Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половинвековен юбилей празнува град Гурково

Гурково ще чества 50 години от обявяването си за град с богата празнична програма. Тя ще започне на 31 август и ще продължи до 4 септември – датата, на която селището е променило своя статут през 1974 година, и включва редица  събития, обединяващи култура, изкуство, спорт, традиции и родолюбие, съобщиха от общинския пресцентър.

В първия ден от празничната програма  ще бъдат открити три изложби в залата на Младежкия клуб. „Аз обичам Гурково"  е  надсловът на конкурс за рисунки на гурковски деца и ученици, ще бъдат експонирани фотографии на Ясен Цонев „50 снимки за 50 години Гурково" и  изложбата „Притчи" на  художника Веселин Куртев. Тогава ще е и премиерата на книгата „Някой, някъде..." на младия автор Денис Николов. Денят ще завърши на централния площад „Войвода Генчо Къргов" с празнична вечер с именити гурковци под надслов „На родна сцена". Тя ще започне с „Фермата: Изпитай силата си и спечели" с Присияна, Георги, Кенан и Емилия и ще продължи с концерта „Пеем с обич за Гурково" с участието на Стоян Петров, Лина Цанева, Адриан Павлов, Станислав Бояджиев и с гост-изпълнителите Дони, Messia  и Георги Иванов. Първият празничен ден ще завърши с „Парти под звездите" с диджей Иван Димов.

Градският стадион в Гурково на 1 септември ще се превърне в арена на уникално за България състезание „Биорали с магарешки каручки – Гурково", което се провежда под патронажа на Тракийски университет - Стара Загора, а специален гост ще е известният актьор Краси Радков. За гостите на магарешката надпревара ще има много изненади, атракции, томболи и за тях ще пее Оркестър „Карандила".

На 2 септември спортните фенове очакват с нетърпение детската футболна среща, както и приятелския мач на футболисти-ветерани под мотото „Мач на звездите".  На гурковския стадион ще пристигне отбора-шампион на „Берое" от 1986 година. На същия ден в Младежкия клуб ще бъдат представени книгите за деца и възрастни  на друг гурковски автор Мими Иванов.

„Всички пътища водят до Гурково" – така е озаглавен филм за юбилея на  Ясен Цонев, който живее в Лондон, като своеобразно продължение на документалната лента отпреди 50 години, направена от неговия баща Иван Цонев (1931 - 2023), един от най-добрите оператори и режисьори в българското документално кино. Филмът ще бъде представен преди тържественото заседание на Общинския съвет на 3 септември, на което кметът Кънчо Папазов ще връчи символичното отличие на почетния гражданин Кольо Атанасов – предприемач и общественик с изключителни заслуги  за развитието на  общината. Вечерта на централния площад гостите ще имат възможност да се насладят на празничния спектакъл „Гурково – история на кръстопът" на Националния фолклорен ансамбъл „Българе".

Историческа справка за миналото на Гурково сочи, че е старо селище, за което се споменава за първи път в турски регистър от 1450 година и от тогава тук се разказват истории, записват се легенди, съхраняват се обичаи. Жителите на град  Гурково вече половин век наричат своето съвременно жителство  с признание, гордост и самочувствие. Празничната програма илюстрира история, приемственост и градско развитие, сплотявали местната общност за  успехи и просперитет.

Програмата на 4 септември, когато официално се навършват 50 години от обявяването на Гурково за град, ще започне с поднасяне на цветя пред паметника на ген. Гурко и ще продължи с официално откриване на реконструираната улица „Павли Телкиев". Тържествата в подбалканския град се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата и ще завършат с празничен водосвет за добруването на  жителите в храм „Свети Димитър".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашен арест за старозагореца хванат със 125 кг злато на границата

Под домашен арест ще бъде пуснат 47-годишният старозагорец, който бе арестуван на граничен пункт "Капитан Андреево" при опит да пренесе в Турця близо 125 кг. злато в кюлчета и накити. Това определи днес съставът на Окръжен съд -Хасково на заседание по..

публикувано на 13.09.24 в 18:24

Номинират Вълка за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган в Сливен

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор Вълка, който в момента е следствения арест ще бъде номиниран за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган - Алианс за права и свободи в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на..

публикувано на 13.09.24 в 18:18

По-качествени социални услуги поиска заместник-кметът на Стара Загора Павлина Делчева

Как социалните услуги, предоставяни от Община Стара Загора, да функционират пълноценно и качествено, а също и да повишат своята мобилност, отивайки при хората на място , вместо потребителите да бъдат транспортирани до тях. Това бе обсъдено днес на среща..

публикувано на 13.09.24 в 16:28

Конференция за туризъм и местни храни ще се проведе в Стара Загора

Вкусовете на Стара Загора и региона ще бъдат акцент на поредица от събития в последната седмица на септември . На 24 септември ще се проведе конференция, посветена на връзката между туризма и местните храни и напитки. От 27 до 29 септември е..

публикувано на 13.09.24 в 16:24

МОН: Дуалното обучение навлиза във висшето образование

Над 16 хиляди са върнатите ученици в училищата система, но основното е съвместна работа със заинтересованите страни. Само така можем да постигнем резултати, каза Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката на форум в..

публикувано на 13.09.24 в 15:01

Арестуваха старозагорец със злато за над 10 млн. лв.

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево". За трафик от България към Турция е задържан 47-годишен старозагорец. Близо 125 кг е заловената пратка в кюлчета и златни накити, като първоначалната оценка е за над 10 млн...

публикувано на 13.09.24 в 14:54

Търсят 15 000 за пазара на труда в Старозагорско

Индивидуален план за всеки старозагорец, който работи във въглищната индустрия, но му предстои да бъде засегнат от трансформацията на сектора, гарантира социалното министерство чрез експертите си в областта. Това съобщи зам.-министърът на труда и..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Събитие за деца в рамките на Седмицата на пожарната беозпасност в Стара Загора

За първи път в Стара Загора се проведе събитие, насочено изцяло към деца, в рамките на Седмицата на пожарната безопасност. Три детски градини се включиха в професионалния празник на пожарникарите. Децата се включиха в конкурс за рисунка..

публикувано на 13.09.24 в 14:09
класна стая

Няма недостиг на учители в област Сливен

1847 са първокласниците в област Сливен, като в 68 училища ще се обучават, през новата учебна година, общо 19 729 ученици. Това каза за Радио Стара Загора д-р Кристиана Добрева – Станкова, началник на Регионално управление на образованието – Сливен и..

публикувано на 13.09.24 в 13:40

Затварят за движение централна старозагорска улица

Изпълнението на ремонтни дейности променя организацията на движение по определени улици в град Стара Загора. Това указва заповед, издадена от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Целта е да се обезпечи безопасното организиране и изпълнение на..

публикувано на 13.09.24 в 13:40