Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втори път в историята жена става министър-председател на България

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за нов служебен премиер на България. По този начин тя става втората жена в историята на този пост след Ренета Инджова.

"В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава.

В 10:30 часа Радев ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство.

Новината за Грънчарова идва буквално минути, след като досегашният служебен премиер Димитър Главчев оттегли желанието да остане на поста си.

Главчев вече не иска премиерския пост

Тя ще е втората жена на този пост в историята на България. Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която бе и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. 

Коя е Горица Грънчарова-Кожарева?

Родена е на 9 април, магистър е по специалност "Счетоводство и Контрол" от Стопанската академия в Свищов.

През годините е заемала позиции на ръководител "Одитно отделение", извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта "Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експерт в НАП.

От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България, а от 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища.

На 9 април 2015 г. Народното събрание избра Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров за заместник-председатели на Сметната палата, след като двамата бяха предложени за постовоте си от тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков.

В края на ноември м.г. единодушно Конституционният съд обяви за противозаконен избора ѝ за временен шеф на Сметната палата. Тя беше на поста от 7 до 28 юли 2023-а, когато Народното събрание избра за титуляр Димитър Главчев. Делото тогава беше образувано по искане на президента Румен Радев, след като отново КС отмени махането на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков. Парламентът обаче не го върна на поста, а назначи временно за шеф Горица Грънчарова-Кожарева. Именно това оспори тогава държавният глава.

Участва в дейността на международни професионални организации на ВОИ и техните работни структури.


По публикацията работиха: Десислав Тенев, Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"С гозбите на баба" посрещат любители на фолклора в село Яворово

На 28 септември в с. Яворово ще се проведе VII Национален фолклорен фестивал „С гозбите на баба".  Организатори са  НЧ „Пробуда - 1925" с. Яворово, с подкрепата на Община Стара Загора и кметството в селото. Съхраняване на българските народни..

публикувано на 19.09.24 в 10:16

Д-р Петър Славов: Този състав на ВСС няма твърдостта да се противопостави на политическо влияние

Липсва морална легитимност на този състав на ВСС. Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора относно възобновената от ВСС процедура за избор на нов главен прокурор. бившият народен представител и д-р по Конституционно право Петър Славов...

публикувано на 19.09.24 в 09:20
На светло

Облачно, с превалявания в Югозападна България

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър, сочи прогнозата на НИМХ. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са..

публикувано на 19.09.24 в 08:36

Есенна кръводарителска акция в Стара Загора

От 8:30 до 11.00 часа днес Болница „Тракия“ организира поредната кръводарителска кампания, съвместно с Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. Кръводаряването ще се осъществи в помещение, осигурено от Спешно отделение на лечебното..

публикувано на 19.09.24 в 08:34

Обезопасиха пешеходна пътека в Стара Загора

Със сигнализираща маркировка и допълнително осветяване обезопасиха пешеходна пътека в кв. „Кольо Ганчев“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Община Стара Загора ще поиска от сектор „Пътна полиция“ и МВР поставяне на..

публикувано на 18.09.24 в 18:27

Ново кръгово кръстовище ще има в Ямбол

В Ямбол започна изграждането на ново кръстовище с кръгово движение на пресечката между булевард „Димитър Благоев“ и улица „Жорж Папазов“. Проектът ще подобри безопасността на движение в натоварения район. Крайната дата за завършване на..

публикувано на 18.09.24 в 18:22

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа"

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали Община Казанлък да поеме управлението над него. Инициативен комитет, излъчен от Гражданския консултативен съвет към кмета  на Община Казанлък е внесъл предложение до кмета Галина..

публикувано на 18.09.24 в 17:28

Пожар на локомотив спря влака София - Варна до Чирпан, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна. Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива, каза кметът Ивайло Крачолов, който е отишъл на..

публикувано на 18.09.24 в 15:37

Изложба на амулети показва асеновградският исторически музей в Димитровград

Интересна изложба от амулети ще бъде открита тази вечер в 17,30 ч. в историческия музей в Димитровград. Амулетите са малки предмети и фигури, изразяващи култовите вярвания и ритуали през всички епохи."Изработването им е тайнство, натоварило ги с мистична..

публикувано на 19.09.24 в 10:15

С нови пазари и артикули компенсират свиването на поръчките с до 50% в старозагорска машиностроителна компания

Свиване на обема на поръчките с 30 до 50 процента отчитат в едно от най-големите машиностроителни предприятие у нас, съобщи мениджърът на компанията Славин Янакиев. По думите му причините са комплексни – от една традиционните партньори на..

публикувано на 18.09.24 в 14:05