Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две читалищa в община Павел баня спечелиха проекти за ремонтни дейности

Община Павел баня спечели два проекта за ремонт на читалища. Добрата новина за НЧ „Напред – 1903” в града и НЧ „Обнова-1869” в с. Габарево дойде от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са одобрили проектната документация, с която Община Павел баня кандидатства преди време. Очаква се до края на този месец да се сключат и съответните договори за финансиране, след което да се проведат процедурите по Закона за обществените поръчки и да започнат строително-ремонтните дейности. Средствата и по двата проекта се осигуряват от Националния план за възстановяване и устойчивост. 
Предвидено е ремонтните дейности на НЧ „Напред – 1903” в гр. Павел баня да включват: топлоизолация на фасадните стени на сградата, ремонт на покривната конструкция, подмяна на подовата настилка, монтиране на термопомпи с функция за отопление от типа „въздух-въздух”, соларна система. Съгласно спечеления проект ще бъдат отпуснати 1 363 056 лв. 
Енергийно обновяване на сградата ще бъде направено и на читалище „Обнова – 1869” в село Габарево. Там, освен топлоизолация, ремонт на покрива и подовата настилка, монтиране на термопомпи с функция за отопление от типа "въздух - въздух" и хибридна фотоволтаична (соларна) система, ще бъде направен ремонт и на санитарните възли. Ще се подмени дограмата на прозорците и ще се монтират нови врати. Стойността на проекта е 131 478 лв. 
”С тези бъдещи постъпления, след решението на МББР, Инвестиционната програма на нашата Община надхвърля 23 млн.лв. и всички те ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата във всички населени места. Всеки един ремонт на подобрен вид сгради, които с години не са ремонтирани, ще направи икономии от текущата им издръжка. Така спестените средства ще можем да насочим за покриване на други разходи или инвестиции”, коментира кметът на Павел баня Иса Бесоолу и припомни, че, със закупуването в първия му мандат на новата техника за сметопочистване и сметосъбиране, е направил икономии от горива и резервни части в размер на около 300 000 лв. на година спрямо ползването на старите и амортизирани машини. Това пък доведе до възможността кметът Бесоолу да запази и да не увеличава такса „смет”, както и за закупи нови контейнери за смет за жителите. В допълнение, икономиите от горива и резервни части, дадоха възможност на градоначалника да увеличи числения състав на работещите по поддръжката в Общината, като разкри още нови работни места.

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Адаптирани филми за незрящи ще бъдат в рамките на "Празници в Долината на тракийските царе"

В рамките на тазгодишните “Празници в Долината на тракийските царе” в Казанлък, ще бъдат представени адаптирани филми за незрящи. Късометражните ленти "Изповед" на режисьорката Дима Настева и "Три" на Боян Таксиров, ще бъдат прожектирани на..

публикувано на 30.08.24 в 08:57
Ива Дихтева

Последни за лятото безплатни турове за деца и възрастни в Стара Загора

Силно лято с повече от 400 участници в проведените безплатни турове в Стара Загора, изпращат от Туристическия информационен център. Тазгодишната лятна кампания приключва с две уикенд обиколки в събота и неделя от 10ч.. На 31 август турът е..

публикувано на 30.08.24 в 08:45

Валежи - почти в цялата страна, има условия за гръмотевични бури

Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт...

публикувано на 30.08.24 в 07:39

Пловдивският окръжен съд върна Георги Георгиев в ареста

Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд в града, който пусна под домашен арест обвиняемия по делото "Дебора" Георги Георгиев.  С днешното си решение окръжните магистрати върнаха в ареста Георгиев, който е с по- лека мярка за..

публикувано на 29.08.24 в 18:51

Бебе пони радва посетителите на старозагорския зоопарк

В Общински зоопарк Стара Загора вече два месеца посетителите се радват на най-новия член на семейството на понитата - малкият Тони. Мама Анжела и татко Лъки са неотлъчно до малкото. Те се грижат за него заедно със служителите на зоопарка.  Малкото пони..

публикувано на 29.08.24 в 16:43

РЗИ и Комисията за потребителите правят спешни проверки за продажба на т. нар. енергиен прах

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още „енергиен сниф“. Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на..

публикувано на 29.08.24 в 13:37

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти..

публикувано на 29.08.24 в 13:35

Разкриха крадците, задигнали маси и столове от старозагорско заведение

Досъдебно производство по чл.194 от НК е било започнато във Второ РУ-Стара Загора след получено съобщение на 26.08.2024г. за кражба от кафе-аперитив в Стара Загора на 4 маси и 38 стола.  В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на..

публикувано на 29.08.24 в 12:44

Задържаха мъж, източвал гориво от автомобили

На 28.08.2024г., в 12.15ч., във Второ РУ-Стара Загора е получен сигнал за кражба на дизелово гориво от автомобили.  Местопроизшествието е посетено от полицейски екип. Установено е, че за периода 27 - 28.08.2024г., е извършена кражба на около 105 литра..

публикувано на 29.08.24 в 12:39

Нов случай на домашно насилие

Пореден случай на домашно насилие е регистриран в Старозагорско. На 28.08.2024г. около 23.00 часа в Районно управление-Казанлък, е подаден сигнал от 41-годишна жена, че в къща в гр.Казанлък, е била тормозена и заплашвана от съжителя си – 41 годишен мъж...

публикувано на 29.08.24 в 12:37