Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни връчва оскари

2
Снимка: Кристина Русева

 

 В Сливен за миналата година били образувани 80 възпитателни дела за противозаконни деяния на подрастващи. Реализирани са 25 превантивни програми с участието на 1500 деца и младежи, а 6 400 са се включили в други превантивни събития, съобщиха от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Данните са от годишния отчет, който бе приет на заседание на комисията. „Възпитателните дела стават по – сложни, но през миналата година отчетохме спад в броя им от над 20% в сравнение с предходната. През 2020 г. броят на делата беше 110.По наша инициатива в работата поставихме акцент и инвестирахме по-голям ресурс в превенцията. Смятаме, че спадът на делата е резултат от тези политики за превенция, които бяха насочени към децата от всички училища, в цялата община“, заяви секретарят на МКБППМН Лилия Радева.

Повечето от делата са образувани по сигнали на Районната прокуратура в Сливен, а 9 от тях – на длъжностни лица, граждани и други прокуратури. Често деянията на децата, заради които се образуват възпитателните дела са комплицирани - децата не са извършили само едно деяние или противообществените им деяния не са били инцидентна проява, често те са освен неколкократни като проявление и свързани с други противообществени прояви", каза за Радио Стара Загора Лилия Радева, секретар на комисията. Делата са за  кражби, нанасяне на побой до подмяна на профили и разпространение на  порнографско съдържание в интернет, проституция и др. Освен с тях, комисията работи и със семействата. За жалост понякога  родителите провокират или толерират противообщественото поведение на децата си. Макар и рядко, се прилага крайната възпитателна мярка – настаняване в интернат.

На комисията сътрудничат 17 обществени възпитатели. Това са специалисти с различна професионална квалификация – педагози, психолози, лекари, логопеди, социални работници, етопеди /специални педагози, обучени за работа с деца и младежи с поведенчески отклонения/ и др. Те са оказали квалифицирана помощ на 152-ма подрастващи, работата с 37 от тях продължава. В консултативния център на МКБППМН помощ са потърсили 224 деца и родители. От тази година броят на специалистите в комисията ще се увеличи с още двама, съобщиРадева. В екип с училищните психолози, директори, с подкрепата на Общината, комисията е разработила  превантивни програми и инициативи. "Те са насочени към мястото, където децата прекарват голяма част от деня и са съобразени  с профила на учебното заведение, възрастта, интересите и етноса на учениците. Отделно от това комисията организира отделни събития – превенция за здравословен начин на живот, полезно оползотворяване на свободното време, утвърждаване на толерантността и разбирателството между децата и др. „Изборът да се включат е на самите деца и ученици. Целта е да са далеч от лошите навици на улицата, да се чувстват пълноценни със своите занимания, да развиват уменията и талантите си“, уточниха от комисията.

С голяма популярност се ползват клубовете за хранене и здраве, на природолюбители, зелените класни стаи, „осиновяването“ на училищни пространства и тревни площи. В Сливен деца създадоха своя градина с билки, а в безспорен хит се превърна Клубът „Килерът на баба“. Благодарение на инициативата „Изкуство срещу вандализъм“ деца и семействата им украсиха с графити стената на река Асеновска до скейтплощадката. В някои училища популярност набират нови театрални състави. Масов интерес има към традиционния футболен турнир за ученици от малките населени места, както и към спортния турнир за Купата на кмета.  "През м.г. за първи път бяха връчени и училищни „Оскар“-и в една от сливенските гимназии. Получиха ги тези, които имат най-малко отсъствия, повишили са успеха си и са участвали редовно в училищната дейност.", завърши Лилия Радева.

 

 


По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Навършват се 121 години от рождението на Джон Атанасов, днес е кулминацията на честванията

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес  се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто..

публикувано на 04.10.24 в 07:21

Слънчево с летни температури на изток, облачно - на запад

Днес над източната половина от страната ще бъде предимно слънчево, а над западната облачността ще е предимно значителна, гласи прогнозата на НИМХ.  След обяд и през нощта на места в Западна България ще има валежи от дъжд.  Ще духа умерен, близо до..

публикувано на 04.10.24 в 06:46
Лемурите са един от най-застрашените животински видове

Четвърти октомври е Световен ден за защита на животните

Четвърти октомври е Световен ден за защита на животните. На тази дата човечеството поглежда към дивите обитатели на планетата.  От години редица природозащитни организации призовават за повишено внимание заради климатичните промени, повишаването на..

публикувано на 04.10.24 в 06:20

Старозагорска болница светва в зелено в подкрепа на донорството

Сградата на Болница „Тракия“ – Център в сърцето на Стара Загора ще засияе в зелено във вечерните часове на съботния 5 октомври. Болницата ще бъде осветена от 35 ярки прожектора в знак на подкрепа за донорството и трансплантацията на органи, които..

публикувано на 03.10.24 в 17:32

Обявиха началото на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник"

Старт на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник" обявиха днес неговите организатори - Център за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора. Крайният срок за предаване на художествените творби е 4 ноември 2024 г.,..

публикувано на 03.10.24 в 15:54

Пуснаха под домашен арест кмета на община Минерални бани

Окръжният съд в Хасково пусна под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група със сина си Али Али и служителя на общината Байрям Иляз. Те също бяха освободени с по-леката мярка "домашен..

публикувано на 03.10.24 в 15:52

Пътят от гетото към успеха минава през знанието

Отиваме в община Николаево, за да ви разкажем за нещо, което е много полезно на местните хора. Това е Социалният център за интегрирани услуги.  Мястото е създадено с норвежко финансиране и има за цел да помогне на местното ромско население да се..

публикувано на 03.10.24 в 14:22

В Ямбол откриват обновената с дарения Брънекова къща

На 4 октомври, петък, официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол, съобщиха от общинския пресцентър. Началото на церемонията е от 11:30 часа. Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик..

публикувано на 03.10.24 в 12:42

Над 50 творби ще бъдат представени в Есенен салон 2024

32-ро издание на изложбата „Есенен салон“ организират местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Ежегодната среща на творците с публиката ще бъде открита по традиция навръх празника на Стара Загора, в изложбена зала..

публикувано на 03.10.24 в 11:55

Пътуване с ретро тролея ще е част от атракциите за празника на Стара Загора

Поредно безплатно пътуване с атракционна цел ще поднесе в дар Община Стара Загора на жителите и гостите на града ни по повод празника 5 октомври. Всички желаещи отново ще могат да се повозят на тролейбуса от 80-те години на миналия век, информира..

публикувано на 03.10.24 в 11:48