Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мисия Криле" приключи проект за овластяване на бежанци и мигранти

Фондация „Мисия Криле“ приключи проект за овластяване на бежанци и мигранти, търсещи закрила у нас. Той продължи близо 2 години и половина и беше класиран на първо място от над 50 други. За този период са обхванaти над 10 пъти повече от предвидените 350 души, каза Диана Димова, председател на фондацията.

"Над 3500 са хората, търсещи или получили закрила в нашия региона и района на Харманли, които бяха подкрепени"

Други близо 1000 души са получили помощ по сигнали на 5 Районни управления на полицията и два центъра за спешна помощ в Старозагорско и Хасковско.

"Става въпрос за бежанци, които по някаква причина са попаднали в полицейските управления или в центровете за спешна помощ, поради катастрофи, риск от задушаване в камиони. Това са огромен, огромен брой хора"

Работи се с уязвими групи от Сирия, Ирак и Афганистан. Близо 100 от тях живеят на външни адреси в района на Харманли, Свиленград, Димитровград, Гълъбово, Хасково, Стара Загора и Нова Загора. Освен това по проекта инцидентно се е наложило да бъде осигурена подкрепа и на украински бежанци. Диана Димова подчерта, че продължават сигналите за насилствени отблъсквания по южната ни граница. Освен това сигнали се получават и за бедстващи в Национален парк „Странджа“. По думите й едно от най-големите предизвикателства занапред е новото европейско законодателство за миграцията. Фондация „Мисия Криле“ продължава да търси подкрепа и съмишленици, предвид неясното бъдеще. Основната цел на проекта е да предизвикаме хората и институциите да погледнат на бежанците по различен начин, каза още тя.

През тези 33 месеца на проекта са извършени консултативни дейности, както правни, социални, психологически, така и здравни. 

Една от целите през тези 2 години и половина, в които се изпълняваше проекта, беше да се създаде мрежа от 30 институции, които да работят заедно. Проведени са били няколко срещи и 6 обучения, които са привлекли вниманието на институцииите. Една от основните теми  е била насилието над деца, разказа Ивайло Ябълкаров

"Създадоха се отношения, които помагат за разрешаването на различни казуси"

Най-важната дейност е провеждането на Менторска програма в рамките на проекта. Чрез нея се открояват лидери, на които е дадена възможност да се изявят. По този начин те проявяват различни инициативи и организират дейности, полезни както за тяхната общност, така и за хората, живеещи в региона, допълни Диана Димова

Председателят на „Мисия Криле“ призова хората да спрат да делят бежанците по това от коя страна идват и даде заявка, че ще продължи да работи за тяхната интеграция и по-добър живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Стара Загора утрото на първия учебен ден ще бъде хладно, без валежи

15-ти и 16-ти септември може да се окажат най-хладните дни от месеца. Температурите към 9 сутринта ще са около 12 градуса. По обед обаче ще се затопли значително - до 23 - 24 градуса. Валежи за първия учебен ден не се очакват, каза за Радио Стара..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Водач на тротинетка блъсна пешеходка в центъра на града и избяга

Жена беше блъсната от тротинетка в центъра на Стара Загора, а водачът на превозното средство е избягал, съобщиха слушатели на Радио Стара Загора. Инцидентът стана малко след 16.00 часа. на пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики". На място веднага са..

публикувано на 12.09.24 в 16:32

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26

Затягат епизоотичния контрол в граничната община Болярово

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседание, председателствано от Нина Терзиева, зам.-кмет на общината. На него беше представена заповедта на Изпълнителния Директор на БАБХ във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Засилен пътен контрол край училищата за началото на учебната година

Преди началото на учебната 2024/2025 служителите на ОДМВР-Стара Загора предприеха различни дейности за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и..

публикувано на 12.09.24 в 14:07

Няма сериозни поражения от дъжда в Стара Загора

Няма сериозни поражения от силния дъжд, който преваля снощи в Стара Загора, съобщи в личния си фейсбук профил зам.-кметът Радостин Танев. По-голяма част от сигналите, получени на горещия телефон в общината, са за наводнени улици. Отрано сутринта..

публикувано на 12.09.24 в 11:42
Архив БНР

Полицейски служители предотвратиха кражба на гориво

На 11.09.2024г., от полицейски служители от Първо РУ е извършена проверка на паркинг за леки и тежкотоварни МПС, в землището на гр.Стара Загора във връзка със сигнал за противозаконно присвояване на течно гориво. На мястото са установени трима мъже на..

публикувано на 12.09.24 в 11:03