Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрида Димитрова от Стара Загора:

Актьорското майсторство върши работа и в живота

Фрида спечели специална награда в конкурс за унгарска и българска поезия

Фрида Димитрова е на 11 години, от Стара Загора. И само преди дни спечели специална награда в XXIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия. Фрида впечатли журито с изпълнението на "Криеница в сряда" от Атила Яс ( което ще чуете в звуковия файл) и  "Завод" на Н.Й.Вапцаров. Фрида Димитрова е част от Dot Theatre. А нейната награда е първа и за участник в Школата. 

Dot Theatre е създадена от Деница Янакиева - Георгиева и Любен Чанев през м. септември 2023-та година. В актьорско майсторство се обучават 49 деца от Стара Загора в три възрастови групи. Фрида твърди, че актьорското майсторство върши работа както на сцената, така и в живота. "Изключително ценни уроци се предават така", убедена е тя. А в момента работи върху изпълнението си в предстоящия спектакъл с работно име "Момо", тя изпълнява главната роля. Категорична е, че иска да стане актриса и ще продължи да се занимава с актьорско майсторство.

"Много искахме да има истинска сцена на мястото,където се събираме. Това дава много повече умения на децата", казва Любен Чанев. 

"Освен като Школа, това пространство развиваме и като място за алтернативни събития в Стара Загора - мониспектакли, по-камерни форми, пърформанси, ателиета,...", каза за Радио Стара Загора Деница Янакиева - Георгиева. "Нашата цел е освен да се занимават в бъдеще професионално някои деца, всички да успеят да се опознаят, да могат да се изразяват спокойно, да разпознават емоциите си. А сцената дава точно това поле. Правим и упражнения за правоговор. По - приятно е да общуваш и в живота с човек, който говори по - ясно и правилен бълграски език. Децата се научават да работят в екип, да се изслушват...В началото идват деца, които са доста невъздържани...И виждаш как постепенно стават по - толерантни. Много е хубаво, когато и родителите забелязват промяна в своето дете. И нека повече деца се докоснат до Изкуството, има много школи в града - всяка с различен фокус, има място за всеки", казва още  Деница .

В Школата имат създадена традиция поне веднъж седмично заедно да посещават културно събитие. И децата вече започват сами да следят културния календат, уговарят си срещи, посещават театър...А Фрида и останалите 48 деца от DoT Theatre можем да гледаме в четири премиери на 12-ти май ( два състава ще изпълнят "Крушата Рагаца" по повестта "Пътешествие без куфар" на Станислав Стратиев), на 9-ти юни ( "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде) и на 14-ти юни ( "Коледна Песен" на Ч. Дикенс).

Още от гостуването в предаването "Свободна зона" на Фрида Димитрова,  Деница Янакиева - Георгиева и Любен Чанев чуйте в  прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Силвия Дончева, Муна Афез, Марио и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15

Старозагорски финалист в конкурса "Бургас и морето" 2024 (видео)

Песен на старозагорския поет Йордан Пеев, изпълнявана от младия талант Огнян Георгиев, е финалист в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" 2024. „Скъпи Приятели, имам удоволствието да Ви представя песента "Сънят на Ореха" , която е..

публикувано на 02.07.24 в 15:46

ХАСКОВО РОК 2024 събира музикалните фенове за благотворителна кауза

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона ХАСКОВО РОК. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. Фестът приема..

публикувано на 02.07.24 в 14:13

Награди за Кукления театър в Стара Загора от първия комедиен фестивал "Тодор Колев"

Кукленият театър в Стара Загора е сред отличените с награди от първия Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен. Любомир Желев заслужи награда за мъжка роля в представлението на Теди Москов „Банкови кризи и наказания“.  Москов..

публикувано на 02.07.24 в 13:31

„Пулсът на танца" и „Голата истина за група Жигули" са филмите, които ще бъдат прожектирани на лятното кино в Стара Загора

И тази година Община Стара Загора предлага на старозагорци и гости на града лятно кино под звездите с любими български филми. То ще бъде на 12 и 13 юли на Античен форум „Августа Траяна", от 21.00 часа...

публикувано на 02.07.24 в 10:56
Рей Чарлз

Срещите с музиката на легендарния Рей Чарлз продължават

На 1 и 2 юли от 21.00 часа на Античният форум „Августа Траяна“ в Стара Загора публиката ще има възможността да се наслади на премиерния концерт със заглавие RAY ON MY MIND SYMPHONY . Той е продължението на проекта на алт саксофониста Крейг Бейли..

обновено на 01.07.24 в 08:48

July Morning – празник на свободния дух

За поредна година България посрещна първото юлско утро. Точно в 05.44ч. слънцето изгря и хиляди го посрещнаха. Традиция, водеща началото си  от 60-те, някои казват 70-те, други 80-те години на миналия век. Неформален и самобитен празник, който се..

публикувано на 01.07.24 в 07:00