Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шахнаме: Сказание за Зал" в Стара Загора

| Интервю
Ралица Стоянова и Севар Иванов в "Шахнаме: сказание за Зал"
Снимка: Иван Дончев

Националното турне на пиесата „Шахнаме: Сказание за Зал“ приключва на 13 декември с гостуването в Стара Загора от 19ч. в Културен център Стара Загора.

Представлението по древния персийски епос на Фердоуси „Шахнаме“ или „Книга на царете“ е една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал, отхвърлен от баща си, отгледан от митичната птица, по-късно реабилитиран се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява редица политически препятствия.

„Вълнуващото за нас е, че точно в Стара Загора ще бъде изигран за последно този спектакъл.“, каза режисьорът на спектакъла Елена Панайотова за Радио Стара Загора.

В спектакъла има неща, нетипични за българския театър – разказвач, който кара историята да оживее. Присъстващите могат да се насладят и на музика на живо в изпълнение на Марина Великова и Николай Иванов, основатели на група "ОМ", отбеляза Панайотова.

„Необичайна приказка за възрастни с много музика и танци“, така характеризира пиесата Елена Панайотова и сподели каква чест е било с точно тази пиеса да бъде открит40 международен фестивал „Фаджр“  в Техеран през 2022г. Публиката там смята, че Министерството на културата  специално е поръчало „Шахнаме“  за тях. Те до такава степен съпреживяват спектакъла, че се е случвало да докосват Добрин Досев, който е в ролята на Фердоуси защото смятат, че е оживял, споделя режисьорката.

Спектакълът е носител на наградите „Аскеер“ 2022 и ИКАР 2022 за авторска музика. Има номинация за „Аскеер“ 2022 за костюми, както и номинация за режисура за ярки постижения в областта на културата от Столична Община за 2021 г.

Цялото интервю с Елена Панайотова, чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Жива библиотека" предлага хора, вместо книги

„Жива библиотека“ ще събере младите хора на Стара Загора в днешния следобед. Иновативният формат се организира от местния Международен младежки център ( ММЦ) , в партньорство с Тракийски университет.  Това е първо издание за Стара Загора и ще се..

публикувано на 19.09.24 в 10:53

Изложба за силата на амулетите гостува в Димитровград

С изложбата „Силата на амулетите“  в Димитровград ще отбележат Европейските дни на  наследството. Изложбата, с която Историческият музей в Асеновград гостува на димитровградския  исторически музей,  включва интересни и любопитни експонати от..

публикувано на 18.09.24 в 14:25

Програма на ДТ "Гео Милев" Стара Загора за октомври

ДТ „ГЕО МИЛЕВ”СТАРА ЗАГОРА ПРОГРАМА ОКТОМВРИ ’ 20 24 3 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир режисьор Елена Панайотова 10 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център  - ПРЕМИЕРА! „Масло от..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Изложбена зала „Лубор Байер“ представя изложба на Сашо Сандев

Живописни картини на Сашо Сандев ще бъдат изложени в зала „Лубор Байер“ от 18.00 часа днес, 16 септември. Старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на експозицията до 28 септември, съобщават от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 16.09.24 в 14:16

DOWNTOWN готвят концерт на Димитровден, представят новия си албум „Рок свят“

Нови три песни от втория си албум „Рок свят“ представи в ефира на Радио Стара Загора Димо Димитров – вокалист, ритъм и соло китара на старозагорската рок група DOWNTOWN.Пред слушателите той разкри, че цялата тава съдържа общо 8 парчета и всички тях,..

публикувано на 15.09.24 в 18:00

Старите къщи на Стара Загора оживяват във виртуална карта

Късно лято, ранна есен - чудесно време за разходки из Стара Загора. Обичайно те включват най-значими археологически, исторически и културни обекти, паркове и емблематични точки от урбанистичния пейзаж. Но колко от жителите и гостите на града проявават..

публикувано на 13.09.24 в 16:08

"Момичето със сините коси" гостува в Стара Загора

Тя е от Стара Загора, но живее и твори в Прага. Обича слънцето и котките, а женските образи присъстват осезаемо в художествените й експресии. Разговорът с нея преминава като летен бриз, небрежно отместващ кичура от лицето на „Момичето със сините..

публикувано на 13.09.24 в 15:03
Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50