Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската кандидатура се оказала печелившият ход за избор на председател на Общинския съвет в Стара Загора

Всякакви твърдения за сглобки, хлопки, предизборни договорки с които и да е групи общински съветници, особено с ГЕРБ, са спекулации, казва общинският съветник от коалиция "Алтернатива на гражданите/ ВМРО" Янко Янков

След местни избори 2023-та коалицията под липите "Алтернатива на гражданите/ ВМРО"  е с трима представители в Общинския съвет.  Като положителен и за двете съставки в коалицията отчетоха на брифинг днес резултата от вота на 29 октомври Красимир Червилов от ВМРО и Янко Янков от "Алтернатива на гражданите". Янков подчерта, че на фона на традиционни политически играчи, които на тези местни избори са загубили гласове, резултатите за тях  говорят за запазване, дори и за леко покачване на  доверието от  избирателите, сравнено с  2019-та година. Подобно на Янков, и представителят на другата политическа формазция в рамките на коалицията - ВМРО, Красимир червилов е доволен от резултата

И макар че в този общински съвет  групата на  местната коалиция е сред най-малките, тъкмо нейната кандидатура получи одобрението за поста „председател на общинския съвет“  Днес Янко Янков бе категоричен –  „всякакви спекулации за сглобки, споразумения и хлопки с която и да е било от групите в общинския съвет, особено тази на ГЕРБ, са чиста измислица.  Разбрахме в последния момент че ГЕРБ няма да издигнат тяхна кандидатура за председател на Общинския съвет, говореше че, че ще имат такава и тя ще е на Емил Христов.  Когато стана ясно, че няма да се случи това,  се събрахме и обединихме около кандидатурата на Ивета Лазарова – като диалогична и гражданска. Оказа се, че е това е печелившият ход“, разказа на брифинга Янков. През следващите четири години начело на Общинския съвет в Стара Загора ще е Ивета Лазарова.  

От вчера вече са налице и постоянните комисии към общинския съвет в Стара Загора. Както вече стана ясно, те са с една по-малко от функциониралите през миналия мандат комисии. Сформирането им не мина без пререкания и интересни моменти в залата – от местата, на които се стои – оказа се, на първия ред не бяха традиционните представители на големите групи в Общинския съвет, до  дискуси , свързани със състава им. Структурирането на комисиите приключи и с поява на първи отцепил се като независим общински съветник – Юсни Ибрям. Факт, които присъстващите на брифинга днес не пожелаха да коментират, с мотива, че това са вътрешни теми на доскорошните му колеги от групата общински съветници от ДПС. Така или иначе в постоянните комисии към Местния парламент  "Алтернатива на гражданите/ ВМРО"  ще има свои представители в комисията по общинска собственост и стопанска политика и тази по култура и вероизповедания. 

В "стопанска политика и общинска собственост" човекът на коалицията е Янко Янков. Той ще е и председател на комисията. 

Начело на комисията по култура и вероизповедания застава преподавател по фармацевтични науки и това е Недко Кузманов. Негов заместник в комисията  пък ще е Красимир Червилов.


По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Национална художествена гимназия в Сливен се сдоби с новопостроено общежитие

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" Сливен заедно с откриването на учебната година откри и новоизграденото общежитие за възпитаниците си. Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений благослови ученици и учители и отслужи..

публикувано на 16.09.24 в 18:39

Затварят за час важно кръгово кръстовище в Стара Загора утре

Провеждането на Европейската седмица на мобилността ще промени само за час движението по кръстовище с кръгово движение в Стара Загора утре ,  17 септември.  Промяната се случва със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Ограничението е..

публикувано на 16.09.24 в 16:30

Кметът на Чирпан: Образованието и младите хора са основният ни приоритет

„Образованието и младите хора са основният приоритет на общинското ръководство, който бе заявен още преди пет години. Само тук  проектите, които реализирахме са на стойност близо 1 млн. 176 хил. лева" , каза кметът на Чирпан Ивайло Крачолов  при..

публикувано на 16.09.24 в 16:22

Тракийски университет – Стара Загора и СНЦ „Тракийски съюз на зърнопроизводителите" започват сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков и управителят на СНЦ „Тракийски съюз на зърнопроизводителите" Радослав Христов подписаха меморандум за сътрудничество , ориентирано към съвместна дейност, методическа и експертна..

публикувано на 16.09.24 в 16:18
Искра Михайлова

Искра Михайлова ще води листата на "Възраждане" в Стара Загора

Досегашният депутат от "Възраждане" от Старозагорския избирателен район Искра Михайлова ще оглави отново листата на формацията за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На пресконференция в столицата лидерът на партията Костадин Костадинов..

публикувано на 16.09.24 в 15:41

Стара Загора отбеляза 149 години от избухването на Старозагорското въстание

Едновременно поднасяне на венци и цветя на три различни места по повод 149 години от избухването на Старозагорското въстание бе организирано днес от Община Стара Загора. Своята почит към героите потомците засвидетелстваха при Паметника на..

публикувано на 16.09.24 в 15:23

Закриват училището в с. Гранит

75 първокласници чуха за първи път училищния звънец в община Братя Даскалови. 6 са училищата на територията на общината, които обучават около 500 ученици. Създадена е целодневна организация на обучение за най-малките и е осигурен безплатен транспорт за..

публикувано на 16.09.24 в 16:55

Повече първокласници и празнично настроение за новата учебна година в Ямбол

С посрещането на училищното знаме и издигането на националния трикольор започнаха тържествените церемонии в деветнадесетте училища в град Ямбол, които откриха учебната година в днешния 16-ти септември. Празници бяха организирани и в деветте детски..

публикувано на 16.09.24 в 14:47

70 първокласници посрещна старозагорското Второ основно училище

С песни, цветя и много вълнение започната новата учебна година. Във всички старозагорски училища тя беше посрещната тържествено, а 1422 първокласници в общината чуха първия училищен звънец. Във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“..

публикувано на 16.09.24 в 14:44

Осем с алкохол и двама с наркотици в област Стара Загора за последната седмица

За времето от 09.09.2024г. до 15.09.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2962 МПС и 5563 лица. Съставени са 985 фиша и 189 акта за..

публикувано на 16.09.24 в 14:43