Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Рисунки“ на Слави Славов представят в зала „Лубор Байер“

Днес, от 18.00 часа, откриват самостоятелната изложба „Рисунки“ на художника Слави Славов. Желаещите ще имат възможността да я разгледат в изложбена зала „Лубор Байер“ до 27 август, включително.

„Самостоятелната експозиция на Слави Славов е своеобразна покана към публиките в града да осмислят творчеството му от последните години. Той е от колегите, които не обичат шума, защото олелията е лишена от функция, за разлика от рисуването, което придава смисъл на съществуването“, разказва д-р Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници под липите.

„Слави Славов преминава през всички етапи на традиционното ни художествено образование, в епохата на социализма. Сякаш личният му път следва общите принципи на поколението, а именно бягството от конкретиката на реализма и търсенето на собствен индивидуален почерк. Творбите му са лирични и витални, напомняйки за барелефа – като че ли по-голямата част от обема се намира зад хартията. Рисунката му е подчинена на идеята да се рисува без линия - също както в природата чистата линия не съществува, тя е видимата граница между контрастни стойности. В опит за отделяне от претенцията, Слави Славов не озаглавява рисунките и изложбите си. Не ги подрежда по цикли, сюжети или хронологии. Способът му на рисуване е такъв, той не сяда да рисува определена идея, а да визуализира разсъжденията си върху хартията. Именно това е най-силното му умение – да дорисува, това което ни заобикаля с непреходни стойности, издигайки го до изкуство“, допълва Алагенски. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оценката от матурата по БЕЛ става балообразуваща за кандидат-студентите в медицинските специалности

Служебният кабинет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите " Медицина “ и " Дентална медицина “ за образователно-квалификационна степен "магистър",..

публикувано на 23.10.24 в 17:53
Зорница Рангелова

Пристигнаха избирателните книжа, машини и членове на СИК в Обединеното Кралство

Членовете на избирателни комисии, изборните книжа и машините за гласуване за Великобритания са пристигнали от България. Те са кацнали с един и същ самолет този следобед на летище Фармбъро в Югозападна Англия . Това съобщи регионалният координатор..

публикувано на 23.10.24 в 17:13

Започна залесяване на опожарената гора край Стара Загора

Днес бе даден старт на залесителна кампания на изгоряла горска територия при опустошителните пожари това лято край Стара Загора. Горските служители от ТП „Държавно горско стопанство Стара Загора“, заедно с представители на община Стара Загора и..

публикувано на 23.10.24 в 16:48

"Щъркеловден" събира осиновители на среща

Осиновяването е поредната тема, за която не се говори в страната. Когато обаче това стане, хората го правят прикрито и със страх. По този повод фондация „Мисия криле“ организират среща разговор с осиновители и хора, които искат да поемат по този..

публикувано на 23.10.24 в 15:12
УМБАЛ

Окончателно: Стара Загора остава без високотехнологичен център за лечение на инсулт

Стара Загора не е включена в проекта за изграждане на т.нар. "строук центрове" за лечение на инсулт по Плана за възстановяване и устойчивост заради близостта си до Пловдив, където вече е планиран такъв център. Това посочват от Министерството на..

обновено на 23.10.24 в 15:04

Продължава акцията срещу купения вот в Хасковско

В област Хасково днес се провежда специализирана акция срещу купуването на гласове и битовата престъпност. До момента са проверени 17 заложни къщи, игрални зали и офиси за бързи кредити. Проконтролираните търговски адреси и рискови места са 22 ,..

публикувано на 23.10.24 в 14:34

Журналисти вдигат храм в Казанлък

Православен параклис "Събор на Св. Архангели" изграждат в Казанлък кореспондентът на Българската национална телевизия Иван Янев и журналистът Мартин Карбовски. Строителстовот в парк "Тюлбето" започна преди две години и вече е на финалната права...

публикувано на 23.10.24 в 14:06

Минималната заплата става 1077 лв. от 1 януари

Минималната работна заплата се увеличава от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г. Това реши Министерският съвет. В момента МРЗ е 933 лв. Увеличението е със 144 лв., или 15,4%. Решението на правителството е в изпълнение на промените Кодекса на труда, с..

публикувано на 23.10.24 в 14:00

Забраниха пашата на овце и кози до 30 ноември в община Стара Загора

Собствениците на овце и кози трябва да прекратят извеждането им на паша до 30-и ноември, поради опасност от разпространение на шарка по дребнопреживните животни. Това съобщиха на поредния Кметски ден д-р Костадинов от отдел „Здравеопазване на..

публикувано на 23.10.24 в 13:02

В Сливен започва безплатно изследване за гръбначни изкривявания при деца

В Сливен започва безплатно изследване за гръбначни изкривявания при деца, което ще започне в началото на ноември. Целта на скрининга е ранна диагностика и навременно насочване към последващ лечебен процес. Изследването ще бъде осъществено в медицинските..

публикувано на 23.10.24 в 11:56