Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мини Марица-изток“ е натрупала загуба за 237 млн. лв.

Само за 2024г. загубите могат да надминат 200 млн. лв, обяви в парламента министър Владимир Малинов

| обновено на 26.07.24 в 14:01
"Мини Марица-изток"
Снимка: Живко Иванов - БНР Радио Стара Загора

237млн.лв. е отчетената в баланса на „Мини Марица-изток“ загуба към 31 май. Това стана ясно при изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов в парламента, инициирано от „Възраждане“. Той уточни, че само за периода от 1 януари до 31 май тази година загубите на дружеството възлизат на 99,6млн.лв.. Енергийният министър разкри още, че очакванията са в рамките на календарната 2024г. Мините да излязат на загуба с около 200млн.лв.. 55млн.лв. са задълженията към доставчици. В резултат на моментното положение в дружеството са предприети мерки по ограничаване на разходите, включително с прекратяване на обществени поръчки, както и със спиране на възлагането на дейности на външни фирми. Разполагаемият паричен ресурс в „Мините“ към 15-ти юли е спаднал до 7,7млн.лв..

В отговор на старозагорския депутат на „Възраждане“ Даниел Проданов Владимир Милинов посочи, че основната причината за натрупаните задължения е драстично спадналият добив и продажба на въглища. От началото на годината до 15 юли „Мини Марица-изток“ ЕАД е добила и продала 5,4млн. тона въглища, срещу което дружеството е реализирало приход в размер на 114млн.лв.. Това количество представлява спад от около 45% спрямо същия период на 2023г., когато Мините са продали 10,3млн. тона, за което е генерират приход в размер на 271млн.лв.. Сред факторите за спадналото производство Малинов отчете приключилият договор за изкупуване на електроенергия, произведена от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, от НЕК. Същевременно енергийният министър обяви, че от около година договорът за изкупуване на въглища от Сърбия не се изпълнява от държавното дружество.„Налице е ясна тенденция за спад на добива“, отбеляза Владимир Малинов. Поради тази причина първоначалният план, приет от старото ръководство на дружество, за производство на 18,4млн. тона за 2024г., е бил ревизиран след смените в Съвета на директорите. Актуалната бизнес програма на „Мини Марица-изток“ залага добив за 2024г. в размер на 11,6млн. тона.

Искра Михайлова от „Възраждане“ обърна внимание на въпроса за увеличаване на цената, на която „Мините“ продават въглища. От отговора на министър Малинов стана ясно, че това не е удачна мярка. „Когато търсенето на една стока значително намалява, предприемане на мерки за увеличаване на цената й са анти пазарни“, заяви министърът.

6550 души е численият състав на дружеството към момента, обяви енергийният министър. В периода 1 януари – 31 май 2024г. разходите за трудови възнаграждения възлизат на 124млн.лв.. Сред предприетите мерки за ограничаване на разходите е и преминаването в двусменен режим на работа, ограничаване на разходите за транспорт, както и преустановяване на добивни дейности в часови период с пикови цени на електроенергията. 

Заради влошените финансови резултати откривните дейности в „Мини Марица-изток“ спадат с близо 65% през настоящата година, в сравнение с 2023г..

От 6 до 8 месеца се очаква отговор от ЕК по повод гласуваните от Народното събрание 1млрд.лв. за мините, стана ясно още от думите на министър Малинов. Той увери, че още в началото на месец май е стартирала процедурата по предоставяне на нотификация за първия транш в размер на 250млн.лв.. По повод изказване на Драгомир Стойнев от БСП Владимир Малинов отбеляза, че даването на „зелена светлина“ от ЕК за тези средства няма да е лесна задача. „Нашата цел е да докажем, че това е допустима държавна помощ“, подчерта енергийният министър. По този повод държавата е наела международен правен консултант, който да защити позицията на страната пред ЕК.

Владимир Малинов разкри, че в случай на негативен отговор от Европейската комисия, ще се наложи „Мини Марица-изток“ да тегли допълнителни заеми. По този повод той посочи, че в Българския енергиен холдинг има средства. 

Повече от два часа енергийният министър отговаряше на въпроси на народни представители за финансовото състояние и бъдещите перспективи пред "Мини Марица-изток". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26

Затягат епизоотичния контрол в граничната община Болярово

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседание, председателствано от Нина Терзиева, зам.-кмет на общината. На него беше представена заповедта на Изпълнителния Директор на БАБХ във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Засилен пътен контрол край училищата за началото на учебната година

Преди началото на учебната 2024/2025 служителите на ОДМВР-Стара Загора предприеха различни дейности за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и..

публикувано на 12.09.24 в 14:07

Няма сериозни поражения от дъжда в Стара Загора

Няма сериозни поражения от силния дъжд, който преваля снощи в Стара Загора, съобщи в личния си фейсбук профил зам.-кметът Радостин Танев. По-голяма част от сигналите, получени на горещия телефон в общината, са за наводнени улици. Отрано сутринта..

публикувано на 12.09.24 в 11:42
Архив БНР

Полицейски служители предотвратиха кражба на гориво

На 11.09.2024г., от полицейски служители от Първо РУ е извършена проверка на паркинг за леки и тежкотоварни МПС, в землището на гр.Стара Загора във връзка със сигнал за противозаконно присвояване на течно гориво. На мястото са установени трима мъже на..

публикувано на 12.09.24 в 11:03
архив БНР

Крадци опитаха да разбият и оберат банкомат

Неизвестни лица се опитаха да разбият и оберат банкомат, намиращ се в в с. Оризово, общ. Братя Даскалови.   Сигналът за произшестнието е подаден на 11.09.2024г., в 02.30ч., в РУ-Чирпан. На място е установено, че в помещението е било проникнато след като е..

публикувано на 12.09.24 в 10:54

Ректорите на Тракийския университет и на университета Обафеми Аволово, Нигерия подписаха меморандум

Меморандум за разбирателство подписа ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков с ректора на нигерийския университет Обафеми Аволово проф. Симеон Бамире, който беше придружен от проф. Бенджамин Адиса. Нигерийската делегация..

публикувано на 12.09.24 в 10:16