Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Янкова и нейните червено-бели вълшебства

За да сътвориш мартеница, са нужни желание и любов

Първите предвестници на пролетта - мартениците, се появиха вече в Стара Загора. Точно срещу парк "Артилерийски" голяма Баба Марта с усмихнато лице, кацнали на очите очила, привлича погледите на минувачи, а и купувачи към масата на една от майсторките на червено-белите красоти - Елена Янкова. 

"Моята Баба Марта, специално, е направена от чорапогащник. Със силиконов пух, лицето се оформя с игла и с конец. Затова пък никога тези глави не стават еднакви", усмихната обяснява Елена. За косата на Баба Марта тя използва вълна, плетени цветчета  за украсата за престилката и забрадката й.  


Майсторката е оформила и витрина, в която виждам лястовица и щъркел. От вълна са, технологията е "плъстена вълна", обяснява Елена. Във витрината са и стопанин и стопанка, пред огнище. Те пък са плетени, посвещава ме в във видовете технологии за творене на червено-бели красоти майсторката. 


По направата на мартеници Елена се запалила покрай своята баба. "Тя боядисваше вълната" ,като вареше червените люспи от лука, защото тогава нямаше боички, разказва майсторката, която твори своите вълшебства с пожелание за здраве и късмет вече пета поредна година. 

Още за Елена и за това от какво могат да се направят мартеници чуйте в репортажа.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Педагогът Константино Димитров пътешества с велосипед по света

Константино Димитров е писател, педагог, поет и пътешественик. По образование е филолог, испански и български гражданин, дипломиран преподавател по испански и английски език, с 18-годишна практика в Испания и 5-годишна в България, член на Мадридската..

публикувано на 18.09.24 в 15:41

С рок музика отглеждат защитен вид птици в "Зелени Балкани"

След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици.  Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..

публикувано на 18.09.24 в 09:25

Как деца и родители да преминат по-леко през промяната и адаптацията в първи, пети и седми клас

Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Добрият пример са младите музиканти Филип Донков и Васил Желев, чиито клип завладя мрежата

Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..

публикувано на 13.09.24 в 17:21

Рицарски турнир за деца организират в Стара Загора тази неделя

Ученическо състезание, игри и забавления „Като рицарите“ организират Клуб „Изследовател – роден за приключения“ в неделя на 15 септември от 11ч. в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Събитието е стартово за началото на учебната година, поясни за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Изпълнена заръка възкресява легендарния Индже войвода

  Един от легендарните български войводи, закрилник и на поробеното  българско население  е Стоян - Индже войвода. Той живял през 18-ти и двадесетте години на 19-ти  век и за родното му място спорят няколко селища, сред които са селата около Бакаджика –..

публикувано на 13.09.24 в 12:01

Петък, 13-и е!

Петък 13-и от векове е смятан за лош ден .  На тази дата много хора отказват да пътуват, да правят големи покупки или да подписват договори, факт е, че суеверията около числото 13-и измъчват човечеството от векове. Според изследователите съществуват..

публикувано на 13.09.24 в 07:30

Реставрираната музейно- етнографска сбирка в с. Белица отново отвори врати

В навечерието на празника на с. Белица в община Любимец, кметът на селото Дияна Кушелиева, заедно със самодейци от читалището и местни ентусиасти възродиха музейната етнографска сбирка след многогодишно прекъсване. Експозицията от автентични предмети..

публикувано на 10.09.24 в 15:02

Илко – една история за отговорност, пример и грижа

Той е Илко. Не пожела да каже второто си име. Много трудно разказа за своята доброволна и полезна дейност, сякаш нищо важно не прави. Но във времената на нескрито и настървено противопоставяне между хората това, което той прави е пример и..

публикувано на 09.09.24 в 13:20

Парково пространство ще радва жителите на Малка Верея

Малка Верея е китно селце, сгушено в полите на Сърнена Средна гора и отстоящо на 9 километра от Стара Загора. Близостта му с големия град определя и нарастващия интерес на все повече млади семейства към това населено място.  Към момента по постоянен..

публикувано на 02.09.24 в 10:00