Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за Вярата, която обединява:

Село Долно Изворово - там, където Бог има много имена, но за всички значи "любов"

Мюсюлмани и християни в селото градили заедно и минаре, и църква

В днешните напрегнати и трудни времена, когато вярата често е повод за разединение, в едно казанлъшко село мюсюлмани и християни са заедно на всички празници. В село Долно Изворово, Казанлъшко,  мюсюлмани и християни заедно са вдигнали минаре. И по същото време, пак заедно, са изградили и православен храм в селото. 

Идеята в Долно Изворово да има църква е на кмета Ферид Бекиров, а всичко започва през 1996-1997. Тогава за първи път той  печели кметския мандат. 

"Дотогава не знаех, че в селото няма черква. Но когато стъпиш в услуга на народа виждаш какво има, какво няма. Първата работа беше да се намери място, намерихме, узаконихме го - да е за храм.  Решихме, че ще носи името  "Свети Георги Победоносец" - откакто се помним, празникът на селото е на Гергьовден. Допитахме се до църквите в Казанлък, срещнах се и със Старозагорския Митрополит, тогава Панкратий беше, светла му памет. А той ми каза " Чедо, много хубаво си решил,  но ако си наумил пари да търсиш от мене, пари няма", с усмивка разказва Ферид Бекиров. 

Пари нямало, но ентусиазъм и хъс не липсвали. 

"Този храм е граден тухла по тухла, керемида по керемида", разказва кметът Ферид Бекиров. "В изграждането му участваха много хора  - християни и мюсюлмани Трябват, примерно, 5 кубика бетон - плащам пет кубика бетон, трябва ламарина, трябват мазилки... Много ни помогна в самото строителство  господин Карагитлиев, лека му пръст, той имаше строителна фирма. А в самия проект така стана, че едни много добри мои познати архитект Доротея Христова и инженер Христов, съпругът й, те направиха проекта и го дариха безвъзмездно на кметството. 

Полека, полека, доста години го строихме, то църква се строи с много пари и с много изисквания, каноните са такива. 

Помня, бяхме направили правоъгълен иконостаса, над иконостаса,  да не е заоблено, ами - така по проект. Дойде Негово Високопреосвещенство дядо Галактион, и вика - "кмете, това тука какво си направил?". Казвам - "Дядо, така е по проект". "Не ме интересува, проект, не проект, трябва да се направи по канон".

  Викам "добре", събаряме и наново... Трудни бяха времената тогава. Хляб нямаше - хората на опашки пред двата магазина. На единия - секретарката, на другия - аз - казвам -  на кого един, на кого два хляба, в зависимост  колко са членове е домакинството.  Хляб нямаше, а ние храм почнахме да строим през тези години. 

И бяхме събрали някакви средства, със спонсорства такива, дарение, когато се деноминира лева, оказа се, че сме събрали към 140-150 лева. Дето има една дума - за гвоздеи не стигат", си спомня кметът Ферид Бекиров.  Нито за миг той  и доброволците -строители не помислили да се откажат - "то щом си се захванал църква да строиш, ако ще се отказваш, по-добре се изселвай от селото, тази работа се отстоява докрая", казва  Ферид Бекиров.  

14 години мюсюлмани и християни в село Долно Изворово градили православната черква. И я построили. 




 А първата служба в "Свети Георги Победоносец"  е нещо, което кметът на Долно Изворово няма да забрави никога.

Повече чуйте в репортажа:

По публикацията работиха: Дарина Колева, Диян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ремонтираха 100-годишната църква в хасковското село Стамболийски

В хасковското село Стамболийски църквата отвори врати след двумесечен ремонт. Това е третия ремонт за 15 години в православния храм, който днес на Св. Неделя отбелязва 100-годишен юбилей. Православният храм е построен през 1924 години.  Ремонтът,..

публикувано на 07.07.24 в 15:53

Обсъждат прехвърлянето в Братя Даскалови на изгорялото училище в село Гранит

На извънредна сесия на общинския съвет в Братя Даскалови в понеделник ще се гласува предложението на местната администрация за пребазиране на основното училище в село Гранит в училището в Братя Даскалови. Сградата, където се помещаваше училището в..

публикувано на 07.07.24 в 12:08
Шипченският манастир „Рождество Христово“.

В Шипченския манастир ще бъде отслужен молебен против беди и злощастия

Навръх Св. Неделя от 11 часа в Шипченски манастир " Рождество Христово " ще бъде отслужен молебен за здраве, против беди и злощастия. В града продължава възстановяването на щетите от бурята и градушката, които удариха региона в средата на юни...

публикувано на 07.07.24 в 09:40

Жълт код за жеги в област Стара Загора

Жълт код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 14 области в страната, включително за Стара Загора, Хасково и Ямбол. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в..

публикувано на 07.07.24 в 09:16

Популацията на белия щъркел в Сливенско остава стабилна, сочи Международното преброяване на птиците

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно..

публикувано на 06.07.24 в 14:47

Пожар гори край Чирпан близо до магистрала "Тракия"

Пожар гори в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан в близост до автомагистрала "Тракия". Това съобщиха  от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора. Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа..

публикувано на 06.07.24 в 14:29

Приключва жътвата в Ямболско, отчитат по-ниски добиви

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област. Средните добиви при пшеницата и ечемика са по-ниски в сравнение с миналата година, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова. Заради засушаването добивите са по- ниски,..

публикувано на 06.07.24 в 10:33

Забраниха използването на вода за пиене в четири села в Хасковска област заради замърсяване

Ограничава се използването на вода за питейни нужди и приготвяне на храна в четири села на територията на три общини в Хасковска област, заради мътност и повишени нива на манган, желязо, фосфати и амониеви йони. Това съобщи на страницата си..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49