Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Евгений Онегин" - най-играната руска опера на старозагорска сцена

6
Илюстрация към операта "Евгений Онегин"

"Евгений Онегин" с това заглавие от оперната класика ще бъде открито 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. И тази година ще бъде спазена традицията, завещана от маестро Димитър Димитров, музикалното събитие да започва с премиера на оперния театър-домакин. След половин век затишие операта на Пьотър Чайковски отново е в афиша на първата извънстолична опера, заяви по време на  гостуването си, в ефира на Радио Стара Загора, д-р Емилия Жунич от Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и завеждащ Архива на ДО Стара Загора. 

„Евгений Онегин“ е руски роман в стихотворна форма от Александър Пушкин. Сюжетът се харесва на Пьотър Чайковски и той пише едноименна опера. Съществуват екранизации на романа. Произведението е преведено на много европейски езици и се счита за световна класика.

Чайковски замисля операта за млади изпълнители. Завършва я през 1878 година. За първи път "Евгений Онегин" е поставена на сцена през 1879, в Малий театър, в Москва. Първото представяне в Болшой театър е през 1881 година. Заглавието присъства в репертоара на оперните театри, по цял свят. Има стотици аудио и видеозаписи.

За първи път произведението на Чайковски влиза в плановете на старозагорската оперна трупа през 40-те години на XX век, но до премиера не се стига. Операта се поставя в Стара Загора през 1952 година. В местния вестник излиза съобщение. Според него "операта „Евгений Онегин“ е подготвена сценично от режисьора Иван Попов, поставена е от режисьора Хрисан Цанков и музикално оформена от главния диригент Ромео Райчев.” В ролите са: Динка Хаджоолу — нянята Филиповна, Миньо Минев —Ленски, Рене Йорданова — Татяна, Георги Енев — княз Гремин, Стойко Диков — Евгений Онегин. 

Първата постановка на "Евгений Онегин" се играе 6 сезона и издържа 56 представления.

През 1964/1965, Стоян П. Велев, поставя съвместно с Димитър Димитров, Петър Русков и Богдана Попова този шедьовър, търсейки по-голяма вглъбеност, отърсване от шаблона при новата реализация на „Евгений Онегин”. Премиерата е на 04.2.1965. В ролите: Ларина – Катя Боруджиева и Лиляна Златева, Татяна – Лиляна Цанкова и Ганка Димова, Олга – Стиляна Милева и Навърт Хмаяк, Филипевна – Екатерина Маджарова и Ваня Минчева, Онегин – Георги Динев и Борислав Дойчев, Ленски – Миньо Минев; Княз Гремин – Георги Енев и Николай Стоилов, Ротния – Господин Петков и Дамян Низамов, Зарецки – Васил Станишев и Стефан Димитров, Трике – Васил Недев и Асен Попов, Гийо – Йовчо Киров и Стефан Бодуров. Осемнайсет представления до края на сезона. На 15.4.1965 целият спектакъл е излъчен по Радио Стара Загора. На 3.6.1965 с „Онегин” се открива месецът, посветен на 40-годишнината на Операта в града, а на 19.6.1965 в ролята на Татяна е Рене Йорданова – с това се отбелязва нейната 20-годишна творческа дейност. Последният спектакъл през този сезон е на 8.7.1965 – дебютът на абсолвентката на Българската държавна консерватория Анна Томова-Синтова.

Това е първата постановка на „Онегин” в България, която се играе на български език, преводът е на Милен Паунов. 

Третата премиерата на „Евгений Онегин”, осъществена на 22.9.1973, е на голямата модерна сцена. Дирижира отново Димитър Димитров, хормайстор е Богдана Попова, сценограф - Петър Русков. Като режисьор е вписан Георги Петров, различни са костюмите – художник Венера Наследникова. Помощник-режисьорите, водещи протоколите за представленията, продължават номерацията на играните спектакли от предишната постановка, въпреки че в графа „забележки” е вписано „Премиера”. Липсват и отзиви в печата. 

На 4.12.1975 е единственият за сезона и последен за постановката спектакъл на „Евгений Онегин”. Гостуват артистите от Куйбишевския оперен театър Идея Николаева - Татяна, Анатолий Пономаренко - Онегин, Виктор Конишенко – Гремин. Тази, последна в историята на Старозагорска опера, постановка на „Онегин” приключва съществуването си с 11 представления.

И все пак "Евгений Онегин" е най-играната руска опера на сцената в Стара Загора. Поставяна три пъти, съответно с по 56, 47 и 11 представления, или общо 124. 

Д-р Емилия Жунич издаде пред слушателите на предаването "60 минути повече", че режисьор на новата премиерна постановка  "Евгений Онегин", на сцената на ДО Стара Загора, е Славчо Николов, а художник на костюмите е Гендони.

В прикачения звуков файл ще научите още любопитни подробности за спектаклите на операта "Евгений Онегин", през годините, в Стара Загора. Д-р Емилия Жунич предостави и фактологичната информацията за спектакъла, от своята дисертация.

По публикацията работи: Мила Маринова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15

Старозагорски финалист в конкурса "Бургас и морето" 2024 (видео)

Песен на старозагорския поет Йордан Пеев, изпълнявана от младия талант Огнян Георгиев, е финалист в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" 2024. „Скъпи Приятели, имам удоволствието да Ви представя песента "Сънят на Ореха" , която е..

публикувано на 02.07.24 в 15:46

ХАСКОВО РОК 2024 събира музикалните фенове за благотворителна кауза

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона ХАСКОВО РОК. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. Фестът приема..

публикувано на 02.07.24 в 14:13

Награди за Кукления театър в Стара Загора от първия комедиен фестивал "Тодор Колев"

Кукленият театър в Стара Загора е сред отличените с награди от първия Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен. Любомир Желев заслужи награда за мъжка роля в представлението на Теди Москов „Банкови кризи и наказания“.  Москов..

публикувано на 02.07.24 в 13:31

„Пулсът на танца" и „Голата истина за група Жигули" са филмите, които ще бъдат прожектирани на лятното кино в Стара Загора

И тази година Община Стара Загора предлага на старозагорци и гости на града лятно кино под звездите с любими български филми. То ще бъде на 12 и 13 юли на Античен форум „Августа Траяна", от 21.00 часа...

публикувано на 02.07.24 в 10:56