Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В битката за земя производители палят стърнища на свои колеги

Добивите от пшеницата в Старозагорско са по-ниски, пада и цената

2
Снимка: архив

Земеделски производители у нас целенасочено палят стърнищата на свои колеги, заради което впоследствие потърпевшите губят право на европейски субсидии. Сигнали за подобни притеснителни практики в конкуренцията за земеделска земя се появяват в социалните мрежи. Това разкри членът на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов. По думите му подобни действия са се превърнали в начин за саморазправа с конкуренцията в земеделския бранш.

Встрани от този тип практики годината за зърнопроизводителите в област Стара Загора се очертава като изключително трудна. Картината от приключилата преди около две седмици в региона бяла жътва сочи значително по-ниски добиви от пшеница в областта, а причината за това е горещото и сухо време. Цветан Берберов все пак-уточни, че картината е шарена и на места отделни ниви са пуснали на стопаните около 600-650кг от декар, но за сметка на това при други резултатът е едва около 150кг., което прави среден добив от порядък на 400кг.. 


На този фон цените, на които се търгува пшеницата по борсите, по-специално френската "МАТИФ", падат. Допълнително негативно влияние на физическия пазар в България, според Берберов, оказва повишената премия, която търговците у нас прибират. Така на практика между борсовата цена и стойността, на която старозагорските стопани продават, разликата достига 75 евро, коментира членът на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Заради засиленото предлагане в Черноморския регион от страна на Русия и Украйна Цветан Берберов изрази опасения, че част от българската продукция може и да не бъде реализирана или това да стане на изключително ниски стойности. 

Притесненията на стопаните в региона се засилват и от рекордните жеги, тъй като те нанасят непоправими поражения върху пролетните култури. Берберов отбеляза, че неполивната царевица в Старозагорско е унищожена, а слънчогледът на места е във вида, в който трябва да бъде в края на август. 

В тази ситуация, по думите на члена на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, продължава наддаването при рентите. Той определи ситуацията като "безмилостно жестока". Цветан Берберов разкри, че на пазара се намесват играчи, които до момента не са оперирали в този бранш. Той предупреди, че в настоящите условия стопаните все повече задлъжняват на различни банкови институции в опит да намерят изход, за да продължат напред. 

Зърнопроизводителят от Старозагорско, който зад гърба си има близо 30 годишен стаж, разкритикува централната администрация за проблемите около очертаването и заявяването на площи за подпомагане, което след няколко удължавания приключи на 8 юли, и същевременно сподели положителната си оценка за експертите в общинските земеделски служби. 

Повече по темата може да чуете в репортажа на Живко Иванов:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Домашен арест за старозагореца хванат със 125 кг злато на границата

Под домашен арест ще бъде пуснат 47-годишният старозагорец, който бе арестуван на граничен пункт "Капитан Андреево" при опит да пренесе в Турця близо 125 кг. злато в кюлчета и накити. Това определи днес съставът на Окръжен съд -Хасково на заседание по..

публикувано на 13.09.24 в 18:24

Номинират Вълка за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган в Сливен

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор Вълка, който в момента е следствения арест ще бъде номиниран за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган - Алианс за права и свободи в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на..

публикувано на 13.09.24 в 18:18

По-качествени социални услуги поиска заместник-кметът на Стара Загора Павлина Делчева

Как социалните услуги, предоставяни от Община Стара Загора, да функционират пълноценно и качествено, а също и да повишат своята мобилност, отивайки при хората на място , вместо потребителите да бъдат транспортирани до тях. Това бе обсъдено днес на среща..

публикувано на 13.09.24 в 16:28

Конференция за туризъм и местни храни ще се проведе в Стара Загора

Вкусовете на Стара Загора и региона ще бъдат акцент на поредица от събития в последната седмица на септември . На 24 септември ще се проведе конференция, посветена на връзката между туризма и местните храни и напитки. От 27 до 29 септември е..

публикувано на 13.09.24 в 16:24

МОН: Дуалното обучение навлиза във висшето образование

Над 16 хиляди са върнатите ученици в училищата система, но основното е съвместна работа със заинтересованите страни. Само така можем да постигнем резултати, каза Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката на форум в..

публикувано на 13.09.24 в 15:01

Арестуваха старозагорец със злато за над 10 млн. лв.

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево". За трафик от България към Турция е задържан 47-годишен старозагорец. Близо 125 кг е заловената пратка в кюлчета и златни накити, като първоначалната оценка е за над 10 млн...

публикувано на 13.09.24 в 14:54

Търсят 15 000 за пазара на труда в Старозагорско

Индивидуален план за всеки старозагорец, който работи във въглищната индустрия, но му предстои да бъде засегнат от трансформацията на сектора, гарантира социалното министерство чрез експертите си в областта. Това съобщи зам.-министърът на труда и..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Събитие за деца в рамките на Седмицата на пожарната беозпасност в Стара Загора

За първи път в Стара Загора се проведе събитие, насочено изцяло към деца, в рамките на Седмицата на пожарната безопасност. Три детски градини се включиха в професионалния празник на пожарникарите. Децата се включиха в конкурс за рисунка..

публикувано на 13.09.24 в 14:09
класна стая

Няма недостиг на учители в област Сливен

1847 са първокласниците в област Сливен, като в 68 училища ще се обучават, през новата учебна година, общо 19 729 ученици. Това каза за Радио Стара Загора д-р Кристиана Добрева – Станкова, началник на Регионално управление на образованието – Сливен и..

публикувано на 13.09.24 в 13:40

Затварят за движение централна старозагорска улица

Изпълнението на ремонтни дейности променя организацията на движение по определени улици в град Стара Загора. Това указва заповед, издадена от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Целта е да се обезпечи безопасното организиране и изпълнение на..

публикувано на 13.09.24 в 13:40