 30 000 лв. и успяхме за 4 години след като през 2019 г. Сливенският митрополит освети мястото и първия камък на градежа да издигнем този красив храм“, разкри кмета. 

  Днес от 11 ч. Поморийският епископ Йеротей ще освети църквата.

  Интересен е начинът, по който местните хора избрали патрона на църквата. На 23-ти септември от много време се правел събора на селото, който бил прекъснат за половин век почти. Преди 5 години кметът Минко Банков го възродил, но се оказало, че на този ден Православната ни църква отбелязва зачатието на Св. Йоан Кръстител. Когато решили да изберат патрона, хората запалили 3 свещи, наречени на трима светии и света с името на Йоан Кръстител горяла най-дълго, което те приели за знак от Господ, чие име трябва да носи светата обител.

  Днес около 200 д. живеят в селото, имат и малко деца, които ходят на училище в съседното село. Младите трябва да пътуват до Сливен, който е на 20 км. Много от къщите в селцето се купуват за отмора и бягство от  делника в областния град, споделя г-н Банков.

  След освещаването на църквата ще бъде раздаден курбан за жителите и гостите на селото, за които  е подготвена програма с участие на самодейци, деца от танцови състави и народна певица.

 Чуйте в звуковия файл интервюто с кмета на с. Бенкос Минко Славов.  






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Верижна катастрофа затруднява движението в Стара Загора

Верижна катастрофа затапи движението по бул. "Цар Симеон Велики" в района на парк "Артилерийски", съобщиха наши слушатели. Произшествието е станало около 18.00 часа.  На пътното платно в посока запад са се ударили 4 коли, като при удара едната е изхвърчала..

публикувано на 12.09.24 в 18:46

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора

Сериозни мерки за безопасност са предвидили организаторите на младежкото събитие - TEEN BOOM FEST, което ще се проведе на 13 септември, с начален час 15.00 часа, в парк „Бедечка". Посетители ще бъдат допускани от 13.00 часа. Входът е свободен, съобщават..

публикувано на 12.09.24 в 18:27

Тежко лято изпращат пожарникарите в Сливенско

Изминалото лято е едно от най-тежките за пожарникарите в Сливенска област и страната през последните пет години. Това обяви главен инспектор Росен Георгиев, изпълващ длъжността началник на противопожарната служба  в областния център по повод "Седмицата на..

публикувано на 12.09.24 в 17:47

В Стара Загора утрото на първия учебен ден ще бъде хладно, без валежи

15-ти и 16-ти септември може да се окажат най-хладните дни от месеца. Температурите към 9 сутринта ще са около 12 градуса. По обед обаче ще се затопли значително - до 23 - 24 градуса. Валежи за първия учебен ден не се очакват, каза за Радио Стара..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Водач на тротинетка блъсна пешеходка в центъра на града и избяга

Жена беше блъсната от тротинетка в центъра на Стара Загора, а водачът на превозното средство е напуснал местопроизшествието , съобщиха слушатели на Радио Стара Загора. Инцидентът стана малко след 16.00 часа. на пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики"...

публикувано на 12.09.24 в 16:32

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26

Затягат епизоотичния контрол в граничната община Болярово

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседание, председателствано от Нина Терзиева, зам.-кмет на общината. На него беше представена заповедта на Изпълнителния Директор на БАБХ във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на..

публикувано на 12.09.24 в 14:57